divendres, 28 de març del 2014

El portaveu de CiU al Congrés , Josep Antoni Duran Lleida , va per lliure al Congrés i insisteix que no hi haurà consulta independentista a Catalunya el proper 9 de novembre i fuig d'ERC i Rajoy oferirà Mas millorar el finançament per a Catalunya .






 El Govern i les forces polítiques comencen a moure amb la vista posada en el debat especial que ja es prepara per al proper 8 d'abril, quan el Congrés discuteixi , i rebuig, la petició del Parlament perquè es transfereixi a la Generalitat la competència de celebrar un referèndum de tall independentista . L'ocasió es presenta com l'última oportunitat per intentar trobar algun terreny d'entesa entre l'Executiu central i el català .
Ahir , des del PP s'apuntava a la intenció de Mariano Rajoy de deixar oberta una porta al diàleg , una via de descompressió que alleugi la tensa relació entre Madrid i Barcelona . El camp propici es pot trobar , segons les fonts populars consultades , en la imminent negociació d'un nou sistema de finançament autonòmic .
La negativa a acceptar la celebració d'un referèndum sobiranista serà contundent i així ho avalarà una majoria aclaparadora del Congrés però , a canvi , la pilota de l'enteniment se situarà a la teulada de Mas , que tindrà davant seu una mà estesa per negociar l'encaix econòmic de Catalunya a l'Estat , sempre en un marc de corresponsabilitat i solidaritat fiscal .
Al Parlament aquesta possibilitat podria obrir-se camí . Es tractaria , com va assenyalar ahir el representant d'UPN , aliada del PP , d '«obrir un debat sobre l'oportunitat política de trobar una fórmula de coresponsabilitat institucional i econòmica que integri les aspiracions que avui planteja alguna comunitat de règim comú » .
Des de CiU , també ahir , es va posar de nou sobre la taula , per a sorpresa del Govern , la petició d'un concert econòmic , aprofitant el debat en l'hemicicle sobre la renovació del pacte amb el País Basc .
En un context d'absoluta bel · ligerància entre l'Executiu i la Generalitat , amb Artur Mas insistint en la convocatòria de la consulta , tot i que l'última sentència del TC assegura que Catalunya "no pot convocar unilateralment un referèndum » , el Govern va rebre amb molta perplexitat que CiU es presti a reprendre aquesta reivindicació que al llarg de l'últim any havia passat a un segon pla , arraconada per la voracitat del desafiament sobiranista .¿ Independentisme o concert ?
Llavors , « independentisme o concert ? » , Preguntava amb certa ironia als passadissos de la Cambra un membre de l'equip de Rajoy .
La resposta de CiU , en aquest cas per boca d'un dels seus diputats que no es declara obertament independentista , és meridiana : « Per descomptat , concert » . El tema econòmic està , segons ell , a la base del malestar actual a Catalunya . I es va desbocar després que Mariano Rajoy rebutgés l'exigència d'Artur Mas de definir un pacte fiscal a la seva mida .
D'aquella reunió , el setembre de 2012 , el president del Govern va sortir amb males vibracions . Rajoy interpretar , i així ho ha recordat en diverses ocasions , que Mas va intentar posar-li entre l'espasa i la paret advertint que si no s'acceptaven les seves demandes hi hauria conseqüències .
Ara, però , any i mig després , una part del front català sembla donar mostres de pragmatisme . Així , ahir mateix , el portaveu adjunt de CiU , Josep Sánchez Llibre , desgranava a la tribuna quins aspectes hauria de contenir un pacte fiscal per a Catalunya : bilateralitat en la negociació del finançament , recaptació del 100 % dels impostos que es paguen al seu territori i l'Agència Tributària pròpia.
Aquesta seria la base per començar a negociar un concert econòmic català que , segons CiU , hauria encaix sense necessitat d'una reforma constitucional . « En la Constitució », va defensar el diputat , « res no impedeix atorgar a Catalunya un concert econòmic diferenciat del règim general» . El portaveu ha recalcat que la Constitució no obliga a mantenir cap règim concret .
CiU sosté que únicament amb un canvi en la Lofca (la llei de finançament de les comunitats autònomes ) seria possible . El Govern, en canvi, no comparteix aquest punt de vista i considera que caldria una modificació de la Carta Magna .
En qualsevol cas , en mitjans governamentals i del Grup Popular es van acollir ahir aquestes propostes amb certa satisfacció . S'apreciava en elles una nova actitud que, de confirmar , podria servir per reprendre els canals de diàleg .
« Sempre estem oberts a deixar una porta , una via de sortida» , confirmava un membre de la direcció del PP que donava per fet que l'Executiu posarà sobre la taula el pròxim dia 8 la seva disposició a parlar d'aquestes qüestions , sobretot ara, que s'ha d'emprendre la negociació d'un nou sistema de finançament autonòmic i local i la revisió del sistema tributari . També des de les files populars , el portaveu adjunt Rafael Hernando , llançava una crida a Mas perquè « reflexioni » i no s'entesti en « colpejar-se contra un mur » .
Malgrat tot , les mateixes fonts apuntaven que l'esperança que després del debat la Generalitat faci marxa enrere en la seva aposta sobiranista , és molt feble.
Cridaven l' atenció sobre el fet que els representants de CiU al Congrés no són precisament els més radicals defensors de la consulta i vaticinaven una posició molt més bel · ligerant per part dels tres emissaris que enviarà al Parlament al debat del 8 d'abril . Segons l'opinió de la majoria dels diputats consultats , « la batuta » està en mans d'ERC i de l'Assemblea Nacional Catalana ( ANC ) .
Des del PSOE , la vicesecretària general , Elena Valenciano , ha recalcat que el seu grup se sumarà al PP en el rebuig al referèndum que reclama Mas però a partir d'aquí , va insistir en la necessitat de trobar un camí que permeti el « diàleg constructiu » . Per la seva banda, l'ex ministre socialista Ramón Jáuregui , va apuntar : «El que és legal es podrà fer i el que no és legal no es podrà fer , el marc de la legalitat és la condició de la democràcia » .

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS