dilluns, 3 de març del 2014

El Govern permet que les empreses contractin nous treballadors amb menor cotització mentre acomiaden als antics per causes econòmiques . Les empreses podran aprofitar la ' tarifa plana ' sense crear ocupació nova , amb una tarifa plana de 100 euros per a la seguretat social . Al decret de mesures urgents per al foment de l'ocupació i la contractació indefinida , nom oficial de l'anomenada tarifa plana , també podran acollir-se els contractes indefinits a temps parcial . El pagament de 100 euros mensuals quedaran en 75 euros si la jornada signada és un 75 % o més , i cauen fins a 50 euros , si la jornada se situa entre el 50% i el 75 %.






Les exigències perquè les empreses puguin pagar gairebé 100 euros de cotització a la Seguretat Social quan signin contractes indefinits , l'anomenada tarifa plana , s'han anat relaxant acord passava la setmana . Tant és així , que la principal d'elles , l'exigència de creació de nous llocs de treball , queda molt en dubte , segons s'aprecia en el decret publicat ahir al BOE . El Govern, malgrat que en anunciar la mesura va assegurar que estava destinada a augmentar ocupació neta , deixa la porta oberta a que les empreses aprofitin l'ajuda per substituir uns treballadors (els antics , pels quals cal pagar la cotització íntegra ) per altres (els nous , la cotització serà menor ) . També deixa un buit que permet la conversió de contractes temporals en fixos sense incrementar la plantilla .
La tarifa plana estableix que els contractes indefinits que es signin entre el 25 de febrer i el 31 de desembre comptaran amb una reducció molt important de la cotització a la part corresponent a les contingències comunes (llegiu pensions) que paguen els empresaris . Sigui quina sigui la base de cotització del treballador pagaran 100 euros al mes durant dos anys . A ells caldrà sumar la resta de cotitzacions (assegurança d'atur , formació i Fogasa ) , cosa que en el cas dels sous més baixos eleva la factura fins als 147,4 euros per empleat , i en el dels més alts , fins els 315,7 euros .
Però, en principi , per accedir a aquest ajut cal complir uns requisits . El principal - "que es tracti de creació d'ocupació neta " , en paraules del president del Govern , Mariano Rajoy- es va diluint conforme arriba la lletra petita . Per mesurar si una empresa incrementa la seva plantilla , la Seguretat Social tindrà en compte el nombre de treballadors de l'empresa durant els 30 dies anteriors al nou contracte .
Amb aquesta redacció , l'Executiu deixa la porta oberta a que una empresa en una mala situació acomiadi per causes econòmiques a un treballador oa diversos . I poc més d'un mes després contractar altres empleats acollint-se a l'ajuda . La mateixa lògica es pot aplicar per convertir ocupació temporal en indefinit sense que hi hagi " creació neta d'ocupació" . N'hi ha prou que l'empresa mani al treballador a l'atur una mica més d'un mes , i després d'aquest temps , torneu a contractar .
Posteriorment el decret detalla que perquè una empresa pugui beneficiar-se de la tarifa plana ha , almenys, mantenir " tant el nivell d'ocupació indefinida com el nivell d'ocupació total aconseguit, almenys, amb aquesta contractació" durant tres anys . I a continuació , però, concreta com "examinar el nivell d'ocupació" : deixa fora del còmput als acomiadaments individuals per causes objectives ( econòmiques , organitzatives , tècniques ) , una via que es va facilitar molt en la reforma laboral de 2012 . Amb el que també podrà haver acomiadaments i reduccions de l'ocupació neta després dels nous contractes sense perdre les ajudes.
Hi ha un altre lunar . El Govern farà un examen anual per assegurar-se que durant tres anys es manté el nivell d'ocupació . Comprovarà que cada 12 mesos la plantilla té el mateix nombre d'empleats fixos i temporals . No obstant això , el decret no diu res del que ha passat al llarg d'aquest any , si el nombre de treballadors temporals fluctua .
La relaxació de les exigències que Rajoy havia anunciat ja es va apreciar divendres. Si en principi totes les empreses que hagin fet acomiadaments improcedents quedaven durant sis mesos excloses d'usar la nova ajuda, abans-d'ahir la ministra d'Ocupació , Fátima Báñez , va explicar que per a aquest requisit el comptador es posava en marxa des del 25 de febrer. És a dir , que els acomiadaments improcedents anteriors al dia de l'anunci no compten . I a més , hi ha un detall tècnic important : la improcedència ha de ser sancionada pel jutge . Si a aquest punt s'arriba per un acord a través d'un mediador o àrbitre , tampoc serà tingut en compte .
Al decret de mesures urgents per al foment de l'ocupació i la contractació indefinida , nom oficial de l'anomenada tarifa plana , també podran acollir-se els contractes indefinits a temps parcial . El pagament de 100 euros mensuals quedaran en 75 euros si la jornada signada és un 75 % o més , i cauen fins a 50 euros , si la jornada se situa entre el 50% i el 75 %.
Entre els detalls que ja havia avançat Báñez i que poden llegir-se en el BOE , està l'extensió de l'ajuda per a les empreses menys de 10 treballadors i els autònoms . En aquests casos , un cop passats els dos anys de tarifa plana , hi haurà un tercer en què les contingències comunes es redueixen al 50% . També havia anunciat la ministra que la devolució de les ajudes- si l'empresa incompleix les condicions - serà gradual , en funció del temps transcorregut : el 100 % si l'incompliment es produeix el primer any , el 50% si es dóna en el segon any i el 33% s'és en el tercer.
Sobre l'eficàcia d'aquest tipus d'ajudes generalitzades hi ha prou literatura econòmica , que conclou que no contribueixen a la creació d'ocupació. Potser en aquest cas , en obrir-se una finestra temporal fins a final d'any , s'avanci la signatura de contractes indefinits ja previstos . Una altra cosa és l'estímul que pugui donar-se a la contractació fixa . Tenint en compte la gran diferència de preu que hi haurà entre l'ocupació fixa i temporal , cal suposar que s'estimularà la contractació estable .

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS