dilluns, 5 de maig del 2014

L'empresa de l'AVE a Barcelona va ser assenyalada en el cas Gürtel . Luis Delso , el constructor de l'AVE assenyalat per la Gürtel . L'extresorer del PP , Luis Bárcenas , va afirmar davant el jutge que el president d'Isolux Corsán hauria rebut pagaments de Correa . El 2008 , ADIF va adjudicar una obra al Prat a aquesta empresa , però va publicar la licitació quan els treballs ja estaven en marxa .






Al centre de la investigació de l'Operació Yogui per suposada malversació de fons públics en les obres de l'AVE al seu pas per Barcelona , l'empresa Isolux Corsán ha vist també vinculat el seu nom als casos de corrupció més importants del nostre país .
Darrere d'aquest nom està el seu president , Luis Delso , qui en 2009 es va veure esquitxat pel cas Gürtel arran d'unes informacions publicades pel diari El Mundo , segons les quals el tresorer del PP Luis Bárcenas hauria assegurat davant del jutge que li havia arribat informació que l'apel · latiu " Luis el cabró " que figurava en una anotació en la comptabilitat de Francisco Correa podria correspondre en realitat a Luis Delso .
Delso va emetre llavors un comunicat per negar tota vinculació amb el cas , en què assegurava que "mai , ni com a persona individual ni com a màxim responsable de l'empresa que presideix " , havia realitzat encàrrec professional a Correa ni a les seves empreses . "En cap cas ha rebut ni a títol personal ni com a empresa , remuneració econòmica de les esmentades companyies i / o persones" , es deia a la nota , en què s'anunciaven més mesures legals .
Les sospites venien arran del fons Real State Equity Portfolio , dirigit per Jacobo Gordon , soci de Correa i imputat en el cas, per gestionar els seus "negocis " de compravenda immobiliària . Segons les declaracions de Bárcenas , Delso hauria rebut 72.000 euros d'aquest fons en compensació per una de les seves operacions fallides , una macrourbanització a Panamà . El president d'Isolux - Corsan reconèixer haver coincidit en alguna ocasió amb Correa i també que Gordon s'havia posat en contacte amb ell per oferir-li formar part d'un fons per a la compra d'un immoble a Madrid , però va rebutjar la relació amb la trama .
També el vicepresident de la companyia , José Gomis , saltava fa pocs dies als titulars , després que el Suprem li obligués a tornar el crèdit de tres milions d'euros que havia sol · licitat a una entitat bancària per invertir en productes financers de Lehman Brothers .Irregularitats en una altra adjudicació
També el 2008 , any d'adjudicació de l'obra que ara s'investiga , i casualment també a Barcelona , la mateixa empresa es va veure implicada en una altra irregularitat . Segons denúncia del Partit Popular , el ministeri de Foment dirigit per Magdalena Álvarez , a través d'ADIF , va adjudicar la construcció del lloc d'avançament i estacionament de trens subterrani ( PAET ) al Prat a Isolux - Corsán "a dit , saltant-se la llei" , sense respectar el procediment establert en la Llei de Contractes del Sector Públic , per un valor de 18 milions d'euros .
Segons els populars, que interpel Álvarez al Senat a propòsit d'aquesta qüestió , "Aquest PAET estava pràcticament construït quan es va publicar la seva licitació " . El Govern, van assegurar llavors , havia encarregat la construcció de les obres "de manera clandestina i sense informar ni a l'Ajuntament del Prat ni a la Generalitat de Catalunya , de manera il.legal i sense consensuar-la amb el territori" .
[ T'interessa llegir : "Nou detinguts en l'operació per presumpta malversació a l'AVE a Barcelona " ]
La ministra va respondre que s'havia tractat d'un " error d'Adif " , per publicar la licitació quan l'obra ja estava adjudicada i avançada .Propietària de l'aeroport de Ciudad Real
L'empresa ha participat en la construcció d'alguns dels projectes més polèmics del nostre país , com l'aeroport de Ciudad Real , obra que va assumir com a part de la Unió Temporal d'Empreses integrada també per Sacyr , i de la qual és propietària en un 3 '64 % . De fet , l'estreta relació entre Delso i l'expresident manxec José María Barreda , ha estat en el punt de mira en diverses ocasions .
Amb l'accionista majoritari , el grup Construction Investments , propietat de Delso i Gomis , Isolux - Corsan compte, entre el seu accionariat , amb una àmplia participació de bancs i caixes . El 15'6 % correspon a la Corporació Empresarial Cajasol i també posseeix una part important, el 12'11 % , la corporació de Caixa Castella-la Manxa ( Liberbank ) .
La resta està participat pel Grup Corporatiu Empresarial de la Caixa d' Estalvis i Mont de Pietat de Navarra (amb el 6'11 % ) i la cartera Perseides , de EBN amb Unicaja , Ibercaja , Ceiss , BMN i Banc Sabadell .
Isolux Corsán ha participat en l'execució de totes les línies d'alta velocitat del nostre país i va resultar adjudicatària en els trams Tolosa - Hernialde , la coneguda com I basca , el tram de Amoeiro , entre Ourense i Santiago , el Pins Pont- Granada o el nus de Trinitat, en la línia de Barcelona , que ara s'investiga . La companyia ha diversificat el seu mercat a nivell internacional i està consolidada en països com l'Índia , Algèria o el Brasil .
A través de la divisió T - Solar gestionen la seva altra gran àrea de negoci , la construcció d'infraestructures relacionades amb aquesta energia i la instal · lació de panells solars . En aquesta divisió facturen més de mil milions d'euros anuals . L'interès energètic ha provocat fortes crítiques de Luis Delso cap a la política practicada pel departament de José Manuel Soria , arribant a acusar el Govern de " claudicar " davant el lobby elèctric tradicional per la retirada d'ajudes a les renovables .Va augmentar els seus ingressos en els pitjors anys de la crisi
Segons figura en els seus balanços de comptes , els ingressos en 2012 , l'últim any comptabilitzat , van ser de 3410000000 d'euros . Tot i la situació econòmica i la paralització en la construcció d'infraestructures , la companyia ha vist multiplicats els seus ingressos de manera espectacular fins i tot en els pitjors anys de la crisi . Així , per exemple , el 2006 va anotar uns guanys per valor de 1.940 milions d'euros , que el 2010 eren 3240000000 . L'any passat , els ingressos van ser 80 milions d'euros més que l'any anterior .
Malgrat els ingressos , segons s'indica en el balanç , la companyia va tancar l'exercici passat amb unes pèrdues de 100 milions d'euros . L'any anterior , 2011 , els beneficis havien estat de més de cinc milions d'euros .
Malgrat els importants ingressos , la companyia ha realitzat diversos ajustaments de plantilla en els últims anys , justificant- en les caigudes de la producció . El desembre de l'any passat , va presentar un ERO per a 61 empleats, el 30'5 % de la plantilla total de la seva àrea corporativa . El 2012 , va afectar 163 treballadors, el 12'5 % del total . La firma ha indicat que la mesura estava directamenet relacionada amb la "dràstica " caiguda de la licitació d'obra pública a Espanya . No obstant això , el 70 % dels seus ingressos procedeix dels seus negocis a l'estranger .

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS