diumenge, 6 d’abril del 2014

No podem esperar ni un mimuto mes , costi el que costi INDEPENDÈNCIA JA La Llei orgànica del poder judicial ( LOPJ ) que el ministre de Justícia , Alberto Ruiz - Gallardón , acaba de donar llum verda , elimina els partits judicials i allunya encara més la Justícia dels ciutadans . Això vol dir que desapareixeran tots els jutjats que hi ha actualment en els pobles , entre altres coses la desaparició dels jutges de pau , el que es va a aconseguir és allunyar encara més la Justícia de la gent . S'han de traslladar no només tots els jutges a les capitals , sinó també tota l'oficina judicial , el que suposa comptar amb uns edificis i espais que a dia d'avui no existeixen.






 " Militaritzar " la Justícia
Altres fonts assenyalen que aquest nou model busca jerarquitzar i crear una carrera judicial piramidal , semblant al ministeri fiscal , el que podria vulnerar el jutge predeterminat per llei . Gallardón busca " militaritzar " la Justícia , sosté el portaveu de Jutges per a la Democràcia , Joaquim Bosch, que mostra la seva oposició a la prohibició que les associacions judicials puguin emetre valoracions respecte de causes que estan obertes o de jutges que les instrueixen , una ' llei mordassa 'per als jutges .
Tenir un jutjat prop de casa es va a acabar . El ministre de Justícia , Alberto Ruiz - Gallardón , acaba de donar llum verda a la reforma de la Llei orgànica del poder judicial ( LOPJ ) que, lluny de convertir-se en la Justícia del segle XXI , com ell mateix advoca , el que va a aconseguir és allunyar encara més dels ciutadans . Ha creat un complex sistema judicial pel qual s'eliminen jutjats per centralitzar en un tribunal Provincial d'Instància , que tindrà seu a la capital de cada província .
Això vol dir que hauran de desaparèixer tots els jutjats que hi ha actualment en els pobles , cosa que obligarà els ciutadans a desplaçar-se a la capital de la seva província sempre que hagin d'acudir davant la Justícia . Aquesta reforma , aprovada aquest divendres en Consell de Ministres , suposa per al ministre " una clara aposta per la professionalització de l'Administració de Justícia" , el que comporta, entre altres coses la desaparició dels jutges de pau .
Per al Ministeri , els partits judicials eren propis del segle XIX quan "els transports i les comunicacions eren difícils i , per tant , convenia una presència territorial difusa de la judicatura " , segons s'explica en l'exposició de motius de l'avantprojecte . No obstant això, és un avanç per al ministre que la Justícia es concentri a les capitals .
Aquesta decisió és molt criticada no només per la carrera judicial sinó per altres sectors com els secretaris judicials , fiscals i funcionaris , que veuen com clarament el que es va a aconseguir és allunyar encara més la Justícia de la gent . A més , per fer aquesta proposta una realitat , s'han de traslladar no només tots els jutges a les capitals , sinó tota l'oficina judicial necessària perquè l'Administració de Justícia funcioni , el que suposa comptar amb uns edificis i espais que a dia d' avui no existeixen.
Cop per a presidents autonòmics i alcaldes
En l'avantprojecte , Ruiz - Gallardón alerta que aquesta reforma queda supeditada a la Llei de demarcació i planta . Una vegada que aquesta passi pel tràmit parlamentari i entri en vigor , el ministre dóna un termini d'un any a totes les comunitats autònomes perquè enviïn al Govern la seva proposta d'organització en matèria de demarcació territorial . Això suposa un autèntic cop als presidents autonòmics i alcaldes , que veuran com en plenes eleccions municipals i autonòmiques han d'anunciar la supressió de gran part dels jutjats .
Amb les eleccions a la vista , plantejar l'eliminació dels jutjats té difícil venda per al electorat , que ja ha vist que l'accés a la Justícia se li ha complicat amb aquest Govern després de l'aprovació de les taxes judicials . Al costat d'això , també haurà de ser modificat l'Estatut del Ministeri Fiscal , que ha de canviar la seva estructura després que fa set anys creés el fiscal d'àrea precisament per atendre els partits judicials que ara s'eliminen .
Substitueix al jutge degà per un " comissari polític "
El Tribunal Provincial d'Instància ( TPI ) va a substituir als jutjats ia les audiències provincials . En desaparèixer els jutjats unipersonals , també ho fa el jutge degà , elegit fins ara democràticament per la resta de companys . En cas d'aprovar aquest avantprojecte , el president del TPI serà elegit pel Consell General del Poder Judicial , cosa que per a membres de la carrera judicial és un nou intent de politització de la justícia . Fins ara , el jutge degà tenia la capacitat de convocar juntes de jutges , per les quals aquests s'expressaven i mostraven les seves crítiques . Aquests dies , s'han convocat diverses d'elles per criticar el president del CGPJ , Carlos Lesmes , per dir que als jutges se'ls controla amb "un pal i una pastanaga " . Totes han exigit la seva rectificació i moltes , la seva dimissió .

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS