dimecres, 15 de juny del 2016

Privatització de la sanitat pública, trames ocultes i Amnistia fiscals. Posat en evidència més irregularitats dels processos de privatització del sistema sanitari públic per part del Govern del PP. Les empreses beneficiàries d'aquests processos, que han teixit aliances amb laboratoris farmacèutics, entitats bancàries, empreses d'autopistes o multinacionals per beneficiar-se de fons públics, van defraudar al fisc.








La Federació d'Associacions en Defensa de la Sanitat Pública demana prohibir que les que empreses amb diners en paradisos fiscals puguin accedir a contractes amb l'Administració.

Federació d'Associacions en Defensa de la Sanitat Pública // La recent publicació en alguns mitjans de comunicació dels anomenats Papers de la Castellana [La Marea, Diagonal i eldiario.es a través de la plataforma filtrala.org] ha posat en evidència més irregularitats dels processos de privatització del sistema sanitari públic per part del Govern del PP, ja que es confirma que empreses beneficiàries d'aquests processos, que han teixit aliances amb laboratoris farmacèutics, entitats bancàries, empreses d'autopistes o multinacionals per beneficiar-se de fons públics, van defraudar al fisc.

El grup Vithas Salut va néixer el 2012 amb la compra d'hospitals a Adeslas. Pertany al fons de capital risc Goodgrower dels germans Gallardo i de La Caixa. El grup va integrar en el moment de la seva constitució a 10 hospitals i 3.100 professionals i 1,5 milions de clients, en gran part derivats del sistema públic. La creació va ser recolzada i beneïda per la secretària general de Sanitat i Consum, Pilar Farjas.

La creació de Vithas es va produir de manera simultània a la regularització pel Ministeri d'Hisenda dels 113 milions d'euros que els compradors mantenien ocults a Suïssa i Panamà. És a dir, la creació del grup es va realitzar gràcies a la legalització de 113 milions d'euros ocults en paradisos fiscals per no pagar impostos a Espanya. Els propietaris del grup van pagar gràcies a l'amnistia fiscal tot just 2,7 milions (2,4% dels diners opac que amagaven a Suïssa a través de dues empreses de Panamà i dels bancs JPMorgan, Lloyd 'si Rothschild).

Els propietaris del grup són també els màxims accionistes del laboratori farmacèutic Almirall (66%), una de les majors d'Espanya, amb un valor en borsa proper als 2.500 milions i que factura milions d'euros a la sanitat pública (la despesa farmacèutica en Espanya és molt superior a la mitjana dels països europeus).

Quan la Xunta va decidir privatitzar el Laboratori Central de Galícia frenant el desenvolupament dels laboratoris dels hospitals públics i posant en perill les dades més sensibles de la població gallega, va realitzar un concurs al qual es van presentar set laboratoris, tot i que el contracte va ser adjudicat a una Unió Temporal d'empreses integrada per CeRBa (Unilabs) i Lema i Bandín, que van presentar l'oferta econòmicament més baixa, amb una baixa temerària del 40% respecte a les altres empreses concurrents. Posteriorment Lema i Bandin i Vithas s'han unit situant el Laboratori Central de Galícia, privat, a l'hospital de Fàtima de Vigo.

Posteriorment nombroses comunitats autònomes van ampliar concerts i concessions de serveis sanitaris públics amb aquest grup: a Galícia, el sanatori nostra Senyora de Fátima (quatre milions d'euros); a Canàries, els centres Santa Caterina (Las Palmas de Gran Canària) i Santa Cruz, a Tenerife; a Balears, en aliança amb Assistencial Juaneda, va aconseguir fer-se amb la radioteràpia dels hospitals públics d'Eivissa i Menorca; a la Comunitat Valenciana, Vithas Perpetu Socors d'Alacant va rebre més de 400.000 euros per a intervencions de cataractes o galindons; a Andalusia, l'hospital Vithas Verge del Mar d'Almeria va aconseguir un contracte per atendre malalts pluripatològics i cures pal·liatives per un milió d'euros. Tot això li va permetre ampliar el negoci, comprar dos nous hospitals i facturar un 34% més que el 2012.

Vithas també rep contractes públics per assistència sanitària amb les Mútues d'Accidents de Treball i Malalties Professionals (finançades amb les quotes obligatòries de treballadors i empresaris): Vithas La nostra Senyora de Fátima de Vigo va rebre el contracte de la Mútua Gallega per a dos anys; Vithas Mare de Déu de la Salut de Granada va obtenir la licitació de la Mútua Universal Mugenat per 560.000 euros o Vithas de Benalmádena (Màlaga) va aconseguir el contracte amb Ibermutuamur per dos anys i 500.000 euros.

Finalment, aquest grup empresarial posseeix el 50% del fons d'inversió G Square Capital, que controla el gegant del sector geriàtric SAR Quavitae, beneficiari de concerts i concessions de residències de gent gran en diferents governs autonòmics, més de cent ajuntaments i tres diputacions provincials . També és adjudicatària de serveis de la teleassistència o l'assistència a domicili en nombrosos ajuntaments.

Resulta inacceptable i escandalós que una empresa privada que defrauda els impostos amb els quals es finança la sanitat pública es beneficiï d'una amnistia fiscal i creï un negoci que rep ingents fons públics a través de concerts amb administracions sanitàries. Per acabar amb aquesta política de parasitació i desmantellament de la sanitat pública per empreses privades, des de la FADSP considerem que un nou govern hauria d'adoptar dues importants decisions:

1.- Obrir auditories a tots els contractes, concerts i concessions de serveis sanitaris amb empreses privades i recuperar els recursos externalitzats de manera irregular o fraudulenta.

2.- Acabar amb les amnisties fiscals que perdonen deutes als que treuen diners a l'estranger per no pagar impostos.

3.- Prohibir de manera expressa que empreses que hagin defraudat a la Hisenda Pública i amb diners en paradisos fiscals puguin accedir a contractes amb les administracions públiques.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS