dimecres, 2 d’abril del 2014

El Govern prepara una llei per als seus amiguets ( tauró financer . El Govern prepara un canvi en la Llei de subvencions per obligar les organitzacions a cofinançar amb entitats privades part dels seus projectes i així poder fer negoci amb la pobresa i les alludas dels particulars . El president de la Xarxa Europea de Lluita contra la Pobresa , diu, "això ens escanya " , "ia més fem activitats que hauria d'estar fent la mateixa administració" .






 Les ONG no passen pel seu millor moment : crisi , retallades , i el tall de la cooperació al desenvolupament les han deixat en una situació delicada . Un tràngol que podria empitjorar amb el canvi de la Llei de subvencions que prepara el Govern . L'esborrany , al qual ha tingut accés eldiario.es , introdueix diversos canvis decisius per a les organitzacions socials : els obliga a cofinançar amb entitats privades part dels seus projectes i estableix com a norma general que les entitats avancin els diners de les subvencions .
L'esborrany de l'avantprojecte de llei , que el Ministeri d'Hisenda encara negocia amb les organitzacions , imposa el cofinançament : "Quan l'import de les subvencions es determini en funció del cost de l'activitat o projecte a subvencionar , la suma de les subvencions no podrà superar el 75 % del seu cost " , diu la nova redacció de l'article 19 . Quina serà la sortida? O bé cofinançar amb fons propis ( a l'abast de molt poques ONG ) o cercar a l'empresa privada el finançament d'aquest 25 % restant . La norma actual no exclou la possibilitat de cofinançar els projectes , però permet el finançament del 100 %.
"Això en la pràctica significa que gairebé cap organització sense ànim de lucre podrà tirar endavant un projecte en solitari . Més, és paradoxal que calgui buscar finançament per al 25% d'alguna cosa que és responsabilitat de l'Estat , que delega en les organitzacions sense ànim de lucre aquests serveis " , diuen fonts de la Plataforma del Tercer Sector i de la Coordinadora d'ONG , que ha presentat una bateria de propostes per a esmenar el que consideren un sever cop per a les entitats dedicades a l'acció social i la cooperació . " El cofinançament pot tenir sentit en el cas d'una subvenció a una empresa perquè faci una nau , però en el nostre cas el 100% va per a l'usuari . Això ens escanya " , diu el president de la Xarxa Europea de Lluita contra la Pobresa i l'Exclusió Social a Espanya ( EAPN ) , Carlos Susías .Fi dels pagaments a compte
Un altre dels canvis de calat que inclou l'avantprojecte és la forma en què s'abonen les subvencions . Fins ara , el reglament de l'anterior Llei de subvencions establia com a norma general que els pagaments es feien per avançat i que, posteriorment , les organitzacions justificaven les seves activitats i projectes . La nova redacció continguda en l'esborrany , però, sembla deixar clar que el pagament per avançat no serà la norma , sinó l'excepció : "Quan la naturalesa de la subvenció així ho justifiqui , podran realitzar-se pagaments a compte . Aquests abonaments a compte podran suposar la realització de pagaments fraccionats que respondran al ritme d'execució de les accions subvencionades , abonant-se per quantia equivalent a la justificació presentada " , diu la nova redacció de l'article 34 de l'esborrany .
Experts consultats coincideixen a assenyalar que , si es porta a terme , això suposaria que les organitzacions socials es veurien obligades a recórrer al crèdit per finançar els seus projectes i activitats . "Les ONG no tenen capacitat econòmica per avançar aquest finançament , les nostres entitats no generen beneficis " , diuen des de la Plataforma del Tercer Sector .
Susías també subratlla que aquest requisit no està pensat per a les organitzacions socials : "Imagina't tenir oberta una residència o un menjador social , amb despeses des del primer dia , sense beneficis . Més, fem activitats que haurien d'estar fent la mateixa Administració , que ha d'assegurar una vida digna als ciutadans , nosaltres som col · laboradors " . Susías assegura que, de materialitzar aquests canvis , totes les entitats petites desapareixerien , moltes mitjanes haurien de tancar i les grans haurien de renunciar a molts projectes , ja que només podrien cofinançar uns pocs.
Les organitzacions insisteixen que el nou avantprojecte no té en compte les especificitats del Tercer Sector : "No és el mateix concedir una subvenció a una empresa , a una fundació privada , a un autònom o una entitat sense ànim de lucre" , diuen . La nova definició de la finalitat de les subvencions i de les possibles entitats beneficiàries no deixa clar, a més , que no puguin concórrer a elles entitats privades amb fins lucratives . De fet , l'esborrany determina que , en cap cas , la finalitat i l'objecte de la subvenció " han de ser tan restrictives que suposin un menyscapte als principis d'igualtat d'accés i concurrència de les subvencions" .

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS