dilluns, 25 d’abril del 2016

Davant el desafiament català, què pot fer el Govern en funcions de Mariano Rajoy, aplicar l'article 155 de la Constitució ?. LA CAVERNA MEDIÀTICA I LES FORCES FEIXISTES TENEN LA SOLUCIÓ.





















El Govern en funcions té limitades les seves actuacions polítiques, però disposa de plena capacitat per prendre les decisions jurídiques que siguin necessàries per tal de garantir el compliment de la llei i de la resolució del Constitucional que va anul·lar la declaració independentista del Parlament català. 

Així ho han assegurat a aquest diari fonts de l'Executiu, que citen les disposicions de la Llei del Govern. S'hi limita la seva actuació «al despatx ordinari dels assumptes públics, abstenint d'adoptar, excepte en casos d'urgència degudament acreditats o per raons d'interès general, l'acreditació expressa així ho justifiqui, qualssevol altres mesures».

 Les fonts consultades asseguren que resulta obvi que el desafiament independentista català incorre clarament en l'apartat de «casos d'urgència» o d ' «interès general». Per això, afegeixen, aquesta norma legal autoritza a l'Executiu a prendre mesures purament jurídiques -apelar de nou al Constitucional en execució de sentència- o polítiques -Activar l'article 155 de la Constitució- «per avortar qualsevol intent de mantenir el procés viu». 

Això és: 

En la hipòtesi -verosímil- que el nou Govern presidit per Carles Puigdemont -que avui serà investit com a president de la Generalitat- o el Parlament català impulsin el desenvolupament de la resolució independentista que va ser anul·lada pel Constitucional. Cal recordar que l'esmentat tribunal ja va advertir el passat mes de novembre a 21 alts càrrecs del Parlament i la Generalitat «del seu deure d'impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que suposi ignorar o eludir la suspensió acordada, advertint de les eventuals responsabilitats, inclosa la penal, en què puguin incórrer ».

Aquesta prohibició sota amenaça de cometre un delicte que pesava sobre els alts càrrecs de les institucions catalanes segueix pesant. «Ens dóna el mateix que el president del Govern català es digui Mas o Puigdemont, el Govern farà complir la llei perquè funciona a ple rendiment, encara que estigui en funcions», asseguren les fonts consultades. L'estratègia del president en funcions serà la mateixa que ha mantingut durant el seu mandat de resposta proporcional, en funció de la gravetat de les decisions que vagin prenent els impulsors del procés independentista.

 Rajoy ha dit moltes vegades que «la contundència en la resposta no està renyida amb la proporcionalitat» .El passat 2 de desembre, en la seva sentència de suspensió definitiva de la resolució sobiranista, el Constitucional va deixar clar que «la Cambra autonòmica no pot erigir-se en font de legitimitat jurídica i política fins arrogar-se la potestat de vulnerar l'ordre constitucional que sustenta la seva pròpia autoritat ».

 Per tant, ni el Parlament ni el nou Govern presidit pel fins ara alcalde de Girona poden impulsar cap iniciativa per desenvolupar aquesta resolució, atès que incorrerien en un presumpte delicte de desobediencia.Dependiendo de quina fos la gravetat de la desobediència, el Govern podria eventualment recórrer al Constitucional en el tràmit d'execució de sentència, o bé prendre la decisió política més contundent que té entre les seves competències:

 Activar l'article 155 de la Constitució, assumint part de les competències autonòmiques per tal d'obligar al compliment de la llei a qui ha desobeït, sigui el Parlament o el nou Govern catalán.En aquest sentit, segons fonts de la Moncloa, la constitució del Senat dimecres que ve és un fet important, ja que serà una Cambra a ple rendiment i amb majoria absoluta del PP . Cal recordar que les propostes concretes que el Govern pugui incloure en l'aplicació de l'article 155 han de ser aprovades per la Cambra Alta.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS