dimarts, 3 de gener del 2017

El Govern amaga les raons per concedir els indults. 12 indults concedits en el Consell de Ministres del passat 30 de desembre, l'últim de l'any, un promotor immobiliari que va estafar a diverses famílies venent habitatges que no anava a construir, un policia local que va falsificar un document de posada en llibertat d'un detingut, home que va deixar cicatrius a la cara a un altre en una baralla, un empresari que va estafar als seus socis signant factures falses, un home que va estafar durant anys al seu soci.



























Concedeix 12 mesures de gràcia en l'últim Consell de Ministres de l'any
En 2016, amb el Govern en funcions, va sumar un total de 27
El BOE recull avui 12 indults concedits en el Consell de Ministres del passat 30 de desembre, l'últim de l'any. En cap d'ells s'explica quines raons ha portat a concedir i la redacció dels decrets torna a l'afegitó sense informació usada durant 2015, idèntica: "en què s'han considerat els informes del Tribunal sentenciador i del ministeri fiscal, calculant que, atenent a les circumstàncies del condemnat i d'acord amb la informació que obra en l'esmentat expedient, concorren raons de justícia i equitat ".

Així, el Govern fa marxa enrere i ja no dóna les raons, encara que superficials, que va introduir en els decrets d'indult de la passada Setmana Santa. Cada decret, llavors, explicava si, per exemple, es van tenir en compten els informes "molt favorables" del centre penitenciari o l'avançat compliment de la condemna; si l'antiguitat dels fets ha estat un factor rellevant per prendre la decisió; o si han estat la manca d'antecedents penals.

D'aquesta manera, sense entrar en els detalls de cada cas particular, el Govern classificava un nombre de variables que apliquen en cada cas, combinades entre si: si els informes del centre penitenciari són molt favorables, l'avançat compliment de la condemna, les circumstàncies personals del condemnat, manca d'antecedents penals, l'antiguitat dels fets o la conformitat de la víctima. Tot i que en la majoria de casos es repeteixen les mateixes causes, el decret ja contenia una mica més d'informació que la publicada fins llavors. Però ara s'ha recuperat l'afegitó buida que feien servir abans d'aquest canvi.

L'obligatorietat d'argumentar la concessió d'indults ve de lluny. Al novembre de 2014, el Tribunal Suprem va tombar l'indult a l'home que, quan conduïa en sentit contrari a València, va provocar un accident que va acabar amb la vida l'ocupant d'un altre vehicle. La sentència va argumentar que el decret de concessió no assenyalava "les raons de justícia, equitat o utilitat pública" exigides en la llei. De moment, el Govern ha respost a aquesta decisió del Suprem amb una frase repetida en cada decret i sense contingut.

Un promotor immobiliari que va estafar a diverses famílies

Entre els agraciats a la ronda publicada avui al BOE destaquen un promotor immobiliari que va estafar a diverses famílies venent habitatges que no anava a construir [aquí, el cas en detall], l'amo d'un bar condemnat per "sorolls intolerables" tot i el precinte policial [detalls], un policia local de Caudete (Albacete) que va falsificar un document de posada en llibertat d'un detingut que s'havia perdut, un home que va deixar cicatrius a la cara a un altre en una baralla a la porta d'un bar de Sant Boi del Llobregat (Barcelona) i un empresari que va estafar als seus socis signant factures falses.

Se sumen a la llista dos condemnats per delictes contra la salut pública, un altre per falsedat en document oficial i tres per insolvència punible.

Durant aquest any, el Govern ha concedit 27 indults: els 12 d'avui, els 13 de Setmana Santa -tot estant en funcions i que incloïen a un home que va estafar durant anys al seu soci-i dues indults a Maria Salmerón.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS