diumenge, 9 de març del 2014

Els catalans refermen en un manifest que Catalunya Estat és econòmicament viable. La política de provisió d'infrastructures per part dels diversos governs espanyols que s'han anat succeint ha estat i és discriminatòria amb Catalunya en particular i amb l'eix mediterrani en general, la qual cosa representa un greu obstacle per al nostre desenvolupament i per a la sortida de la crisi, que passen per l'exportació', afegeix el manifest.






En una sala d'actes curulla d'assistents i de mitjans de comunicació el Cerlce Català de Negocis i la sectorial d'Economistes de l'Assemblea Nacional Catalana van presentar ahir dilluns, 3 de març, un manifest on els economistes catalans refermen que la Catalunya Estat és econòmicament viable, desitjable i urgent d'assolir. Aquest era el primer cop que les dues grans entitats econòmiques s'unien en un acte conjunt, acompanyats a la taula de ponents per especialistes d'àmbits diversos de l’economia, alguns d'ells amb pertinença a diferents organitzacions i col·lectius de l'àmbit econòmic com el Col·lectiu wilson.

Van explicar plegats que Catalunya és un Estat econòmicament viable, que la transició nacional es farà sota la tutela internacional i que la secessió s’ha de produir en el marc del sentit comú, o el que és el mateix, sense que es trenquin els vincles comercials i financers entre la resta d’Espanya i Catalunya.

Hi van participar com a ponents: l’economista Salvador Curcoll; l’empresari Jordi Cuixart; el director del Centre de Recerca en Economia Internacional i membre del Col·lectiu Wilson Jordi Galí; l’economista Modest Guinjoan; l’expert en Dret Internacional i president del Cercle Català de Negocis, Albert Pont; el doctor en economia Miquel Puig; el coordinador de la Sectorial d’Economia de l’Assemblea Nacional Catalana, David Ros; i l’investigador del Centre de Recerca en Economia Internacional i també membre del Col·lectiu Wilson Jaume Ventura.

Durant l'acte Albert Pont, president del CCN, va advertir que les relacions econòmiques entre Catalunya i Espanya eren 'extremadament tòxiques', perquè el sistema de finançament autonòmic perpetua les desigualtats entre territoris a través dels fons de solidaritat. 'És com si un botiguer sortís al carrer a regalar diners als seus clients perquè després entrin a la botiga a comprar', va manifestar. També va preveure que el govern espanyol hauria de reconèixer la independència de Catalunya, perquè l'estat espanyol no assumiria els 1.500 milions d'euros anuals que l'economia catalana transferia anualment cap a la UE. El president del CCN va apuntar que la independència generaria beneficis 'en tots els àmbits', a més de l'eliminació del dèficit fiscal, com els beneficis de capitalitat per a Barcelona i el poder de decisió en l'àmbit econòmic.

El manifest denuncia 'l'asfixia econòmica' que origina el dèficit fiscal, que ha abocat Catalunya a 'unes retallades que amenacen el nostre estat del benestar i la cohesió social'. Destaca que la política econòmica dels successius governs espanyols ha fracassat i esgrimeix les dades històriques de desocupació que registra l'estat. De tot això, en conclou que 'no hi ha cap país europeu que presenti xifres, ni de lluny, comparables a aquestes'.

'La política de provisió d'infrastructures per part dels diversos governs espanyols que s'han anat succeint ha estat i és discriminatòria amb Catalunya en particular i amb l'eix mediterrani en general, la qual cosa representa un greu obstacle per al nostre desenvolupament i per a la sortida de la crisi, que passen per l'exportació', afegeix el manifest.

I encara: 'Tot això fa que ara més que mai s'hagi de poder plantejar la possibilitat d'una Catalunya-estat com a solució a aquests problemes estructurals.' Per això, els organitzadors consideren que Catalunya 'té dret a decidir lliurement i democràticament el seu futur i que la situació de crisi i ofec econòmic de la Generalitat fan necessària i urgent una consulta vinculant sobre la relació de Catalunya amb Espanya'.

L'acte, que va presidir Joan Hortalà, president de la Borsa de Barcelona, el va cloure Carme Forcadell, presidenta de l'ANC, que va recordar que els defensors de l'Estat propi no només volen la independència per qüestions econòmiques o identitàries sinó per una qüestió de dignitat.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS