dimecres, 21 de maig del 2014

El dret a decidir més enllà de la independència . Coincidint amb el dia de Sant Jordi , s'obre la participació a través d'internet al Multireferèndum , una iniciativa que pretén sotmetre a votació ciutadana diferents qüestions d'impacte social .






 Catalunya sembla ser terra de consultes . Mentre els partits intenten infructuosament negociar una consulta sobre la independència amb el govern de l'Estat , col · lectius ciutadans aposten per organitzar les seves pròpies. Igual que el 2009 es van començar a organitzar consultes sobre la independència , ara la plataforma Multireferèndum vol portar més enllà el format de les consultes populars i preguntar a la ciutadania sobre diversos temes que l'afecten .
La idea va sorgir de la plataforma Aturem el fracking , on participen individus i també col · lectius , com Som El Que Sembrem , al qual pertany Albert Puy . " Trobem una gran opacitat amb el tema de la fractura hidràulica , quan alguns ajuntaments ni tan sols van ser informats que s'havien concedit permisos a empreses per perforar el subsòl " , explica Puy . "Alguna cosa estava fallant quan les institucions més properes a la població , que són els ajuntaments , ni tan sols havien pogut participar ", afegeix .
D'aquesta preocupació per l'opacitat sorgeix la idea de fer una consulta a la ciutadania . "Ja que no havíem pogut participar , no havíem pogut decidir , ens plantegem fer un referèndum" , diu Puy . I per què no una Iniciativa Legislativa Popular ? Perquè no tenen bones experiències al respecte . El 2009 Som El Que Sembrem va presentar 105.000 signatures per portar al Parlament una ILP contra els transgènics , però els vots de CiU , PSC i PP van permetre rebutjar sense que ni tan sols es debatés .Preguntes de diversos col · lectius
Per tot això , van obrir el projecte a diversos col · lectius amb l'objectiu de consultar directament a la ciutadania. Una de les propostes que es voten és precisament que els grups promotors de ILPs puguin sotmetre a referèndum . És una de les quatre preguntes generals i tres qüestions locals que promouen diversos col · lectius . Som El Que Sembrem pregunta quin tipus d'agricultura volem a Catalunya , amb o sense transgènics ; la CUP i la Plataforma per l'Auditoria Ciutadana del Deute pregunten si volem "que el Govern de la Generalitat de Catalunya deixi de pagar el deute i els interessos que la ciutadania declari il · legítims" ; la Xarxa per la Sobirania Energètica , si volem que "la ciutadania de Catalunya estableixi un control democràtic directe sobre el sector energètic" .
A més , la iniciativa neix amb una forta vinculació al territori i en tres llocs hi haurà una cinquena pregunta específica sobre problemes locals . Una sobre el projecte de Barcelona World , una altra sobre la gestió del servei d'abastament d'aigua de la ciutat de Lleida i la tercera sobre la construcció de la línia de Molt Alta Tensió .
Aquest dimecres 23 d'abril comença la votació a través d'internet , que estarà oberta fins al 16 de maig. A partir de llavors es podrà dur a terme el vot anticipat en diferents punts habilitats fins al dia de celebració del Multireferèndum a tot Catalunya : el 25 de maig , coincidint amb les eleccions europees .Dret a decidir-ho tot
La comparació amb el procés sobiranista és inevitable i Albert Puy considera que la iniciativa en aquest context " és molt pertinent perquè estem parlant del dret a decidir i entenc que tenim dret a decidir-ho tot ", assegura .
" Tenim un bloqueig polític que no ens permet decidir sobre la independència del nostre país, encara ho farem , i de la mateixa manera tenim un bloqueig des de les mateixes institucions catalanes sobre qüestions iguals o més greus , com és deute il · legítim " , diu Puy . " Perquè sigui real la independència necessitem poder decidir sobre tots aquells temes que ens fan presoners i en cap cas beneficien a la ciutadania sinó a uns interessos molt concrets" , afegeix.
"Els canvis difícilment vénen de les institucions , sinó de la ciutadania , i aquesta no és la primera oportunitat ni l'última , però és una bona oportunitat per recuperar la paraula democràcia , que és poder del poble" , explica. Considera que és una iniciativa " instituent " una eina per " encaminar cap a una democràcia més directa" .
Posen èmfasi en el rigor , necessari per demostrar com podria funcionar un procés de democràcia directa . Per a això la plataforma de vot electrònic , preparada per Pirates de Catalunya , preveu que el votant hagi d'identificar amb el DNI , alhora que el vot queda encriptat , per evitar que torni a votar presencialment . En tot cas , no tenen cap dubte de la legitimitat del procés : "Està molt legitimat per permetre decidir sobre coses que no tenim una altra eina per decidir , en alguns casos molt noves com el BCN World , o altres ja molt velles com els transgènics " , recorda Puy .

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS