diumenge, 23 de març del 2014

Us heu fixat que cada any es veuen menys pardals en general . On són els pardals ? . Els pardals també poden estar en perill d'extinció ? . Són les cotorres Argentines la causa de l'extincion dels pardals ? . Les Cotorres desplacen del seu hàbitat als pardals , està instal · lada en àrees urbanes , on no té depredadors . Aguanta bé el fred , el que li ha permès colonitzar ciutats com Barcelona . És sedentària . Si s'instal · la prop de casa teva , d'allà no es mourà .






Els populars pardals poden fer companyia als dinosuares i els mamuts en la llista d'espècies extingides de la Terra ? Amb aquesta idea provocadora , l'organització conservacionista internacional Nature Forever Society ha posat en marxa una campanya per fomentar el coneixement i defensa d'una de les espècies d'ocells més coneguts i comuns del món . La campanya inclou la celebració , aquest dijous 20 de març del Dia Mundial del Pardal .

L'evolució de les poblacions de pardals no és homogènia a tot el planeta però hi ha dades que indiquen que s'estan produint descensos significatius tant en àrees urbanes com agrícoles . Les dades presentades el passat mes de novembre pel programa de seguiment d'ocells Sacin ( Tendència de les aus a l'hivern , de SEO / BirdLife ) indicava que a Espanya espècies com el teuladí (Passer domesticus ) o el pardal xarrec ( Passer montanus ) " presenten tendències poblacionals positives a l'hivern, mentre que les de primavera són negatives" .


En un balanç facilitat ara per SEO / BirLife a EFE s'apunta que a Espanya la població de pardals ha baixat durant l'última dècada a prop d'un 14 % en les àrees rurals , i en alguns països europeus el seu declivi és tan acusat que ha desaparegut de ciutats com Londres .Dades d'evolucióLes dades de l'Institut Català d'Ornitologia ( ICO ) indiquen que a Catalunya crien cada any uns 3,5 milions de parelles de pardals . La població d'aquesta espècie va disminuir entre els anys 2002 i 2010 prop d'un 2% , segons l'informe anual del programa de Seguiment d'Ocells Comuns a Catalunya ( SOCC ) elaborat per aquesta entitat el 2011. El descens de la població de pardals a Catalunya no és greu si s'observa l'estadística però si que és significatiu si es recorda que és l'espècie d'au més abundant .


El pardal és "un indicador de l'estat de la biodiversitat en el nostre entorn" , ha explicat a EFE el coordinador de l'àrea de Seguiment de l'Avifauna de SEO / BirdLife , Juan Carlos del Moral , i "garantir la seva supervivència és sinònim de qualitat de vida " .Aquest expert ha explicat que les causes del declivi del pardal , la més coneguda i familiar de les aus passeriformes , són molt diverses i en ocasions estan provocades per activitats involuntàries de l'home.


Així , ha destacat com a principal amenaça de l'espècie la neteja de ciutats , parcs i jardins , on s'alimenta de les deixalles humans , unida a una major competència per l'escàs aliment , fruit de l'arribada d'espècies foranes , com la cotorra argentina , o l'augment de la població de coloms i garses .


Les dades de l'ICO apunten també en aquesta direcció. De moment només és una hipòtesi però un hàbit tan ecologista com la recollida de residus en pobles i ciutats poden estar provocant que els pardals tinguin menys accés a l'alimentació i la supervivència .Una altra de les causes del declivi del pardal és , segons Del Moral , la tala d'arbres vells on aquests ocells construeixen preferentment els seus nius , o les construccions modernes , de ciment o vidre , que no afavoreixen la nidificació .


Impacte dels insecticides


També ha destacat l'ús d'insecticides , que els priva del principal suport de les seves cries , els insectes , o els pesticides , que acaben amb les males herbes , on els pardals trobaven abans llagosta i coleòpters .


El responsable de SEO / BirdLife ha esmentat també la creixent població de gats de carrer , el principal depredador del pardal , com una de les majors amenaces d'aquesta espècie , o el procés de despoblació rural , que ha minvat la seva població en aquestes zones fins a en un 14 per cent en l'última dècada , uns 150.000 exemplars .


A tot el territori espanyol , encara que és l'au més nombrosa i l'única que supera la població humana , amb 150 milions d'exemplars comptabilitzats el 1996, avui , segons fonts de SEO / BirdLife , la població hauria baixat en un 10 per cent .Això vol dir , ha explicat Juan Carlos del Moral , que " de continuar aquest declivi , en deu dècades ens quedaríem sense pardals " . I a Europa , on , segons diferents fonts , viuen entre 100 i 200 milions de parelles reproductores , es comptabilitzen avui almenys dos milions d'exemplars menys .


Juan Carlos del Moral ha reclamat " solucions globals per a un problema global " i ha assegurat que " el maneig dels nuclis urbans es pot millorar incrementant els jardins , respectant els punts de nidificació o instal · lant punts d'alimentació suplementària .A Espanya , el pardal es distribueix homogèniament per tot el territori peninsular , Balears , Ceuta i Melilla , i recentment ha colonitzat la illa de Gran Canària , amb tota seguretat a bord de vaixells .


Hi ha fins a cinc espècies : el pardal alpí , que cria en alta muntanya , el pardal clar , que ho fa a Extremadura i Andalusia , encara que ha arribat a Madrid , el pardal roquer , més escàs i habitant de mitjans forestals i penyals , el comú , lligat a les grans ciutats , i el moliner , present en nuclis rurals .

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS