divendres, 23 de maig del 2014

Otegi exigirà a Espanya una indemnització pel temps que ha estat a la presó . Va a anar al tribunal que va tirar a baix la doctrina Parot . S'acollirà al precedent de l'etarra Inés del Río, a la qual va haver d'abonar 30.000 euros . Arnaldo Otegi prepara un nou litigi internacional contra el Govern . El líder de l' esquerra abertzale , pres a la presó de Logronyo , té previst demanar a l'Estat espanyol al Tribunal Europeu de Drets Humans ( TEDH ) , el mateix que va tombar la doctrina Parot i va permetre alliberar mig centenar d'etarres i violadors .






Segons ha pogut saber El Confidencial Digital , Otegi ha donat ordre al seu equip d'advocats , liderat per Jone Goirizelaia , que vagi preparant un recurs per presentar davant el TEDH , amb seu a Estrasburg .
En aquest moment , la defensa d'Otegi té presentat davant el Tribunal Constitucional un recurs d'empara contra la sentència del Tribunal Suprem que el condemnava a sis anys i mig de presó . Es va qualificar com a "responsable i promotor " d'una nova estructura que rebia i transmetia les directrius de la cúpula d'ETA .
Otegi , segons expliquen a ECD fonts del seu entorn , dóna per fet que el Constitucional no acceptarà aquest recurs d'empara i que , per tant , només li quedarà anar a Estrasburg .
Fa unes setmanes , la Sala Primera del TC ja va rebutjar una petició d'Otegi per revisar la seva excarceració per haver complert tres quartes parts de la condemna .El raonament jurídic d'Otegi
El recurs que prepara l'equip d'advocats d'Otegi va a argumentar jurídicament que la seva estada a la presó es deu únicament a motius polítics . Ell mateix es considera un " pres polític" , com així repeteix als seus afins .
El líder més carismàtic que ha tingut l'esquerra abertzale no té pressa . Explica que aquest recurs al TEDH pugui resoldre després que abandoni la presó , a principis de 2016 , segons està previst .
Els seus advocats han d'exigir, en qualsevol cas , que l'Estat espanyol li aboni una indemnització pel temps que ha estat "de manera injustificada " a la presó .
Fonts jurídiques confirmen que el que va ser líder de Batasuna tindria serioses possibilitats de guanyar aquest litigi a Espanya i de percebre aquesta indemnització , encara sense valorar la seva quantia .Precedents de condemnes a Espanya
Hi ha diversos precedents de condemnes del Tribunal Europeu de Drets Humans contra Espanya . La més polèmica va ser l'anul · lació , al desembre, de l'anomenada doctrina Parot .
La Gran Sala del TEDH va exigir la "posada en llibertat definitiva d'una persona condemnada per terrorisme en virtut de l'aplicació d'una nova jurisprudència del Tribunal Suprem adoptada després de la seva condemna" . Es va tractar de la sanguinària etarra Inés del Río. Darrere d'ella van ser alliberats fins a mig centenar d'etarres i perillosos delinqüents i violadors .
La sentència establia que Inés del Riu havia de percebre , a més , 30.000 euros per la seva estada injustificada a la presó . Finalment , l'etarra no va rebre aquesta quantitat econòmica ja que l'Audiència Nacional va determinar que s'havia de destinar a les víctimes dels seus atemptats .
En el cas d'Otegi , si Estrasburg li concedeix una indemnització , seria probable que acabés cobrant , ja que la seva condemna no és per delictes de sang .
El Tribunal Europeu de Drets Humans ja va condemnar Espanya per vulnerar el dret a la llibertat d'expressió d'Arnaldo Otegi . En una sentència de 2011 , la Gran Sala va exigir que l'Estat abonés el líder abertzale 20.000 euros per danys morals i 3.000 en costes per infracció de l'article 10 del Conveni Europeu de Drets Humans .

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS