diumenge, 10 de juliol del 2016

Mercadona "la llei del silenci". L'empresa de Juan Roig exigeix ​​als treballadors acomiadats per rebre la indemnització que els correspon signar una clàusula que els prohibeix parlar del seu cas amb periodistes.Tampoc poden criticar a l'empresa en xarxes socials o qualsevol altre mitjà.







 Mercadona utilitza clàusules de confidencialitat amb extreballadors acomiadats per evitar que critiquin, parlin amb periodistes, o expliquin la seva experiència en xarxes socials i així embrutin la marca de l'empresa de distribució alimentària o del seu president, Juan Roig. Les clàusules són incloses en els acords privats signats amb treballadors que van ser acomiadats mitjançant expedients disciplinaris per tal de reconèixer tals acomiadaments com improcedents i canviar la indemnització a la qual té dret el treballador pel seu silenci.

La clàusules que Mercadona fixa inclouen la prohibició expressa de parlar amb periodistes i mitjans de comunicació en els següents termes:

"... El treballador / a s'obliga a no realitzar accions divulgatives amb aquesta informació, o qualsevol altra a la qual per qualsevol mitjà hagi tingut i faci referència a Mercadona, qualsevol que sigui la forma, manera i contingut, que puguin comprometre, perjudicar o danyar els interessos de Mercadona o els seus empleats, bé personalment, bé quan ho faci mitjançant pseudònim, ja sigui en l'ordre jurídic, ja en el de les relacions personals del treballador / a, o mitjançant els mitjans de comunicació sigui quina sigui la via ( TV, ràdio, premsa escrita o internet, xarxes socials, entre d'altres). Igualment el treballador / a no es podrà manifestar públicament en contra dels interessos de l'empresa, ni abocar informació que pugui danyar la imatge i bona reputació de Mercadona, ni realitzar accions amb aquesta informació, sigui quina sigui la forma i contingut ".

En les clàusules del contracte que precedeixen a l'aquí reproduïda s'acorda l'extinció de la relació laboral, la transacció en matèria econòmica i indemnitzatòria, el saldo i quitança, i la renúncia a accions judicials, entre d'altres.

Mercadona sol utilitzar l'acomiadament disciplinari com a mètode per estalviar-se la indemnització ia més mantenir l'ordre entre els treballadors que romanen a l'empresa. Com expliquem anteriorment a La Marea, s'al·leguen per motivar aquests acomiadaments disciplinaris fets com col·locar malament una ampolla a les prestatgeries, no somriure a un client, donar un cop a una porta o queixar-se del tracte del servei mèdic.

Si els treballadors no accepten l'acomiadament disciplinari per aquestes causes i acudeixen a la via judicial la primera instància que utilitza Mercadona per evitar-se els tribunals és l'acord mitjançant contractes privats amb els treballadors per acordar una indemnització menor que la que el treballador té dret a canvi de signar aquestes clàusules de confidencialitat que impedeixen als exempleats criticar de qualsevol forma a Mercadona. L'incompliment d'aquesta clàusula pot comportar indemnitzacions a favor de l'empresa que oscil·len entre els 3.000 € i quantitats que tripliquen l'import de la indemnització per l'acomiadament rebut.

En ser qüestionada per aquests tractats de confidencialitat, Mercadona no ha negat la seva existència i ha afirmat el següent: "Sobre la confidencialitat que dius que s'exigeix ​​als treballadors, tu mateix portes diversos mesos parlant amb tots aquells que has considerat, tant amb treballadors com amb extreballadors ".

A La Marea hem publicat diversos reportatges i notícies sobre el tracte que l'empresa de Juan Roig donava als seus empleats. En l'article Mercadona, drets laborals de marca blanca es va comptar amb diversos testimonis de treballadors, però mai un empleat d'aquesta empresa amb un contracte de confidencialitat signat havia accedit que es publiqués el document ni a parlar amb aquesta revista per por de les represàlies que Mercadona pogués prendre contra ells.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS