dimarts, 10 de març del 2015

Ovidi Montllor: 20 anys després de la mort d'Ovidi Montllor el cantautor no mereix l'homenatge de la Generalitat. Aquest dimarts es compleixen 20 anys de la mort del cantautor, poeta i actor alcoià Ovidi Montllor, autor d'obres com 'M'aclame a tu' o 'La fera ferotge', i actor en pel·lícules com 'Amanece, que no és poc " . Però Ovidi no rebrà cap homenatge de les autoritats autonòmiques, perquè quan l'oposició va reclamar en les Corts que se li atorgués a títol pòstum la Distinció al Mèrit Cultural de la Generalitat, i declarar 2015 com 'Any Ovidi Montllor', el PP va donar la negativa per resposta.


























La diputada popular Maite Parra va argumentar per desestimar la proposta que l'artista alcoià ja va rebre el 1994 (durant la seva última etapa de malaltia i poc abans de morir) l'Alta Distinció de la Generalitat, que "engloba tot el que demanen" a la iniciativa. Però el rebuig no va quedar aquí i des del PP es va criticar que "darrere hi ha la 'Xarxa de Casals i Ateneus dels Països Catalans'". D'altra banda va arribar a criticar lletres de cançons de Montllor com la 'La cançó del cansat' on deia: "Tinc senyera on blau no hi ha. 

Desembre ben alt que parle català i ho faig a la manera de València '(" Tinc bandera on blau no hi ha. Dic ben alt que parle català i ho faig a la manera de València "). Contra això la diputada del PP ha afirmat que" nosaltres els diem que la nostra terra és la Comunitat, la nostra llengua el valencià i la nostra bandera té blava perquè som valencians i no catalans ".

Aquest ha estat l'últim exemple viscut però si hi ha un cantautor referent al País Valencià aquest és Raimon. El cantautor de Xàtiva té distincions com la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya, la Medalla d'Or de l'Ajuntament de Barcelona, ​​la Medalla de la Universitat de València, investit doctor honoris causa per la Universitat d'Alacant i el Premi d'Honor dels Lletres Catalanes, a més d'altres reconeixements procedents d'entitats no oficials. Però quan es va proposar que se li imposés la Medalla de la Ciutat de Xàtiva, la seva localitat natal, en honor dels 50 anys sobre els escenaris, el PP es va oposar rotundament.

Aquesta negativa va ser l'últim episodi d'una relació tortuosa del cantautor amb el govern del PP de Xàtiva que mai ha volgut col·laborar en les seves actuacions a la ciutat. Raimon, s'encarrega de recordar-ho en en els seus concerts.

Però els cantautors vinguts de fora, com Lluís Llach, també les han vist amb la dreta valenciana. El 2011 elartista català va cantar i tocar el seu piano sobre un escenari que es va haver d'instal·lar sobre un camió i que va recórrer els carrers del centre de la ciutat de València per denunciar la censura a TV3. Aquesta 'performance' es va haver d'idear perquè l'Ajuntament de València no va concedir els permisos municipals necessaris al·legant dificultats tècniques.

Vinculat als tres anteriors -ja que Ovidi és el seu principal referent, també és nascut a Xàtiva com Raimon, i ha compartit més d'una vegada els escenaris amb Llach- està Feliu Ventura. Membre de la nova onada de cantautors valencians, té entre les seves cançons més conegudes L'nus de la corbata 'en la qual ironitza sobre el conegut com' Cas dels vestits 'de Francisco Camps; però a més, de forma premonitòria, recitava com un emperador va anar a inaugurar un hospital on només hi havia un solar, perquè es va gastar els seus diners en un vestit invisible; cas que va passar de forma idèntica quan poc després Camps va inaugurar una maqueta d'un hospital a Ontinyent que havia estat anunciat fa quatre anys -també va acabar en persecució dels veïns per les carrers-.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS