divendres, 11 d’abril del 2014

PREGUNTARÀ L'Executiu espanyol de Rajoy a Ceuta i Melilla , si volen ser , alauita , ( Marroc) , Independents o seguir sent Espanyols . Marroc reclama Ceuta i Melilla . Marroc prepara una ofensiva per reclamar els enclavaments espanyols del nord d'Àfrica. Diverses organitzacions porten mesos pressionant Mohammad VI perquè doni la batalla per recuperar el que consideren " territoris ocupats" : Ceuta , Melilla , illes Chafarinas , illots de Vélez de la Gomera , Alhucemas , Julivert . L'Executiu espanyol ja es troba en alerta .






" El futur farà justícia al Marroc , tornant les seves províncies del sud i les seves terres ocupades " . La frase va ser pronunciada fa dos anys per Abdelilah Benkirane , primer ministre . Es referia al Sàhara Occidental ia Ceuta i Melilla , a més dels petits illots espanyols situats a escassos metres de terra africana .
Fins ara , el Marroc ha mantingut en ' stand by ' la seva reivindicació d'aquests territoris que pertanyen a Espanya . L'última vegada que el país veí va sol · licitar al Comitè de Descolonització de Nacions Unides la devolució de les dues ciutats autònomes i dels petits illots va ser en 1975.Canvi d'estratègia del Marroc
No obstant això , Espanya té dades que fan témer el pitjor . Diplomàtics experts en el contenciós han advertit als màxims responsables del Ministeri d'Afers Exteriors que el Marroc no ha oblidat aquesta petició i prepara una ofensiva per tornar a activar-la.
Segons ha pogut saber El Confidencial Digital , Exteriors maneja diversos informes interns que detallen com el Marroc està fent moviments discrets per passar a l'acció en 2015 , coincidint amb el XL aniversari de la seva reivindicació davant el també anomenat Comitè dels 24 de l'ONU.
Els analistes han detectat que diverses associacions i lobbys marroquins estan aconseguint fer efecte en la voluntat del rei Mohammad VI i el govern marroquí . Aquests grups preparen accions com la que va protagonitzar el Comitè de Coordinació per a l'Alliberament de Melilla ocupant el penyal de Vélez de la Gomera durant unes hores el 2012 .La posició del Marroc
Durant els últims trenta-vuit anys , el Marroc ha deixat de banda la reclamació dels territoris del nord . La seva política exterior s'ha centrat en mantenir la " marroquinitat " del Sàhara Occidental, que pertany "de iure " a Espanya , però que gestiona 'de facto' Marroc .
Marroc considera que Ceuta , Melilla i els illots que pertanyen a Espanya són enclavaments colonials i que la seva reivindicació seria atesa i presa en consideració a les Nacions Unides . Compara la situació de les ciutats autònomes amb Gibraltar .
És més , s'està utilitzant ara l'argument que aquests territoris enclavats al nord d'Àfrica no entren en el perímetre de l'OTAN , cosa que Espanya va acceptar quan es va incorporar al pacte en el 86 .
De fet , quan forces marroquines van ocupar Perejil , Espanya va haver d'enviar els F -18 i F -1 de manera totalment autònoma per defensar la seva sobirania al marge de l'aliança atlàntica .
Tampoc la Lliga Àrab i la Unió Africana consideren Ceuta i Melilla com a territoris sobirans d'Espanya.La clau la té el rei
Fonts diplomàtiques indiquen que la decisió final sobre aquesta ofensiva sempre la prendrà el rei marroquí . La clau per activar aquesta reivindicació es troba en mans de Palau , com es denomina a Exteriors a la Corona del país veí .
De moment , Mohammad VI no ha realitzat cap declaració al respecte , encara que alguns diplomàtics espanyols consideren que el monarca és cada vegada més sensible a les reivindicacions de la població . En aquest cas, el Govern actual és partidari d'activar la reivindicació sobirana de Ceuta , Melilla i els illots .La postura espanyola
En Exteriors hi ha divisió d'opinions sobre la situació de Ceuta i Melilla . Mentre un sector de la carrera diplomàtica considera que les dues ciutats autònomes i els illots mai podran ser considerats territoris colonials , un altre grup considera que el Ministeri ha de prestar màxima atenció a aquesta zona . Alerten que es tracta d'un conflicte de màxima prioritat .
En aquest últim sector s'emmarca Francisco Villar , ex ambaixador a França , exambaixador representant permanent davant les Nacions Unides i un dels diplomàtics més ben considerats a Exteriors . Villar ha declarat que l'assumpte de Ceuta i Melilla " estápendiendo com una espasa de Dàmocles sobre el cap del govern espanyol fins que a Rabat li interessi reanimar " .
De la mateixa opinió és Ángel Manuel Ballesteros , el primer i únic diplomàtic destinat al Sàhara Occidental després de la sortida d'Espanya. Afirma que " tractant-se del veí del sud , tan donat a celebracions , una ignorància semblant [ en relació a Ceuta i Melilla ] podria ser perillosa , per la qual cosa potser convingui estar preparats " .
Una de les claus que també preocupa Espanya és la connexió entre el conflicte de Gibraltar i el de Ceuta i Melilla . En Exteriors hi ha diplomàtics que opten per no insistir en la recuperació de la colònia britànica , ja que això comportaria la ' entrega' de les ciutats autònomes al Marroc . Consideren que les grans potències no permetrien una superioritat territorial d'Espanya en un enclavament estratègic com l'Estret .
Fonts consultades per ECD afegeixen que el paper del rei Joan Carles serà clau en cas que el Marroc iniciï la seva ofensiva per annexionar Ceuta i Melilla .

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS