divendres, 7 de març del 2014

El dret de lliure determinació ha d'estar a l'abast de tots els pobles . Seria absurd i injust que un poble té dret a la lliure determinació només si està colonitzat , simplement se li negui perquè la seva constitució " democràtica " no ho reconeix formalment i , d'aquesta manera , se li impedeixi exercir-lo.






El dret de lliure determinació ha d'estar a l'abast de tots els pobles , sense discriminació , tant si estan colonitzats com si no . Seria absurd i injust que un poble té dret a la lliure determinació només si està colonitzat i , en canvi , un altre que suporta un altre tipus de dominació que no sigui el colonial (els tipus de dominació i submissió de pobles i nacions no es redueixen a la " colonització " ) simplement se li negui perquè la seva constitució " democràtica " no ho reconeix formalment i , d'aquesta manera , se li impedeixi exercir-lo. El rellevant , des del punt de vista dels drets humans i de la democràcia , és que no estigui sotmès a una força coactiva que impedeixi el lliure exercici de la pròpia voluntat legítimament . Cadascú té dret a triar i "decidir " per si mateix tant si viu sota un sistema democràtic com si no . Insisteixo , seria absurd i grotesc que algú no pogués exercir un dret humà fonamental , reconegut universalment , pel fet de tenir la "sort " de viure en un país que es diu " democràtic" i que, no obstant , no reconeix aquest dret de lliure determinació . Tan injust com negar aquest dret ( en el sentit jurídic del terme) pel fet de no viure sota un sistema " democràtic" i que, a més , o no reconegui obertament els drets humans (cas dels EUA respecte dels drets socials i col · lectius) , o fins i tot reconeixent els restringeixi de tal manera a l'hora d'exercitar els buidi totalment de contingut i els faci pràcticament irreconeixibles .
El tema dóna per a molt . No només es planteja a Espanya respecte de Catalunya o el País Basc . Hi ha fins i tot sentències del Tribunal de l' Haia en casos com Timor de l'Est ( i ara mateix no recordo si sobre el Sàhara , que és un cas molt similar ) . Al meu entendre, els sahrauís tenen el mateix dret a autodeterminar que els timoresos i , així mateix, els catalans i els bascos , els escocesos i els gal · lesos (als irlandesos els va costar molts anys de guerra i " terrorisme "), els kosovars , els tibetans i els quebequesos , etc . , cadascun d'ells sotmesos a diferents tipus de dominació .
Un exemple recent que els Estats més poderosos i privilegiats interpreten i apliquen al seu arbitri el dret de lliure determinació dels pobles segons els seus particulars interessos econòmics i geoestratègics , el trobem en el seu suport i promoció exclusivament a aquells pobles que consideren els seus " aliats " , com ara el reconeixement unilateral i precipitat de Croàcia a l'ex - Iugoslàvia , contribuint no poc a desencadenar la sagnant guerra civil a aquests territoris , o posteriorment Kosovo , cas aquest últim en el qual l'Estat espanyol va tractar d'oposar-se . Evidentment , el "pes específic " d'Espanya davant EUA en el context internacional actual és escàs i qui mana , mana , mai millor dit pel que fa a l'Estat espanyol respecte de l'Estat nord-americà.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS