dissabte, 3 de maig del 2014

Les penúltimes mentides ? . ' Ningú ofereix tant com el que no complirà ' . Però la mentida en política és una autodefensa molt eficaç . Mentre l'EPA , com la d'abril passat , doni gairebé sis milions d'aturats i es destrueixin més de cent vuitanta mil treballs i els que es creïn sigui de mala qualitat , temporals i , en conseqüència , precaris , no s'hi val, ni polític ni ètic , a llançar afirmacions reeixides , ni , molt menys , obrir expectatives substantives de rebaixes fiscals .






Creixement sense ocupació :
Totes aquestes dades són apreciables , condició necessària però , però, no suficient per suposar que aterra la millora macroeconòmica en la renda de les famílies . Mentre l'EPA , com la d'abril passat , doni gairebé sis milions d'aturats i es destrueixin més de cent vuitanta mil treballs i els que es creïn sigui de mala qualitat , temporals i , en conseqüència , precaris , no s'hi val, ni polític ni ètic , a llançar afirmacions reeixides , ni , molt menys , obrir expectatives substantives de rebaixes fiscals revertint les pujades que el PP va establir per decret llei tot just arribar a la Moncloa el desembre de 2011 que van suposar per a l'erari públic ingressos addicionals de trenta mil milions d'euros . L'escenari és el de creixement però sense ocupació; o sigui , no val .
Si Rajoy va dir al seu moment que la realitat li havia impedit complir el seu programa , està segur que de l'actual realitat i la projectada li permetrà complir la seva promesa de fer una reforma fiscal consistent ? A més , la Unió Europea va establir alguna cosa més que suggeriments a aquesta reforma espanyola : limitació de l'aplicació dels tipus reduïts d'IVA i més impostos especials , línies que a Hisenda diuen no van seguir si pot resistir-se a això .
Al juliol el Consell Europeu dictaminarà la idoneïtat del pla espanyol per rebaixar el dèficit i avaluarà el grau de compliment i efectivitat de les reformes ; abans , el mes que ve , la Comissió va avaluar els plans espanyols ( potser també les línies mestres de la reforma fiscal ) i oferirà algunes recomanacions . En aquest escenari intern de baixa recaptació , alta desocupació, gran economia submergida , i extern- vigilància de la UE - és creïble la reforma fiscal ? Malament .
I si falla el Govern en aquesta promesa , no hi haurà ja marge per creure després que , en el que va de legislatura , l'acció de l'Executiu s'hagi distanciat tant del programa electoral que qualsevol semblança d'aquella amb aquest resulti una pura coincidència . Addicionalment , prometre 600.000 llocs de treball més en els pròxims dos anys sona a soroll preelectoral perquè, a més , els resultats es difereixen a més enllà del final de la legislatura actual .
Es promet segons les esperances i es compleix segons els temors , deia un autor francès , mentre Francisco de Quevedo va escriure que "ningú ofereix tant com el que no complirà " . Però la mentida en política és una autodefensa molt eficaç ( ho deia Susan Sontag ) , encara que, com advertien els clàssics , una mentida mai viu per arribar a vella .
Amb la qual cosa , intento suggerir que és molt millor que el Govern s'obri de capa i expliqui bé, amb precisió i sinceritat , abans que se li atribueixi un nou engany , fins on pot arribar amb la reforma fiscal , més enllà de la xifra global que va oferir dimecres. Perquè si es manté en els seus tretze i després chapucea amb la tan portada i duta reforma , els seus encara electors deixessin en bon nombre de ser-ho i els que no ho són s'afirmaran en el distanciament .
Estan a temps Rajoy , Montoro i Guindos d'anar retirant la melassa embafadora sobre la bonança a la qual es dirigeix ​​l'economia real espanyola , descrivint un quadre de situació més creïble . La reforma fiscal i la creació de llocs de treball per sobre del mig milió no poden ser - no haurien de ser - les últimes promeses i les penúltimes mentides .

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS