diumenge, 16 de març del 2014

Els ciutadans de Crimea decideixen avui en referèndum si continuen a Ucraïna o s'integren a Rússia . El referèndum és legal o il · legal '. Quins països consideren legítim el referèndum ? Quins països no reconeixeran el resultat ? . 5 preguntes i respostes sobre el referèndum a Crimea :






Els ciutadans de Crimea decideixen avui en referèndum si continuen a Ucraïna o s'integren a Rússia .
Quines són exactament les opcions del Referèndum ?
Els crimeos tenen dues opcions :
a) Seguir sent part d'Ucraïna però amb molta més autonomia que fins ara . Consisteix en tornar a la Consitución que va tenir Crimea durant alguns mesos el 1992 després de la desintegració de la Unió Soviètica . Aquesta opció significa la independència " de fet" . Segons la constitució de 1992 , el Parlament de Crimea té tots els poders de l'Estat ( incloent la política exterior ) tot i que " formalment" es declara part d'Ucraïna .
b ) Integrar-se en la Federació de Rússia . Els detalls de la integració serien negociats entre els governs de Simferopol i Moscou .
Al referèndum no hi ha l'opció que Crimea segueixi a Ucraïna amb el mateix estatus de " regió autònoma" que tenia fins ara .
( Tècnicament avui se celebren febrer referèndums idèntics : un a la regió de Crimea i un altre a la ciutat de Sebastópol que fins ara gaudeix d'un règim especial dins d'Ucraïna . )
Qui convoca el referèndum ?
El referèndum el convoca el Parlament de Crimea (el seu nom oficial és el "Consell Suprem de la República Autònoma de Crimea" ) .
El Parlament de Crimea consta de 100 diputats . En les últimes eleccions , celebrades el 31 d'octubre de 2010, el " Partit de les Regions " (el partit de Yanoukovich , el president enderrocat fa unes setmanes a Kíev ) va obtenir 82 diputats .
El referèndum és legal o il · legal ?
Doncs depèn a qui preguntis .
Segons l'article 3 de la Consitución d'Ucraïna , els canvis territorials només puden fer via referèndum en què votin tots els ciutadans d'Ucraïna .
Però el Parlament de Crimea considera l'actual govern de Kíev com il · legítim ia més cita el cas de Kosovo , on la comunitat internacional va reconèixer la declaració d'independència proclamada per l'Assemblea de Kosovo .
Quins països consideren legítim el referèndum ? Quins països no reconeixeran el resultat ?
Rússia considera el referèndum absolutament legítim . Els governs de Veneçuela i Síria han expressat oficialment el seu suport a Vladimir Putin en l'assumpte de Crimea .
EUA, la Unió Europea , Turquia , Xile , Argentina, Austràlia , Canadà i diversos altres països han demanat l'anul · lació del referèndum .
Quin serà el resultat ?
Tot sembla indicar que guanyarà l'opció que Crimea passi a formar part de Rússia .
Segons l'últim cens de Crimea ( 2001 ) , el 60 % de la població és d'origen rus , el 32 % d'origen ucraïnès i el 10 % són tàrtars . La minoria tàrtara ha anunciat que considerarà il · legal el referèndum i no anirà a votar .

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS