dimarts, 8 de març del 2016

La sortida d'Otegi de presó és una magnífica notícia. Primer, perquè ens repara col·lectivament per alguna cosa que mai va haver d'ocórrer i que va ser ordit pels enemics de la democràcia i de la normalització, valor de futur de la política basca Arnaldo Otegi.






El passat 1 de març Arnaldo Otegi va abandonar la presó de Logronyo deixant enrere sis anys i mig de presó efectiva complerta. Tot el seu "crim" va consistir a establir les bases per a un nou temps a Euskal Herria i realitzar tasca política en representació d'una Esquerra Abertzale que en aquell moment va ser il·legalitzada per aplicació de la Llei de Partits i que avui és legal amb SORTU. La gran paradoxa és que Arnaldo Otegi ha passat més de sis anys a la presó per intentar organitzar un espai polític i social que avui és perfectament legal, condició així ratificada pel mateix Tribunal Constitucional.

En aquest sentit, cal dir que Arnaldo Otegi i els altres processats de Bateragune o del sumari 04/08 són una petita representació d'aquesta gran majoria social basca que va fer front a les il·legalitzacions de les idees i la criminalització de l'independentisme basc.

La tasca d'Arnaldo Otegi per l'obertura d'un nou temps polític al nostre país està fora de tot dubte per a qualsevol analista mínimament objectiu. Ell i altres van liderar un canvi d'estratègia que va tornar a situar l'Esquerra Independentista a la centralitat política del país i que va provocar decisions de gran calat en el camí, encara inconclús, de desterrar la violència política per sempre. Així, cal recordar que a data d'avui l'ex-secretari general del sindicat LAB Rafa Díez Usabiaga encara és a la presó i per tant cal exigir la seva posada en llibertat immediata amb més força si cap.

Amb la sortida de presó del elgoibartarra es posa punt final a una gran injustícia i a més de sis anys de persecució política. Així ho han vist milers i milers de ciutadans i ciutadanes basques i de tot el món que no han desistit en tot aquest temps en la denúncia de l'empresonament d'Arnaldo Otegi.

La seva posada en llibertat és una excel·lent notícia; en primer lloc, per descomptat, perquè torna amb els seus, i en segon lloc perquè amb la seva tornada a casa, la lluita política per la llibertat nacional i social d'Euskal Herria recupera un important actiu.

L'intent per part del Govern espanyol i del PP de prohibició dels actes polítics en què va intervenir Arnaldo Otegi el passat dia 1 a Elgoibar i el dissabte 5 de març a Donostia s'ha trobat amb una resposta popular massiva que ha posat al seu lloc als que encara avui pretenen ser algú per la força i per sobre de la voluntat popular de la ciutadania.

El discurs inicial d'Arnaldo Otegi connecta directament amb les qüestions centrals que nuclean la situació política basca; la seva denúncia del règim del 78, la defensa de les classes populars i qui més cruament està patint les conseqüències de la crisi sistèmica a la que ens han conduït els diferents governs neoliberals que patim ha estat central en les intervencions que ha realitzat fins a la data i molt especialment en l'acte polític del Velòdrom d'Anoeta a Sant Sebastià. No van faltar referències obligades a la necessitat de la repatriació immediata i d'un procés d'excarceració de tots els presos polítics bascos; i també a una aposta nítida perquè la societat basca decideixi lliurement el seu futur; "Res ni ningú podrà aturar la voluntat majoritària de la societat basca a favor de la pau i i els drets d'aquest poble" va repetir Arnaldo Otegi en un discurs que està cridat a jugar un paper més que rellevant en el futur immediat de la política basca.

Des de la seva excarceració, pocs han estat els que no han especulat amb la possibilitat que Arnaldo Otegi sigui candidat a lehendakari per Euskal Herria Bildu a les properes eleccions al Parlament de Vitòria-Gasteiz. El propi interessat ja ha deixat palesa la seva intenció de concórrer a les eleccions internes de la coalició sobiranista i per tant només a la base militant d'EHBildu correspon en aquest moment decidir al respecte.

Hi ha qui està difonent interessadament que Arnaldo Otegi no podrà ser candidat perquè està inhabilitat. La veritat és que ho està, però la inhabilitació a què va ser condemnat no té efectes pràctics perquè la sala que va dictar sentència no va especificar aquests efectes, no va explicitar en què consistia la inhabilitació. El Tribunal Suprem ja ha establert que en aquests casos cap dret de sufragi, actiu o passiu es veu compromès. Per tant, si Arnaldo Otegi és finalment candidat o no, només ho decidirà ell en primera instància i la militància de EHBildu.

L'Esquerra Independentista basca recupera amb la seva excarceració un important actiu polític. Arnaldo Otegi representa un lideratge indiscutible dins de l'Esquerra Abertzale, un lideratge que va molt més enllà de l'espai sociopolític que abasta la coalició EHBildu; hi ha milers de ciutadans i ciutadanes votants d'altres partits que perceben a Arnaldo Otegi amb proximitat i li atorguen confiança política; no en va, personifica una aposta política per obrir un nou temps polític que és una realitat i suposa tot un exemple del que els politòlegs anomenen "accountability" en política. La resta de partits polítics són conscients, saben tot això suposa una potencialitat política a futur enorme; i aquesta és la raó per entendre certs discursos notòriament defensius i plens de nerviosisme.

Això no pot portar-nos a pensar que amb la tornada d'Arnaldo Otegi se superen les dificultats del moment polític. Un lideratge sòlid i lúcid és sempre important, però no pot portar-nos a qui som part de la base social de l'Esquerra independentista a afluixar en les nostres posicions i la baralla diària. Els objectius de la pau, la justícia social i la llibertat del nostre país representen un repte que només es pot assolir de manera col·lectiva, unint voluntats i fent que siguin majoritàries social i políticament. En aquesta tasca tots i totes som importants i necessaris; sempre ha estat així, això no pot ni ha de canviar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS