divendres, 4 de juliol del 2014

Rajoy descobreix a Guinea Equatorial la importància del petroli. "Ha estat aparèixer petroli a Guinea Equatorial i millorar les relacions amb el dictador".






Mariano Rajoy ha aterrat a l'antiga Santa Isabel de Guinea Equatorial. Segons la versió oficial, el president del Govern espanyol no ha fet aquest viatge per parlar amb l'indesitjable dictador Teodoro Obiang sinó per assistir a la XXIII cimera de la Unió Africana que aquest any se celebra a l'únic país hispanoparlant africà al sud del Sàhara. En els informatius de Televisió Espanyola es dóna la notícia de la intervenció espanyola a la cimera, com si fos el normal comptar amb tan alta representació a una reunió en la qual no hi haurà més mandatari de la Unió Europea que el nostre.

L'èmfasi que ara s'està posant des del Ministeri d'Exteriors en l'important que ha de ser per a Espanya estrènyer vincles amb el continent africà, contrasta amb l'escàs interès mostrat pel Govern espanyol per la XXI cimera que fa un any, per aquestes mateixes dates , es va celebrar a Addis Abeba, la capital d'Etiòpia. Aquest, però, sí que va ser un esdeveniment molt especial (com ja expliquem aquí), ja que els països membres de la Unió Africana celebraven amb gran solemnitat el 50è aniversari de la fundació de la seva organització.

El secretari d'Estat nord-americà John Kerry, el secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, la presidenta brasilera Dilma Rousseff, el vice primer ministre xinès Wang Yang (com a enviat del president Xi Jinping) o el president francès François Hollande van acudir a Addis Abeba per ressaltar la importància que té en les agendes dels seus governs un continent del qual ja no només es parla amb motiu de fam i guerres sinó com a pol de desenvolupament econòmic. El normal, és que Rajoy o García Margallo no s'haguessin quedat enrere. Però, la representació espanyola es va limitar a una delegació encapçalada pel director de l'Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament AECID, Juan López-Dóriga. A la premsa, com és lògic, no es va dedicar ni una línia a tan baix nivell de representació a la XXI cimera africana.

No és que a Madrid no s'haguessin assabentat l'any passat de la importància de l'esdeveniment per a la política africana. Durant la setmana de les celebracions de l'aniversari de l'organització, la pàgina a Internet del Ministeri d'Exteriors va lluir una vistosa felicitació per al que es qualificava d'aniversari històric amb un enèrgic missatge: "Espanya, molt compromesa amb Àfrica" ​​(aquí el podeu consultar ). Del contingut d'aquest text es deduïa que la diplomàcia de Rajoy havia pres nota de les dades econòmiques amb què el Banc Mundial acabava de reiterar les seves esperances que el continent es converteix en un "lleó" de l'economia emergent ja que, malgrat la tempesta financera internacional, Àfrica no només ha crescut sinó que es preveu que ho segueixi fent a un ritme del 5% en els pròxims dos anys. De fet, si felicitació escrita no només parlava de solidaritat sinó que posava el degut èmfasi en els canvis positius que estan fent possible que l'Àfrica, sigui per fi "un continent en plena expansió" i "una regió d'enormes possibilitats".

També es va al · ludir llavors a la posició privilegiada que té Espanya per aprofundir en les relacions econòmiques amb Àfrica pel seu veïnatge al continent. Però, a l'hora de la veritat, es va anar per Addis Abeba el responsable de la Càritas governamental i amb un discurs que bé podria haver fet Zapatero, identificant acció exterior a l'Àfrica amb "solidaritat i compromís amb el desenvolupament del continent".

Ara la diplomàcia espanyola s'està desvivint perquè l'opinió pública comprengui aquesta trobada africà és una valuosa oportunitat per aconseguir els vots que Espanya necessitarà a l'ONU la pròxima tardor per aconseguir el seient al qual aspira al Consell de Seguretat. Però, o Rajoy i García Margallo acaben de descobrir que més d'una quarta part dels vots de l'Assemblea General són a l'Àfrica, o hi ha gat tancat en aquest viatge. Tot apunta que té a veure més amb el petroli que maneja com a propietat privada el dictador Obiang, que amb la importància per als interessos d'Espanya de la Unió Africana.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS