dissabte, 5 d’abril del 2014

Independència sí o sí . L'independentisme fixa un any per ' donar la puntada "a Espanya . El procés català entra avui en una nova etapa , després de l'assemblea anual de l' ( ANC ) a Tarragona , en el cas que el Govern espanyol no deixi celebrar el referèndum independentista el proper 9 de novembre, preveu accions immediates i un pla B :






Independència sí o sí . El procés català entra avui en una nova etapa , després de l'assemblea anual de l'Assemblea Nacional Catalana ( ANC ) a Tarragona , on ha aprovat el full de ruta per al proper any. En ella, preveu accions immediates i un pla B en cas que el Govern espanyol no deixi celebrar el referèndum independentista el proper 9 de novembre. En tot cas , per a l'abril del 2015 , la " societat civil" catalana vol estar ja fora d'Espanya i elaborant la nova Constitució de l'Estat Català .
En resum , segons els responsables de l'ANC , els objectius immediats són " recuperar la independència política de Catalunya mitjançant la creació d'un estat de dret democràtic i social" . El segon és " accedir a la independència exercint el dret d'autodeterminació " . El tercer, "formar una majoria del Parlament català que encomani a la Generalitat un plebiscit i , si el poble català es pronuncia favorablement i l'Estat espanyol no ho permet , proclamar la declaració unilateral d'independència i l'Estat català sobirà" . L'últim objectiu és començar a negociar immediatament amb la UE la permanència en l'estructura Europa com a Estat de ple dret i reclamar el reconeixement de l'ONU.
Entre el públic , convidats il · lustres dels principals partits del front sobiranista , com el secretari d'Organització de Convergència , Josep Rull , la secretària general d'ERC , Marta Rovira , o el fundador de Nova Esquerra Catalana , Ernest Maragall .
La majoria dels escenaris previstos per l'ANC preveuen que es pugui realitzar una consulta al novembre, encara que compta també amb la possibilitat que això no sigui possible . "L'èxit o fracàs dependrà de la nostra capacitat de diàleg i la capacitat de resistir i avançar en els moments difícils que s'acosten i de reprendre el camí fet , van advertir ahir els responsables de la plataforma , alhora que avisaven que" hem d'estar preparats per a qualsevol escenari que es pugui produir , fins i tot el que no es pugui celebrar el referèndum . No és l'escenari desitjat , però si no ens ho deixen fer , hem de fer-ho igualment per qualsevol altre procediment democràtic reconegut internacionalment " . Per a això, assenyalen que " dues terceres parts dels diputats del Parlament es mostren partidaris de la consulta i donen suport a la pregunta del referèndum . Govern , institucions i societat civil organitzada han d'assumir cadascun les seves responsabilitats . Esperem que arribat el moment , cadascú ha d'estar al seu lloc i saber el que ha de fer " .
El full de ruta preveu diverses etapes . La quarta d'elles va del 11 de setembre al 24 d'octubre. I diu el text de la ponència : "La pressió de l'Estat espanyol per impedir la consulta serà màxima en aquesta etapa" , adverteix la ponència . Per tant , " cal centrar els esforços en una doble direcció : assegurar la logística necessària per celebrar i generar el clima de defensa dels drets democràtics enfront dels que els neguen " . Aquesta etapa ha de comptar amb un organisme coordinador (el mateix que el de la campanya Sí + Sí ) i que ha d'estar en estret contacte amb l'Associació de Municipis per la Independència ( AMI ) i amb els equips territorials de campanya .
La cinquena etapa és la de la campanya oficial 9 de novembre, tot i que els contès i formats de la mateixa han de començar a treballar des de principis de juliol .
El control del procés
La sisena etapa és el mateix dia del referèndum , per al qual es preveuen interventors de l'ANC "en totes les taules i equips de suport logístic que puguin actuar en qualsevol lloc i moment " . El text de l'ANC assenyala que " mentre uns membres estan pendents exclusivament del correcte funcionament de la jornada electoral en els recintes on hi hagi taules , els altres hauran de vetllar per assegurar que la jornada es desenvolupa amb plena normalitat democràtica i per documentar gràficament qualsevol incidència . La comunicació permanent entre els interventors i els equips exteriors serà fonamental " . L'ANC preveu la creació d'una Comissió Electoral central , nou regionals i 41 comarcals .
I, finalment , la setena etapa és la posterior al 9 -N . "El resultat favorable a la constitució d'un Estat independent implicarà l'inici d'un procés de negociació previ a la declaració d'independència . Esgotades totes les possibilitats de negociació , la declaració s'haurà de produir igualment " . Abans de la declaració, però, el Govern de la Generalitat " ha de demanar oficialment l'obertura de negociacions per acordar el procés de secessió , el repartiment d'actius i passius i la gestió del període de transició. En el cas d'una resposta negativa , cal demanar la intervenció internacional i portar el tema al Tribunal Internacional de Justícia " .
L' ANC subratlla que la responsabilitat de conduir aquest procés recau "exclusivament , a les institucions nacionals catalanes" , tot i que la societat civil i els ajuntaments han de tindre un paper fonamental .
El Govern paral · lel
També es preveu un altre escenari , per al cas que calgui convocar " eleccions plebiscitàries " . "Una vegada esgotades les possibilitats de celebrar la consulta el dia 9 de novembre, serà necessari recórrer a l'última etapa per demostrar que ho hem intentat tot per la via pacífica i democràtica . La celebració de les eleccions anticipades de caràcter plebiscitari , serà aquest últim pas " . I subratlla que el paper de l'ANC serà el d'intentar " la constitució d'una candidatura unitària dels partits i forces socials que proposin la declaració d'independència com a primer acte del nou Parlament ( ... ) La candidatura ha d'incloure inequívocament en el seu programa que , en cas de majoria d'escons al Parlament , proclamarà la independència " . Així , proposa la constitució d'una Taula de Forces Polítiques i Socials per a l'Estat Propi " que condueixi aquest procés fins a la constitució de la candidatura unitària i , si cal , per tancar acords i compromisos amb altres candidatures que només comparteixen l'objectiu principal " .
També hi ha l'opció , però, de l'Assemblea de Càrrecs Electes , que prendria el relleu a la Taula anteriorment citada . I els en carregats de crear- serien l'ANC i l'AMI .
La ponència destaca que , en qualsevol dels escenaris , "amb consulta o sense , sempre arribarà el moment en què caldrà fer , formal i solemnement , la Declaració d'Independència . Serà el dia que ha de ser recordat com el Dia de la Independència " .
També ressalta que encara en el cas d'intervenció de l'autonomia , tant el Parlament com la Generalitat "han de mantenir-se al seu lloc i han d'actuar com a institucions escollides democràticament pel poble català . Correspon a les institucions catalanes decidir la data i la forma de procedir a la Declaració d'Independència . En la seva absència , li correspondrà fer-ho a l'Assemblea de Càrrecs Electes , que com a representants del poble català , haurien de nomenar un Govern provisional que executi aquesta decisió " . Aquí és on planteja l'ANC que "la Diada de Sant Jordi de 2015 [ o sigui , el 23 d'abril ] pot ser un horitzó plausible i fins i tot desitjable per fer aquesta Declaració " .
Així doncs , una darrera etapa, que es concretaria ja al " exercici de la sobirania " , s'assenyala que la Declaració d'Independència "ha d'anar seguida d'actes d'exercici de sobirania que , a la pràctica , facin visible un funcionament ordinari plenament independent , sobirà . Aquests actes i el control efectiu del país per part de les autoritats ens facilitaran el reconeixement internacional " .
La visualització pública de la independència es concreta " en elements com el control , per part de les autoritats , de les grans infraestructures i fronteres - ports , aeroports ... - , la seguretat pública, les comunicacions , etc . L'element clau serà el comportament fiscal de la ciutadania , quan hagi de fer front al pagament periòdic d'impostos ingressant degudament en l'Administració del nou Estat " .
A partir d'aquí , només queda la constitució formal del nou Estat català , obrint un procés constituent , redactant una nova Carta Magna i convocant les primeres eleccions generals de la nova Catalunya . L'objectiu és celebrar un nou referèndum l'11 de setembre del 2015 per aprovar la nova Constitució .

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS