diumenge, 27 de març del 2016

LA CAVERNA POLÍTICA ENS VOL ENFONSAR. Després de la punxada de la bombolla immobiliària, la corrupció s'ha traslladat als serveis de subministrament d'aigua, recollida d'escombraries, neteja ... El mexicà Carlos Slim, un dels quatre homes més rics del planeta, està a punt de fer-se amb el control de l'estratègica empresa espanyola FCC, gràcies als bones portes giratòries de l'expresident socialista Felipe González. FCC és la major empresa de serveis -Subministrament d'aigua, recollida d'escombraries, neteja i manteniment-a comunitats autònomes i ajuntaments.







Si hi ha un país on la corrupció està institucionalitzada aquest és Mèxic. I si hi ha un personatge que ha crescut a l'ombra de la corrupció política, aquest és Carlos Slim (76 anys), mexicà de família libanesa, un dels quatre homes més rics del planeta. La seva immensa fortuna es va forjar gràcies al fet que en 1990 el President Carlos Salines de Gortari li va concedir l'explotació de Telmex, el monopoli telefònic mexicà. Els successius governs li van renovar la llicència, frenant la competència perquè Slim multipliqués la seva immensa fortuna a cop de telèfon de 120 milions de mexicans.

No hi ha precedents en el món que el monopoli de les comunicacions d'un país el atura't un únic empresari. I amb els milers de milions guanyats a Mèxic el seu poder s'ha estès a altres països llatinoamericans, en molts casos, gràcies a l'ajuda de l'expresident socialista espanyol Felipe González que el va introduir, per exemple, a Panamà on ara les empreses de Slim ( ideal Panamà, SA) tenen greus problemes judicials.

De la mà de González

Com no tenia prou Llatinoamèrica, Slim va desembarcar a Espanya fa poc més d'un any de la mà de González i està a punt de fer-se amb el 100 per 100 de FCC (Foment de Construccions i Contractes), després de llançar una OPA a l'empresa de Esther Koplowitz que dóna servei a centenars d'ajuntaments i comunitats autònomes.

Slim té el 36% de FCC, que ha adquirit per 900 milions d'euros desemborsats en successives tandes. És insaciable, diuen els que el coneixen, i pugna també per Portland Valderribas, filial de FCC que controla el 78% de la cimentera. En mitjans econòmics s'afirma que Slim també prepara una Opa per quedar-se amb el 100 per 100 de la immobiliària Realia, de la qual ja controla el 30% (FCC és propietària del 37% de la mateixa).

conglomerat industrial

Els analistes financers expliquen que en poc més d'un any l'amic de Felipe González s'ha apoderat de tot el conglomerat industrial de FCC, un sector estratègic, sobretot, en els serveis a les administracions públiques; el veritable "nucli dur" de la corrupció, una vegada que s'ha punxat la bombolla immobiliària.

Carlos Slim no ha optat, com a Mèxic, pel negoci de la telefonia mòbil, ja que a Espanya són diverses les operadores que es disputen un mercat molt competitiu i el Govern no li garanteix el monopoli. En canvi, ha triat la "joia de la corona": FCC, empresa els principals clients són els governs autonòmics i municipals.

FCC manté contractes amb centenars d'ajuntaments en què el negoci de subministrament de l'aigua de consum, la recollida d'escombraries, la neteja de vies públiques i el manteniment de parcs i jardins reporta beneficis milionaris. És en aquests serveis on la corrupció es cou al seu aire.

Un cop aprovats els plecs de condicions, administracions i empreses entren en una espiral d'incompliments i corrupció. Les empreses, perquè no respecten els recursos materials i humans promesos sobre el paper, moltes vegades amb baixes temeràries en la licitació tot i sabent que no compliran l'estipulat, però que comptaran amb la complicitat del regidor de torn. I les administracions, perquè no duran a terme els controls i inspeccions necessàries perquè els partits s'ho portin cru. Aquest és el sistema de funcionament dels serveis públics que s'ha estès a Espanya en les últimes dècades, amb governs d'un i altre color polític.

Bitllets de cinc-cents euros

Espanya és un dels països més corruptes d'Europa. I els que corrompen amb bitllets de cinc-cents euros en efectiu són les empreses que treballen per a les administracions públiques. Si no, per exemple, d'on anava lliurar el PP valencià a militants de confiança mil euros en dos bitllets de cinc-cents perquè el militant en qüestió realitzés una transferència de mil euros al partit des del seu compte corrent, en concepte de donació, amb el cap de blanquejar part dels diners rebuts de les empreses.

Fa anys, un gran banquer espanyol va confessar que per arribar a amassar una gran fortuna, d'aquestes mil milionàries, no de les que donen per comprar-se un xalet a la localitat madrilenya de Pozuelo i tenir amarrat un vaixell amb pretensions en un port de la Mediterrània, cal robar, subornar polítics, corrompre, enganyar o fer alguna cosa il·legal. Que de forma legal, honesta, i amb els diners tributant a Espanya, no s'aconsegueix pastar milions de milions.

L'arribada de Carlos Slim a Espanya, de la mà de Felipe González, dóna idea que qui està acostumat a fer-se ric gràcies a la corrupció dels governs de torn mexicans, i en altres llatinoamericans, sap que a Espanya la corrupció també li permetrà fer-se encara més ric.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS