dijous, 5 de maig del 2016

La revista americana 'Forbes' ha publicat un article en el qual ridiculitza i es mofa del Govern espanyol per "posar un impost al sol" davant la falta d'idees per reduir el dèficit elèctric.








La batalla dels inversors en energies renovables contra el Govern espanyol ha arribat a un dels mitjans més poderosos del món, la revista Forbes, que elabora el famós rànquing de les majors fortunes del món. Així, ha publicat un article en què ridiculitza al nostre Executiu per l'ocurrència de "posar un impost al sol" davant la falta d'idees per reduir el dèficit elèctric, amb el que s'alinea amb els fons nord-americans perjudicats per la reforma.

L'article és obra de Kelly Phillips Erb, especialista en fiscalitat de Forbes. Després d'explicar que Espanya és un dels països amb més hores de sol del món i que, per tant, és lògic que hi hagi impulsat l'energia solar fins col·locar-nos com un dels primers del món en capacitat fotovoltaica instal·lada, afegeix que això ha provocat una sobrecapacitat que fa a la demanda de més del 60%. I assegura que això és el que explica el dèficit de tarifa de 26.000 milions (sense entrar en cap de les altres causes d'aquest dèficit més enllà de les primes a la fotovoltaica).

Per solucionar aquest problema, continua Phillips Erb, la via triada per Espanya és imposar "impostos i multes increïblement onerosos", i els imposa precisament sobre el comportament que ha estat incentivant i subvencionant durant més d'una dècada: l'ús de panells solars. I aquí és on fa sang: "Sembla que els membres del Govern es van quedar sense idees, van mirar al cel un dia i van pensar" Ja ho tinc! Posem un impost al sol! "".

Aquesta experta va més enllà en la seva mofa i quan es refereix a "els esforços de reforma" afegeix "llegiu mesures desesperades". Critica també les mesures contra l'autoconsum com la "prohibició" de vendre l'energia sobrant a les elèctriques i, sobretot, l'obligació de connectar tots els panells solars a la xarxa amb amenaça de multes de fins a 30 milions.

Aquí de nou es mofa del ministre d'Indústria, José Manuel Soria: "Aquesta classe de xifra és tan inabastable per a una persona mitjana que és gairebé com si es l'haguessin tret de la màniga en una conversa com aquesta:" Posem 10 euros? " "Què va, això és molt poc." "Què tal 100 milions d'euros?" "no, no, això és moltíssim." "¿30 milions d'euros? "Sí, això sona bé" ".

Phillips Erb acusa Soria d'afavorir a les elèctriques amb aquesta mesura, que pretén espantar els ciutadans i fer impossible l'autoconsum perquè surt més barat seguir comprándosela a la companyia que li toqui. I fins i tot es fa ressò de les paraules de Teresa Ribera, secretària d'Estat de Medi Ambient amb el Govern de Zapatero, en què assegura que la reforma és "una seriosa invitació de Govern als ciutadans perquè es tornin antisistema".

El 'lobby' dels fons nord-americans.

Més enllà de les ridiculitzacions, amb aquesta columna Forbes s'alinea amb els fons nord-americans que han invertit fortes quantitats en energies renovables atrets per les primes de l'anterior Executiu i que ara es rebel·len contra aquest canvi de les regles del joc "a meitat del partit" . Com ha vingut informant El Confidencial, aquests fons estan disposats a presentar grans litigis contra Espanya pel que consideren una "expropiació progressiva" i una violació del principi de seguretat jurídica.

La veritat és que la reforma energètica aprovada per Soria al juliol reduirà la rendibilitat garantida als productors de fotovoltaica fins a l'entorn del 7,5% -en la pràctica no anirà més enllà del 5% perquè el mateix Govern ha d'estimar els costos en què han incorregut aquestes instal·lacions- durant tota la seva vida útil. Això vol dir que les que van tenir una rendibilitat de dos dígits en els primers anys amb el sistema socialista veuran reduïdes dràsticament les seves retribucions a futur, el que farà inviables moltes d'aquestes inversions. Perquè, a més, el normal és que es fessin amb percentatges de deute (palanquejament) de fins al 80%, que han de tornar.

El problema és molt greu perquè estem parlant de 50.000 horts solars en els quals, a més dels fons nord-americans i les elèctriques espanyoles, són presents molts inversors individuals. Aquests damnificats es comparen amb els afectats per les preferents de la banca nacionalitzada i estan disposats a judicialitzar el sector elèctric per aguantar fins que el PP perdi les eleccions i ocupi el Govern un partit més sensible als seus interessos.

1 comentari:

  1. El problema principal de este país es el de tener gente sin vergüenza en el gobierno. Y a este tipo de gente, "poseedora de la verdad", las críticas no les afectan. Van "putamente" a la suya. Este señor es el único que ha dimitido del gobierno, pero ya está enchufado en las propias eléctricas. Y de Rajoy, estamos cansados de leer que avaló a Bárcenas en la apertura de su cuenta en Suiza y no dimite.
    Mi abuela ya lo decía "Quien no tiene vergüenza, todo el mundo es suyo. Lo puede todo".

    ResponElimina

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS