dijous, 24 de març del 2016

(# MarcaEspaña) .Nova volta de rosca. El jutge de l'Audiència Nacional Ismael Moreno -el mateix jutge "presumpte" prevaricador del cas dels "titellaires" - decideix atendre la petició de la Fiscalia i obrir una investigació contra Joan Coma, regidor a Vic, per donar suport a la declaració independentista que el Parlament de Catalunya va aprovar el 9 de novembre.







El jutge de l'Audiència Nacional Ismael Moreno -el mateix jutge "presumpte" prevaricador del cas dels "titellaires" - decideix atendre la petició de la Fiscalia i obrir una investigació contra Joan Coma, regidor a Vic, per donar suport a la declaració independentista que el Parlament de Catalunya va aprovar el 9 de novembre.

Nova volta de rosca en la judicialització del procés sobiranista català. Un regidor de Capgirem Vic, la confluència entre la CUP i Procés Constituent en aquesta ciutat de 40.000 habitants situada a 70 quilòmetres de Barcelona, ​​s'ha convertit en el primer càrrec electe imputat pel suposat delicte d'incitació a la sedició. El jutge de l'Audiència Nacional Ismael Moreno ha acceptat la petició de la Fiscalia per investigar a Joan Coma, regidor de la formació independentista des de les últimes eleccions municipals. ¿La raó? Les paraules que va pronunciar en el ple de l'ajuntament del 9 de desembre en defensa d'una moció de suport a la declaració de ruptura amb l'Estat espanyol que el Parlament de Catalunya havia aprovat un mes abans. La iniciativa es va aprovar amb els vots dels regidors de CDC, ERC i Capgirem, però només Coma està investigat.

Coma ha confirmat a Públic que aquest dimecres al matí ha rebut la notificació de la seva imputació per part de l'Audiència Nacional, avançada durant el dimarts pel diari 'El Espanyol'. La petició de la Fiscalia sol·licitant la investigació del regidor va transcendir el passat dilluns 14 de març, quan el mateix Coma la va conèixer, tot i que la notificació havia arribat a l'alcaldessa de Vic, la convergent Anna Erra, tres dies abans. "En un primer moment em vaig quedar sorprès, perquè sembla una mica extemporani, d'una altra època, acusar un càrrec electe d'incitació a la sedició. Després, pensant-ho més, ja no em va sorprendre tant, en el sentit que és normal que des de les institucions estatals espanyoles es vol començar una campanya de la por per intentar aturar el procés independentista ", apunta el regidor.

Segons l'informe que va presentar la Fiscalia al jutge Moreno, Coma hauria fet "referències directes a la comissió d'actes contra la legalitat", en el seu suport a una resolució, la del 9 de novembre, que entre altres coses advoca per desobeir el Tribunal Constitucional (TC). En concret, l'electe va manifestar que "deixem de supeditar les decisions de les nostres institucions a les decisions de les institucions espanyoles, en particular a les del TC", al qual considera que no té legitimitat. L'edil d'Capgirem Vic va concloure dient: "Desobediència, fa temps que la reclamem. Nosaltres sempre hem dit que per fer la truita caldrà trencar els ous ".

"Amb tot, crec que és impossible que em condemnin. Seria espectacular ".

"Si després del ple [del 9 de desembre] em diuen que el fiscal demanaria imputar-me hagués dit que era impossible. Després vaig dir que seria impossible que el jutge ho assumís ... i sembla que l'assumeix. Amb tot, crec que és impossible que em condemnin. Seria espectacular ", confessa Coma a aquest diari. Segons el Codi Penal, si una persona és condemnada per un delicte de sedició li poden caure entre vuit i deu anys de presó. En el cas de Coma, la petició de la Fiscalia seriosa menor, ja que, si s'escau, l'acusa de "incitació a la sedició", però tot i això el ministeri fiscal pot demanar diversos anys de presó.

"Un atac a les llibertats civils"

La investigació que ha suposat la imputació del regidor independentista va començar arran d'una denúncia a la Guàrdia Civil presentada pel regidor d'extrema dreta Josep Anglada, exlíder de Plataforma per Catalunya (PxC) i actualment representant de Plataforma Vigatana. I si el cas ha arribat tan lluny ha estat també perquè ha caigut en mans de l'únic jutge de l'Audiència Nacional que té obertes investigacions a ajuntaments després d'aprovar resolucions de suport a la declaració de ruptura del 9-N.

Mentre altres magistrats han arxivat les causes contra altres consistoris, Ismael Moreno té en marxa processos contra els ajuntaments de Girona i Deltebre (Tarragona). L'origen és la causa oberta contra l'Assemblea Nacional Catalana i l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) com "impulsores i promotores" a les mocions de suport a la resolució independentista del Parlament. Entre altres causes, Moreno és conegut per ser l'instructor del cas dels titellaires.

Com a reacció al cas contra Coma, dijous passat unes 150 persones es van concentrar a la plaça Major de Vic per denunciar l ' "ofensiva judicial contra l'independentisme en els ajuntaments". A més, es preveu que l'ajuntament de la ciutat aprovi una declaració de suport al regidor cupaire.

A nivell nacional, la CUP exigeix ​​al conseller d'Interior, Jordi Jané, que ordeni als Mossos d'Esquadra que "deixin d'obeir els requeriments que els arribin per part de l'Audiència Nacional en relació a la criminalització de l'activitat democràtica dels nostres ajuntaments ". A més, la formació anticapitalista també ha emplaçat els ajuntaments a "desatendre les peticions d'informació" que arriben des de la policia autonòmica, que seguint instruccions de l'alt tribunal requereix tota la documentació referent als diferents plens en els quals es van aprovar mocions de suport a la declaració rupturista.

Fins al moment, els Mossos d'Esquadra han atès les peticions que li han arribat des de l'Audiència Nacional i els consistoris requerits també han facilitat la informació, el que porta a Coma que "tot sembla indicar que no tenen cap voluntat de complir amb la resolució del 9 de novembre ". Com a conclusió, el regidor afirma que la seva situació "és un atac a les llibertats civils".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS