dimecres, 28 de maig del 2014

Molts anys després de la mort de Franco , un cotxe oficial ha tornat a accedir a la Vall dels Caiguts . Després dels vidres tintats del vehicle s'oculta un membre de l'actual Govern , Jorge Fernández Díaz , que freqüenta des de fa anys el símbol de la repressió franquista , per " meditar " "per passar una estona d'oració" . Allà, cada any es commemora una missa en record del " anterior cap de l' Estat", Franco.Otro personatge pel qual es resa és José Antonio Primer de Rivera , el fundador de la Falange .






Molts anys després de la mort de Franco , un cotxe oficial ha tornat a accedir a la Vall dels Caiguts . Després dels vidres tintats del vehicle s'oculta un membre de l'actual Govern , Jorge Fernández Díaz . Segons ha pogut saber eldiario.es , el ministre de l' Interior visita de forma esporàdica l'abadia per resar i conversar amb els monjos benedictins a l'ordre del dictador va encomanar el lloc en 1957.
Aliè a la controvèrsia sobre què fer amb aquest símbol de la repressió franquista , Fernández Díaz recorre a la Vall dels Caiguts per passar " una estona de pregària ", com reconeix l'abat , Anselmo Álvarez . " Va pujar per primera vegada fa anys , unint-se a altres persones , i així ens vam conèixer " , relata a aquesta redacció .
El ministre de l' Interior mai ha amagat les seves conviccions religioses , fins al punt que aquestes l'han portat a discrepar públicament amb altres membres de l'Executiu i el seu partit . Per exemple , amb motiu del rebuig del recurs del Tribunal Constitucional a la llei del matrimoni homosexual . Fernández Díaz creu que les unions entre parelles del mateix sexe " no han de tenir la mateixa protecció per part dels poders públics que el matrimoni natural " . " La pervivència de l'espècie no estaria garantida" , ha arribat a dir .
En l'Abadia de la Santa Creu del Valle dels Caiguts , Fernández Díaz respira un credo fonamentalista . Allà, cada any es commemora una missa en record del " anterior cap de l' Estat", denominació amb què els monjos es refereixen a Franco . Ells disculpen l'ofici religiós perquè és " en record " del fundador de l'Abadia . L'altre personatge pel qual es resa aquest dia és José Antonio Primer de Rivera , el fundador de la Falange , a qui l'abat va denominar el 2009 " l'última víctima de la reconciliació dels espanyols" .
La Llei de Memòria Històrica no es va respectar a la Vall dels Caiguts ni tan sols Ni acabada d'aprovar . Tot i que la Guàrdia Civil no deixa introduir parafernàlia feixista en el lloc des de llavors , els ultradretans assisteixen cada any a l'ofici religiós , canten el ' Cara al Sol ' amb el braç el braç en alt i criden ' vives ' a Franco .
Molt a prop d'on resposan 35.000 cadàvers de la Guerra Civil per ordre del dictador , Fernández Díaz passa " un temps de meditació " . L'abat es resisteix a confessar amb quina freqüència Fernández Díaz posa rumb a la Vall dels Caiguts . " Molt de tant en tant " , es limita a dir . Quan acudeix, el ministre participa en alguna de les hores de l'ofici diví , el conjunt d'oracions que l'Església marca per a set moments diferents del dia . " Excepcionalment ha participat en l'oració del final del dia" , afegeix l'abat .
Fernández Díaz té estima al lloc , segons el relat d'Álvarez . "Si hi ha algun acte de comunitat quan ve , hi participa i després conversa amb mi o amb altres monjos ", afirma . "Aquest és un lloc de recolliment , de silenci i pregària . Em consta que visita altres llocs semblants a aquest " , diu del ministre.
Anselmo Álvarez es refereix , entre altres llocs , a diferents esglésies de Madrid on s'ha vist al ministre assistir a oficis religiosos amb independència del dia de la setmana que sigui. En el cas de la Vall dels Caiguts , el cotxe oficial i l'escorta han de recórrer 58 quilòmetres d'anada i altres tants de tornada a Madrid .
" Una dimensió espiritual "
I de què parlen l'abat que celebra misses en record de Franco i el ministre de l' Interior ? " Xerrem de coses relacionades amb esdeveniments de tipus religiós , del present o del passat , però sempre en una dimensió espiritual " , explica Anselmo Álvarez . I de política ? "Per convenciment recíproc , no ho fem ", contesta .
Els monjos benedictins segueixen en l'Abadia de la Vall dels Caiguts gràcies a la gestió de CiU durant la tramitació de la Llei de Memòria Històrica . Els nacionalistes catalans van fer seu el desig dels monjos que resideixen a l'Abadia de Montserrat , amb la promesa que allí no es realitzarien exaltacions del règim franquista .
El Govern de Zapatero va posar en marxa durant la segona legislatura una comissió d'experts per analitzar el futur del Valle de los Caídos . Dies després de les eleccions generals de 2011 , la comissió va proposar retirar del lloc les restes del dictador . L'actual Executiu ha fet cas omís d'aquestes i altres propostes i s'ha limitat a aprovar una partida de 300.000 euros per restaurar la portada de la Basílica .
Amb motiu d'aquesta mesura , el diputat socialista Ramón Jáuregui va preguntar al maig de 2013 al Govern, si considerava "més important reparar l'escultura de la Pietat que dignificar les osseres dels 33.847 morts allà dipositats " . " El turisme ( a la Vall dels Caiguts ) constitueix una profanació de la memòria del bàndol vençut en la guerra" , afegia Jáuregui .

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS