divendres, 8 de juliol del 2016

"El sistema de pensions espanyol és financerament insostenible". Els experts com Niño-Becerra creuen que s'acabaran traient les pagues extra als pensionistes i a partir de 2018 ja no hi haurà diners en el Fons de Reserva de la Seguretat Social per assumir el pagament de les prestacions.








La situació de les pensions a Espanya preocupa als economistes. Amb un dèficit d'uns 11.000 milions d'euros a l'any, els experts consideren que el sistema és insostenible i que conduirà irremeiablement a la necessitat de prendre mesures dràstiques.

Segons l'opinió de l'economista Santiago Niño-Becerra, a partir de 2018 ja no hi haurà diners en el Fons de Reserva de la Seguretat Social per assumir el pagament de les prestacions i això implicarà prendre mesures com treure les pagues extra als pensionistes, reduir l'import de la pensió màxima i, probablement, crear un impost per finançar les pensions. En aquest sentit, recorda el cas de Grècia, on les pensions han arribat a baixar un 40%.

Nen-Becerra va fer aquestes declaracions durant la seva intervenció en una taula rodona sobre El present i el futur de l'economia, en el marc del 20è Fòrum Assessors Wolters Kluwer, celebrat aquest dimarts a Barcelona, ​​on, a més, ha assenyalat que s'ha arribat a plantejar la possibilitat de separar les pensions generals de les de viduïtat i d'orfandat, i que aquestes dues últimes es treguin de la 'guardiola' de la Seguretat Social per passar a ser abonades a càrrec dels pressupostos generals de l'Estat, en aquest cas, segons explicar, s'hauria de crear un impost específic per poder assumir-ho.

Per la seva banda, José Maria Gay de Liébana va assenyalar que un dels problemes és que els jubilats es van retirant amb pensions mitjanes més altes, mentre que els joves que s'incorporen al mercat de treball ho fan amb sous cada vegada més baixos i, per tant, cotitzen menys.

A més, en aquest debat entre economistes, Gay de Liébana va fer al·lusió a les afirmacions de la formació política Podem respecte a pagar o no el deute. En aquest sentit, ha advertit que és implantejable no pagar-la, entre altres coses perquè cal tenir en compte que el 100% de la 'guardiola' de les pensions està invertit en deute sobirà, per la qual cosa no pagar pot comportar greus conseqüències. Una afirmació que va fer reaccionar l'economista Rodríguez Braun, d'origen argentí, que va recordar el que ha passat al seu país quan el Govern va obligar a invertir en deute sobirà.

Economia submergida
Pel que fa a l'economia submergida, Niño-Becerra ha apuntat que hi ha determinades activitats que si no funcionessin en negre no podrien existir a Espanya. Segons ha assenyalat, hi ha uns 140.000 milions d'euros que, si afloressin, el marge que li quedaria a l'empresari seria zero.

Carlos Rodríguez Braun va aprofundir en un altre dels principals problemes de l'economia espanyola: l'elevat nivell d'atur. En aquest sentit, ha explicat que a Espanya un terç de l'atur és estructural i aquest percentatge d'aturats no es va a poder col·locar mai en el mercat laboral, per no tenir la formació suficient.

En aquesta línia, Gay de Liébana ha advertit que el sistema educatiu no està adaptat al sistema productiu. En la seva opinió, caldria que el Govern, les universitats i els agents econòmics es posessin d'acord per dissenyar programes formatius més acords amb les necessitats del model productiu del país.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS