dilluns, 30 d’abril del 2018

El Tribunal Constitucional del Govern del (PP) suspèn la llei catalana de sanitat universal. La modificació legislativa efectuada pel Govern de Mariano Rajoy limita l'accés gratuït al Sistema Nacional de Salut. El Consell de Ministres també ha recorregut la llei contra la pobresa energètica i la de funció social de l'habitatge.







El BOE d'avui recull l'anunci del Tribunal Constitucional (TC) que admet a tràmit el recurs del Govern contra la llei catalana d'universalització de l'assistència sanitària amb càrrec a fons públics mitjançant el Servei Català de Salut. Com marca la Constitució, i per petició del Govern, aquesta admissió comporta la suspensió temporal de la norma. Queda així sense efectes fins que el TC es pronunciï sobre el fons de la matèria i declari si és constitucional o no, o fins que, en uns mesos, si es retarda la decisió, decideixi -o no- aixecar aquesta suspensió.

El Govern considera que la norma, que permet l'accés a totes les persones als serveis sanitaris, amb independència de si tenen els papers en regla o no, envaeix les seves competències. La llei va ser aprovada per tots els grups del Parlament menys PP i Ciutadans fa gairebé un any, quan encara era conseller de Sanitat Toni Comín i abans de l'aplicació del 155.

Fa només unes setmanes, el director general del Servei Català de Salut, David Elvira, va avançar que anaven a desobeir aquesta suspensió si s'acabava suspenent, com al final ha passat. Assegurava llavors que van a mantenir l'accés universal i que compleixen així "el mandat de l'OMS".

No és la primera vegada que el Govern porta al TC una norma que permet l'accés al sistema públic de salut a totes les persones. Aquestes lleis, que s'han anat aprovant en diversos parlaments autonòmics com a resposta a la reforma de l'Estat de 2012 que va vetar l'accés als sense papers, han estat recorregudes, una a una, pel Govern. Al gener, el Constitucional va tombar la llei extremenya; poc abans, al desembre de 2017, havia fet el mateix amb la norma valenciana.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS