divendres, 6 d’abril del 2018

La visualització més clara del conflicte és la investidura de Carles Puigdemont. JxCat, ERC i CUP sumen el 47,7%, els que s'han posicionat en contra representen el 43%. Això, en un context de referèndum a l'escocesa, seria més del 50% del 'sí'.







Estem en una situació de repressió, l'Estat espanyol no permet que la independència es pugui dur a terme d'una manera negociada, el Govern no pot sortir i explicar que està treballant en un programa informàtic per recaptar, això seria un delicte. D'altra banda, una part de la veritat es filtra a la premsa amiga del règim espanyol per desanimar la base social independentista. Hi havia coses en què s'havia avançat, com el tema dels impostos, i altres menys, com les duanes. Crec que hi va haver una ingenuïtat que el referèndum serviria per forçar un diàleg, o bé perquè el Govern espanyol s'assegués a negociar per solucionar un problema que li incumbeix, o bé perquè la Unió Europea fes d'intermediària. Res d'això va passar. Es va pecar d'ingenuïtat.

- Veiem dues ànimes en l'independentisme. Una d'elles vol seguir l'estratègia de confrontació amb l'Estat espanyol, per això s'aposta per investir Puigdemont. L'altra, prefereix la mirada llarga, investir un Govern efectiu i a llarg termini augmentar la base social independentista ...

- Crec que es poden compatibilitzar. Per aconseguir la segona cal basar-se en un relat coherent i fort. Si s'intenta ampliar la base independentista renegant del que s'ha fet i no mostrant coherència entre el que s'ha dit i el que es fa, no crec que s'aconsegueixi sumar a ningú. Cal tenir en compte que la situació de Puigdemont ha canviat, ara és a la presó i ja se li va acceptar el vot delegat. Si JxCat i ERC estaven d'acord en investir Sánchez o Jordi Turull, per què no a Puigdemont? Si cal, es pot modificar el reglament.

- ¿Això no pot suposar una inhabilitació del president del Parlament, Roger Torrent, o, fins i tot, que vagi a la presó?

- Depèn de com es faci. Acabem de veure com una Comissió de Drets Humans de Nacions Unides diu que s'han vulnerat els drets polítics de Jordi Sánchez, tenim una carta al nostre favor.

- És cert que hi ha una majoria independentista al Parlament, però això no es tradueix en què més de la meitat de votants del 21-D votessin a partits independentistes. És suficient el resultat del 21-D per seguir una estratègia de confrontació amb l'Estat cap a la independència?.

Si miro els resultats del 21-D, només puc mirar a aquells que s'han posicionat claríssimament. D'una banda, JxCat, ERC i CUP sumen el 47,7%, els que s'han posicionat en contra representen el 43%. Això, en un context de referèndum a l'escocesa, és un marge suficient per a una victòria per més del 50% del 'sí'. L'1-O, amb un 43% de participació i un 90% pel 'sí', és un referèndum amb més participació que el de la Constitució de la Unió Europea i el resultat del 'sí' també és més gran. El referèndum de la Constitució Europea va ser votat per un 42%, el de l'Estatut d'Andalusia va ser per un 37% ...

Hi ha un parany en què no podem caure: transformar els vots d'unes eleccions multipartidistes en un referèndum de 'sí' o 'no'. En unes eleccions, hi ha diferents programes de diferents partits polítics. Hi ha opcions, com els comuns, que no defensen una DUI, però sí un referèndum acordat. Aquest 7% de vots no es pot suposar que anirien al 'no' a la independència. Més obvi encara hi ha el cas del PACMA, un partit l'agenda política es basa en els drets dels animals, com es comptabilitzen aquests vots en clau d'independència sí o no? Per això es fan els referèndums, perquè quan hi hagi una qüestió concreta, la ciutadania decideixi d'acord amb aquesta qüestió.

- Després de tots aquests mesos, la Generalitat de Catalunya està intervinguda pel 155. És, per l'ANC, una prioritat formar un Govern per acabar amb aquesta intervenció tal com demanen alguns partits?

- Òbviament, l'ANC no està a favor de 155, que és il·legítim, il·legal ... Una intervenció d'un govern va ser una proposta d'Aliança Popular en el debat constituent que va ser rebutjada. El que passa, a més, és de formar un govern autonòmic, amb un president que no molesti al Govern espanyol, seria un govern tutelat. No seria tornar a l'autonomia, tal com el coneixem, seria un Govern tutelat. A la mínima que es faci alguna cosa que no segueixi les directrius de Madrid, se li tornaria a intervenir. S'ha obert l'aixeta de la intervenció, s'ha de graduar més o menys, però aquí estarà sempre. Seria un govern de gestió, tallaria cintes en les inauguracions, però poc més.

- Està sent l'ANC vigilada amb lupa policialment?

- És evident que, en aquests moments en què hi ha el sumari secret del Jutjat Número 13 de Barcelona, ​​com a peça separada de la del Tribunal Suprem del jutge Pablo Llarena, es permet investigar, fer seguiment, punxar telèfons, fer el que vulguin ... som conscients que estem en un estat policial i autoritari en què a una associació se l'està tractant com si fos una organització criminal.

- ¿Tem per una futura il·legalització de l'ANC?

- El relat que volen construir en relació als CDR s'assembla molt al que van usar a Euskadi quan van il·legalitzar tot l'entorn de Batasuna. El relat que construeixen, perquè els fets no tenen res a veure, és un relat basat en una mentida: aquí no hi ha hagut violència.

- Forcadell i Sánchez, que el van precedir en el càrrec en la presidència de l'ANC, estan a la presó. ¿No tem que pogués succeir el mateix?

- La paraula no seria por. Sóc conscient que la repressió és sense precedents i que per defensar unes idees i un projecte polític ens coaccionen, de la mateixa manera que es coaccionava en la lluita democràtica antifranquista.

- L'independentisme té un relat que el seu projecte és contra l'Estat espanyol, però no contra la ciutadania espanyola. Molta gent se sent dolguda, considera que el seu projecte és en contra d'ella. ¿S'ha explicat l'independentisme a la resta de l'Estat, als seus veïns?

- És molt difícil fer un relat a través dels mitjans de comunicació dominants a Espanya. Hauria de pensar-ho millor, però és molt difícil traslladar el nostre missatge a través d'aquests mitjans. Se'ns ha obviat i se'ns ha manipulat.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS