dilluns, 2 de gener del 2017

El president de l'ACS, Florentino Pérez torna fer de les seves. Dragados inicia una obra abans que un senador del PP es la donés. La filial d'ACS va iniciar els tràmits d'una obra a Getafe abans que fos convidada al concurs. El cas esquitxa Joan Soler, exalcalde, diputat autonòmic i senador del PP.







El Grup XXVI de la Unitat de Drogues i Crim Organitzat (UDICO) de la Policia Nacional està convençut que la constructora Dragados, propietat d'ACS, va actuar en connivència amb l'Ajuntament de Getafe (quan estava governat pel PP) per arreglar l'adjudicació de les obres de demolició del centre cultural que s'anava a convertir en la seu del centre Europeu de Produccions Audiovisuals i escèniques, el projecte estrella de qui va ser alcalde del municipi en la legislatura 2011-2015, Joan Soler-Espiauba Gall. El cas ja ha deixat 11 imputats, altres 35 investigats i pot esquitxar de ple a Soler, avui diputat autonòmic a l'Assemblea de Madrid i senador.

La filial del grup presidit per Florentino Pérez es va dur dos contractes relacionats amb aquest projecte, la demolició de l'edifici on s'anava a aixecar el futur teatre, i la posterior construcció del mateix (el primer per 90.600 euros i el segon per 2,4 milions d'euros). La UDICO té en el seu poder proves evidents que Dragados, setmanes abans que fos convidada a participar en el concurs (negociat sense publicitat) per a la demolició de l'edifici, ja havia iniciat els tràmits administratius necessaris per a derruir l'immoble i s'havia reunit amb tècnics de l'Ajuntament per a 'negociar' aquesta adjudicació. El cas es va iniciar gràcies a la detallada denúncia d'un veí del municipi, Roberto Benítez, que a més és editor d'un mitjà local, ElBercial.com.

La primera prova és el pressupost trobat al despatx de Cristóbal Corretjé Aznar, cap dels serveis tècnics de l'Ajuntament (imputat en el cas). Un pressupost enviat per Dragados el 10 d'octubre de 2012, gairebé dos mesos abans que el consistori (a través de l'empresa pública GISA) decidís convidar a diverses constructores a participar en el concurs d'enderroc, "un pressupost molt inferior al preu de licitació "que es va fixar inicialment. "Dragados va resultar posteriorment adjudicatària pel mateix import del primer pressupost", diu un informe policial datat el passat 16 de novembre.

La segona prova data del 20 de novembre de 2012. Aquest dia, ADR Ecogestió, una empresa gallega que es dedica a certificar si hi ha amiant en els edificis, i que havia estat contractada per Dragados, va presentar davant l'Institut Regional de Seguretat i Salut en el Treball (depenent de la Comunitat de Madrid) "el pla de desmuntatge i retirada de la coberta de fibrociment de l'edifici municipal situat al carrer Madrid, 54, de Getafe". Des de l'any 2006 la llei obliga que abans que es dugui a terme qualsevol treball de demolició, les empreses encarregades de fer aquest treball adoptin "totes les mesures necessàries per identificar els materials que poden contenir amiant". Per a això han de realitzar un estudi de seguretat i salut.

La petició d'ADR va ser contestada per l'Executiu autonòmic el 16 de gener de 2013, emetent un informe favorable per estimar-se que el pla de treball presentat complia "en tots els termes les prescripcions del RD 396/2006, de 31 de març, pel qual s'estableixen les condicions mínimes de seguretat i salut aplicables als treballs amb risc d'exposició d'amiant ". L'autorització va ser signada per María del Mar Alarcón Castellans, llavors directora general de treball i cunyada de Francisco Granados, exconseller regional i avui a la presó pel cas Púnica.

L'informe policial inclòs en el sumari és clar: "Al novembre de 2012 ja s'havia lliurat el 'pla de desmuntatge d'amiant', data anterior a l'adjudicació de la demolició a Dragados, de 13 de desembre. Dragados va ser la mercantil que va realitzar aquest pla, abans fins i tot de ser convidada a participar en el concurs ". Els agents afegeixen: "Quan es va realitzar l'oferta, Dragados ja coneixia que el fibrociment es trobava present a l'edifici, iniciant els tràmits de la seva retirada abans fins i tot que fos convidada al procediment negociat de l'expedient". La Policia parla de "tràfic d'informació privilegiada entre la mercantil Dragados i l'Ajuntament de Getafe, amb el que es va produir un greuge econòmic en no existir una concurrència efectiva en el concurs".

Tot un Ajuntament sota sospita

El 'cas Teatre' ha esquitxat gran part de l'equip municipal que va envoltar a Joan Soler a la legislatura 2011-2015. Al març de 2016 la Policia va efectuar les primeres detencions: María Luisa Gil Madrigal, gerent de l'empresa GISA (avui a personal laboral en la Comunitat de Madrid); Cristóbal Corretjé Aznar, cap dels serveis tècnics de l'Ajuntament; i Vicente Navarrete Tamargo (tècnic de llicències). Al juny es van ampliar els arrestos: Juana Álvaro Hernández (directora de l'àrea jurídica de GISA); Óscar Felip Fola Fonts (tècnic jurídic de GISA); Gemma Garrido Ramiro (tècnic de projectes i obres d'edificació de l'Ajuntament); Emilio Duc Sants (coordinador de projectes, obres i espais públics de l'Ajuntament); i Rudy Lamas Gest (conseller adjunt d'urbanisme de l'Ajuntament).

El cas ha crescut. De la denúncia inicial, la del teatre, s'ha passat a investigar irregularitats en altres cinc contractes municipals. Hi ha prop de 50 investigats en total. Al novembre, quatre edils del PP, Fernando Lázaro, Pablo Martínez, Pau Álvarezy Antonio José Mesa, van ser citats a declarar en seu policial. Tot i que sobre ells no pesa encara una imputació judicial, la policia creu que van poder cometre els delictes de prevaricació, malversació de fons públics i tràfic d'influències. Els quatre són avui regidors a l'oposició.

El jutjat d'instrucció número 4 de Getafe sap que si finalment imputa Joan Soler perdrà el cas, ja que aquest és aforat per partida doble, com a senador i diputat autonòmic. Per això de moment els investigaadores estan lligant tots els caps i cridant a declarar a més testimonis abans de donar aquest pas.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS