diumenge, 9 de març del 2014

MERCADONA . Com és possible que una empresa que paga tan bé als treballadors , que no obre els diumenges , que té horaris generosos , i que reparteix els beneficis entre els empleats , generi tal quantitat de queixes ? . Anem a la font . Què diu el conveni d'empresa? .






 " Cal pagar molt bé als treballadors" .
" Cal tractar bé a la gent" .
Qui ha dit això ? ¿ UGT ? ¿ Comissions Obreres ?
Ho ha dit Juan Roig , president de Mercadona . Diu que el sòl net mensual mínim d'un treballador de base amb quatre anys a la companyia no baixa de 1.400 euros . I que li paga més si l'empresa guanya diners . Com l'empresa ha guanyat diners el 2013 , els treballadors rebran aquest mes 257 milions d'euros en primes , segons Roig .
Fa la impressió que Mercadona és el paradís dels treballadors : bon sou , bon horari , no es treballa els diumenges , no hi ha torns partits ...
Però ...
No obstant això, Mercadona és una empresa assetjada per les queixes . Fòrums, blogs , comentaris a les xarxes i fins portals sencers posen a parir a Mercadona . Denuncien que maltracta els empleats, que els explota , que els humilia , que els castiga i que fins i tot , els vol sotmetre psicològicament com una secta fins al punt que alguns l'anomenen Sectadona .
Al major portal de dones d'Espanya , enfemenino.com , hi ha desenes de fòrums dedicats a exposar les mentides de Mercadona sobre la seva política laboral. El bloc Hacendaño denuncia gerents que semblen carcellers , parlen d'assetjament laboral , de treballadors amargats , de terrorisme empresarial , suplici , amenaces , acomiadaments ... Un infern .
¿ Infern ? Un moment , aquí hi ha alguna cosa que no pega .
Com és possible que una empresa que paga tan bé als treballadors , que no obre els diumenges , que té horaris generosos , i que reparteix els beneficis entre els empleats , generi tal quantitat de queixes ?
Anem a la font . Què diu el conveni d'empresa?
Signat el 2009 i vigent fins al 31 de desembre passat , en destacaré les coses que em semblen més curioses .
Idiomes . S'abonarà un plus d'idiomes consistent en 226,10 euros bruts mensuals als treballadors de base quan parlin un idioma estranger .
Incentius . Si els objectius previstos per l'empresa s'han complert i el personal aprova la seva entrevista de valoració personal anual , l'empresa abonarà una mensualitat del salari del seu grup professional .
Pujades . Als treballadors de base amb menys de 3 anys , se li puja l'IPC més un 2.4 % .
Descans en jornada . Sempre que la durada de la jornada diària excedeixi de cinc hores continuades , es tindrà dret a un període de descans de 30 minuts durant la mateixa .
Incapacitat . S'estableix un complement des del primer dia sobre la prestació de la Seguretat Social fins arribar al 100 per 100 del salari base .
Maternitat . L'empresa completarà les prestacions que abona la Seguretat Social a aquelles treballadores que es trobin cotitzant pel límit màxim fins a completar el 100% del seu salari .
Violència de gènere . Es garanteix el dret al trasllat de centre o localitat a les víctimes , així com l'ajuda psicològica per a les dones víctimes que ho sol · licitin . ( L'assetjament laboral sexual es castiga amb suspensió de sou i feina i fins acomiadament .
Igualtat . L'empresa es compromet a la consecució de la igualtat real efectiva ( de tracte i d'oportunitats ) de dones i homes .
En resum , aquest conveni té més avantatges que la majoria dels convenis col · lectius . Per què llavors hi ha tantes queixes ?
En principi , sembla una qüestió estadística . Mercadona té la plantilla més gran d'Espanya : 74.000 empleats .
És lògic que l'empresa amb més empleats a Espanya sigui la que rebi més queixes dels seus empleats . Qui no s'ha queixat de la seva empresa ? Qui no posa a parir al seu cap ?
Bé , hi ha una diferència . Per exemple , El Corte Inglés també rep moltes queixes a través de portals , fòrums i blocs. Lògic en una empresa amb 60.000 treballadors i que abasta tot Espanya . Però són queixes de clients. En canvi , Mercadona rep massa queixes laborals .
L'explicació està en el règim disciplinari , el punt més llarg del conveni ( punt 34 ) . Per mantenir un alt rendiment , Mercadona incentiva l'esforç però també castiga el màxim la impuntualitat , les absències laborals a la feina , o les hores mortes . O qualsevol cosa que un cap consideri una falta . Les greus es castiguen amb suspensió de sou i feina ... o acomiadament .
Cada any surten de Mercadona més de 3.000 persones , el 5 % de la plantilla . La major part són acomiadaments . ¿ N0 són massa ?
És el resultat de la ' cultura de l'esforç ' que exposa Juan Roig . D'una banda , Roig ha aconseguit que l'absentisme laboral sigui menor de l' 1% , quan a la resta del país sol ser més del 5 %. A més , la productivitat ha pujat un 7% .
Però per altre ha fet brollar desenes de fòrums , blogs , i portals contra ' el mètode de Roig ' , aquest mètode basat en tenir una enorme plantilla de metges i caps que comproven si el treballador està malalt de debò , si rendeix , si s'esforça , i si assoleix els objectius .
Qualsevol expert en comunicació li diria : "President , aquí falla alguna cosa". Al mateix Roig ha acabat per preocupar : si l'empresa fos un paradís , no hi hauria tants acomiadaments . En una època que es parla tant de responsabilitat social corporativa , Mercadona té aquí un problema que ha de resoldre .
No crec que Mercadona sigui "un infern ' . El conveni laboral és una prova , més, en els comentaris que circulen a internet , també hi ha molts treballadors que defensen a la companyia . Però l'alta taxa d'acomiadaments segueix generant problemes .
Per això , Roig ha llançat una consigna per 2015 : que no vagi ningú o si de cas " molt poca gent" .
Sabrem si ha complert la seva paraula d'aquí a dos anys , quan presenti les xifres de 2014 .

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS