diumenge, 30 d’octubre del 2016

¿Pot o no pot un Govern en funcions lliurar medalles? La Llei del Govern estableix què pot fer i què no l'executiu en funcions: no pot aprovar el projecte de llei de pressupostos ni presentar projectes de llei a Les Corts. Atur ... El Govern ha atorgat 280 medalles des que està en funcions.







Creus, comandes, medalles ... El Govern ha atorgat, des que està en funcions, almenys 280 reconeixements de tot tipus a persones i entitats, a un ritme molt similar al d'èpoques en les que l'Executiu no ho està. La majoria estan signades per Ministeri d'Educació, Cultura i Esport, amb 95 de forma directa i unes altres 10 -les relatives al Mèrit Esportiu- a través del Consell Superior d'Esports (CSD). El segueix Defensa amb 55, centrades en premiar el mèrit militar, naval o aeronàutic o a permetre l'accés a l'Ordre de Sant Hermenegild.

Sota la rúbrica del ministre Íñigo Méndez de Vigo es troben també els reconeixements més comuns: 66 nous membres suma l'Ordre d'Alfons X el Savi, tant persones físiques com a empreses. L'ordre es destina a reconèixer als que "s'hagin distingit pels mèrits contrets en els camps de l'educació, la ciència, la cultura, la docència i la investigació o que hagin prestat servits destacats en qualsevol d'ells a Espanya o en l'àmbit internacional ". Entre els guardonats es troba Leopoldo Rubido, exalcalde del PP germà del director d'ABC.

Juan Roig, president de Mercadona, va rebre la Medalla al Mèrit en el Treball, la mateixa que va anar a parar a les mans d'un exdiputat del PP retirat fa un any. I l'Ordre d'Isabel la Catòlica va rebre a Carlos Fitz-James Stuart i Martínez d'Irujo i Celia Villalobos, entre d'altres.

Entre els guardonats per l'Ordre del Mèrit Civil, per exemple, destaca el ministre per a Assumptes del Canal de la República de Panamà, obra en la qual estan contractades empreses espanyoles, i diversos polítics que han estat membres de les meses de Les Corts, com José Bono o Ana Pastor.

Els fabricants de licors es van emportar una medalla del Pla Nacional Sobre Drogues de mans del Ministeri de Sanitat, Assumptes Socials i Igualtat. La llista es completa amb personalitats del món de la cultura, com Loquillo; o de l'esport, com Johan Cruyff -a títol pòstum-, entre d'altres.

¿Pot o no pot un Govern en funcions lliurar medalles? La Llei del Govern estableix què pot fer i què no l'executiu en funcions: no pot aprovar el projecte de llei de pressupostos ni presentar projectes de llei a Les Corts. Per la resta: "limitarà la seva gestió al despatx ordinari dels assumptes públics, abstenint d'adoptar, llevat de casos d'urgència degudament acreditats o per raons d'interès general l'acreditació expressa així ho justifiqui, qualssevol altres mesures".

La normativa mai va desenvolupar, més enllà d'aquest article, què considera "despatx ordinari" i què no ho és, així com tampoc va establir mesures de control parlamentari d'un govern en funcions de forma explícita. A l'hora de legislar, potser fos poc previsible imaginar que la situació s'allargués, com està passant, gairebé un any. I, de moment, el Tribunal Constitucional no s'ha manifestat sobre l'assumpte i ha allargat el termini per resoldre si el govern en funcions ha o no comparèixer al Congrés per retre comptes.

Des del 21 de desembre de 2015, Mariano Rajoy està en funcions. També ho està el Govern al complet, després del cessament aquest mateix dia de tots els ministres.

Encara que estan regulades pel que fa a les seves categories, mèrits per accedir ... en moltes ocasions els lliuraments de medalles d'aquest tipus coincideixen amb dies simbòlics o segueixen una tradició no escrita. En la majoria de casos, aquest tipus de reconeixement només implica un tractament protocol·lari diferent i passar a engrossir la llista de guardonats anteriors, però no dotació econòmica.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS