dissabte, 2 d’agost del 2014

Les famílies humils catalanes ja poden accedir a l'ensenyament gratuït en escoles privades. Entra en vigor el reial decret que disposa que l'Administració assumirà el cost de les matrícules d'aquells alumnes que acudeixin a escoles privades per obtenir un ensenyament de primer nivell i gratuïta a Catalunya.






Les famílies que vulguin escolaritzar els seus fills en castellà a Catalunya ja poden sol · licitar al Ministeri d'Educació. Com ja va avançar el ministre José Ignacio Wert, si a partir de setembre la Generalitat no introdueix el castellà com a llengua vehicular en alguns centres, d'acord amb la reforma educativa, les famílies podran recórrer a centres privats, i serà el Govern de Catalunya qui assumeixi finalment el cost d'aquestes matrícules, després que el ministeri compensi les famílies amb les corresponents mensualitats i després el dedueixi del finançament de la Generalitat

El Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) va publicar ahir el reial decret que regula la compensació que haurà d'oferir l'Administració a aquestes famílies. El text certifica que la mesura entra en vigor aquest dijous, de manera que a la web del ministeri ja està disponible el model de sol · licitud, per al qual caldrà presentar, entre altres documents, el que acredita que els pares i mares van demanar anteriorment i sense èxit a l'Administració l'escolarització dels seus fills en castellà en centres públics.

El pagament de la compensació per part del ministeri a les famílies es realitzarà per mensualitats, segons consta en el reial decret. El cost que està disposat a assumir el Ministeri és l'equivalent al de l'escolarització pública d'un alumne: 6.057 euros. No obstant això, el decret ja deixa clar que la compensació podria ser més gran si es justifica, per exemple, el desplaçament a altres municipis.

A aquest mecanisme cal afegir que, "amb periodicitat trimestral", Educació remetrà al Ministeri d'Hisenda els acords de retenció, i aquest s'encarregarà de "deduir o retenir" l'import d'aquestes despeses d'escolarització "dels règims de financiacón de les comunitats autònomes ".

L'aplicació d'aquest decret, però, s'enfrontarà a alguns esculls a Catalunya. D'entrada, l'associació de centres privats ja ha assegurat en més d'una ocasió que no compten amb cap escola que ofereixi les seves classes només en castellà. Però a més la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, ha reiterat en diverses ocasions que mantindrà l'aplicació de la legislació catalana, que en aquest cas garanteix la immersió lingüística en català.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS