divendres, 14 de novembre del 2014

Cada vegada comença a sonar més el concepte d'estat federal a Espanya. Es tracta d'una forma d'organització que existeix en països com els Estats Units, Alemanya o el Canadà. La pregunta és, ¿en què s'assembla i en què es diferencia aquest model del sistema autonòmic vigent a Espanya? En aquest practicograma ho descobriràs.






1España és gairebé un estat federal.

"Tècnicament parlant, complim els requisits per ser un estat federal". Així ho considera la professora Ana María Ovejero, directora del Centre d'Excel·lència d'Investigació en Valors i Societat Global de la Universitat Europea. Aquesta experta assegura que les comunitats autònomes tenen un gran nivell d '"autonomia política i competències", similar al que tenen els Länder d'Alemanya o els Estats dels EUA

El problema és que els estats federals es defineixen com a tal en les seves constitucions, cosa que no passa a Espanya. Segons el Títol VIII de la Carta Magna de 1978 el territori s'organitza en municipis, províncies i comunitats autònomes, entitats que "gaudeixen d'autonomia per a la gestió dels seus interessos".

Sanitat, higiene, obres públiques, protecció del medi ambient, pesca, agricultura, artesania, museus ... Són algunes de les competències que s'ofereixen a l'article 148 de la Constitució Espanyola. En aquest sentit, Ovejero manifesta que s'ofereix un "menú a la carta" perquè cada comunitat decideixi la seva autonomia.

2Els requisits que li falten a Espanya.

Més enllà del pla conceptual, Espanya no posseeix al 100% les característiques d'un estat federal. A ulls de la professora experta en Constitucional, Ana María Ovejero, aquests són els requisits que li falten:

- Manca d'un fòrum territorial on els Estats -o CC.AA.- es reuneixen per debatre.
- L'Estat té instruments per evitar l'abús de poder de les comunitats, però no hi ha grans eines per cooperar entre tots.
3 El Senat hauria de representar millor les autonomies.

El Senat és un òrgan previst precisament per representar el poble espanyol però, segons apunta Ovejero, "no té el pes" que hauria de tenir com a un estat federal. Tot i que les competències de les comunitats autònomes són àmplies, cal un major nivell de diàleg entre les mateixes.

4¿Hacia la reforma de la Constitució?

La reforma de la Contitución és una de les mesures que planteja des de fa uns anys el PSOE. Els socialistes proposen constituir a Espanya com un estat federal en un intent per establir un punt de trobada entre les posicions centralitzadores i les tendències independentistes.

Des de la Universitat Francisco de Vitòria el professor Santiago Thomàs de Carranza prefereix no entrar en el debat polític, però creu que sí és important reformar el títol vuitè de la Constitució "amb la finalitat d'establir de manera definitiva els límits de les competències de les comunitats autònomes ".

El professor de Dret Administratiu explica que la Carta Magna hauria de "posar en ordre" les competències estatals i les de les comunitats autònomes. Segons comenta, els estats federals defineixen de forma més clara fins on poden arribar els interessos particulars i on actua exclusivament el Govern central.
5El estat federal, una via per a la unió.

Per a Santiago Thomás de Carranza l'estat federal és una via per a la unió quan es ve de la desunió. Ara bé, quan es tracta del procés invers -arribar a l'estat federal partint d'un estat unit- pot "variar molt", sobretot en països com a Espanya en els que hi ha "tendències disgregadores" (Catalunya i País Basc).

El professor posa l'exemple dels EUA Després del procés d'independència les colònies es van constituir com a Estats independents que, amb el temps, van donar pas a una confederació d'estats que finalment derivaria en un estat federal.
Als EUA els Estats van decidir unir-se -mantenint la seva autonomia- per cooperar junts. Per a l'expert té una lleugera similitud amb la integració de la Unió Europea. Els estats, que eren independents, deleguen competències en un Govern o organisme central en base a principis de "solidaritat, cooperació i igualtat".

6Hay estats federals més centralitzats que altres.

L'organització formal d'Espanya com a estat federal no ha de significar un increment exponencial de l'autonomia dels Estats -ara comunitats autònomes-. Per exemple, el regne d'Espanya es pot considerar com un estat més descentralitzat que la República Federal Alemanya.

El professor Santiago Thomàs de Carranza explica que el nivell d'autogovern depèn de la "tradició històrica" de cada país. Dependrà de la Constitució determinar el nivell d'autonomia dels estats que conformen la federació.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS