divendres, 28 de febrer del 2014

La totpoderosa Angela Merkel . Mario Draghi va necessitar un grapat de paraules per aconseguir la caiguda de la prima de risc d'Espanya i Itàlia . Per aplanar el terreny , un altre italià de nom Mario , però de cognom Monti , va necessitar mesos d'intrigues polítiques que van desembocar en un xantatge . És per aquest motiu que Monti no vol ni sentir parlar d'un canvi en el mandat del BCE , que de moment no pot preocupar-se pel creixement o l'ocupació, a diferència de la Reserva Federal .




Mario Draghi va necessitar un grapat de paraules per aconseguir la caiguda de la prima de risc d'Espanya i Itàlia . Per aplanar el terreny , un altre italià de nom Mario , però de cognom Monti , va necessitar mesos d'intrigues polítiques que van desembocar en un xantatge de matinada a la totpoderosa Angela Merkel .
"Van ser negociacions molt dures " , segons Monti ( Varese , Itàlia , 1943 ) , en referència a la cimera europea de juny de 2012 . " La nit anterior , Rajoy i jo bloquegem l'acord per al creixement" , relata , a canvi d'una declaració que comprometia als líders a estabilitzar els mercats .
En una entrevista a El Huffington Post i al diari El País , el primer ministre d'Itàlia durant poc més d'un any , dues vegades comissari europeu i sempre conegut com il professore , rebutja parlar de la situació al seu país, però revela les interioritats d'una negociació complexa que va implicar el G -8 , Barack Obama i el president del Govern espanyol , Mariano Rajoy .
Primer, la seqüència . 26 juliol 2012 . El president del Banc Central Europeu , Mario Draghi , diu , gairebé com si fos per casualitat , un parell de frases per a la Història :

    
" El BCE està disposat a fer el que sigui necessari per protegir l'euro . I creguin-me , serà suficient" .
Les declaracions van marcar un abans i després. Van fer que la prima de risc d'Espanya i Itàlia es desplomés perquè van enviar el missatge que el BCE no dubtaria com fins llavors a intervenir en els mercats per estabilitzar l'eurozona . Com es va poder comprovar en el recent debat sobre l'estat de la nació , les seves paraules són encara avui objecte d'un intens debat polític . Uns agraeixen la intervenció i l'atribueixen al fet que Europa s'ha adonat que l'austeritat a qualsevol preu no funciona . Altres creuen que darrere de l'anunci hi ha una postura més suau d'Alemanya que no seria possible sense duríssimes mesures d'austeritat preses prèviament .

    
- I si Trichet decidís dir aquestes paraules dos anys abans ?

    
És una imatge perfecta , perquè no és el president del BCE el que un dia decideix que pot ser més valent . No és això .

    
- Va obtenir un consens per dir aquestes paraules .

    
I sap com ho aconseguim ? És molt senzill . En el Consell Europeu de juny . El consens estava en una declaració que d'alguna manera era fins insípida , llevat que per l'eina que mai s'havia inclòs fins a aquest moment. A majors de deslligar el risc de l'Estat i els bancs , en relació a la prima de risc estava aquesta insípida declaració que va ser construïda al llarg de diversos mesos en debats molt discrets al G -8 i el G - 20 , amb el president Obama i els líders europeus .
És moltes vegades difícil trobar els documents oficials de la Unió Europea en els seus webs oficials , però a Monti li sobren uns 15 segons per treure el seu mòbil i començar a llegir les conclusions d'aquesta nit. 29 juny 2012 , un mes abans de l'anunci de Draghi . En elles es troben algunes expressions similars a les del president del BCE . Al cim , l'eurozona es va comprometre com en altres ocasions "fermament a fer quant resulti necessari per garantir l'estabilitat financera de la zona de l'euro" , però va incloure la possibilitat d'usar els fons de rescat per a ...

    
... " Escolti , escolti ! : " Estabilitzar els mercats per als Estats membres que respectin les seves recomanacions " . Estabilitzar els mercats anava en contra de tots els dogmes monetaris alemanys , com sap . Com va ser possible aconseguir aquest acord amb Alemanya , Països Baixos , Finlàndia , etc ? En primer lloc , imagini que Itàlia , que en els sis mesos anteriors havia estat l'epicentre de la tempesta , no hagués tirat endavant mesures pressupostàries molt dures . Òbviament , els països nòrdics no haguessin acceptat mai . Imagini que Itàlia hagués sortit de la crisi , però demanant diners com altres . La persona que representava a Itàlia en la taula , és a dir , jo , hauria hagut d'estar callada , perquè el seu poder de negociació hauria estat zero " .
En moltes ocasions , se li atribueixen gairebé poders especials al president del Banc Central Europeu . La institució té la impremta de bitllets que pot alleujar la pressió financera sobre un país intervenint en els mercats , però Alemanya s'ha negat tradicionalment perquè creu que aquesta ajuda és conseqüència d'una mala gestió política i perquè tem fer servir molt la impremta acabi per fer que els bitllets es converteixin en paper mullat per la inflació .

    
Un va haver de construir , una per una, les condicions . Això i moltes explicacions als Països Baixos , a Finlàndia , a Alemanya que quan països que fan el que han de fer però no veuen com la prima de risc baixa , hi ha alguna cosa que no funciona en el sistema i es necessiten actuacions a nivell europeu . Tot això es va aconseguir després de negociacions molt dures . Com diu , el president del BCE es va sentir per primera vegada còmode , legitimat . Aquesta declaració va ser al nivell polític més alt a Europa , però va ser escrit per autoritats que no tenien els mitjans per intervenir . El president del BCE no té aquesta autoritat política , però sí els mitjans.

    
Va actuar en el moment precís . Com podria el senyor [ Wolfgang ] Schäuble [ ministre de Finances ] o la cancellera criticar amb aquesta base ? La màgia de tot això és que els OMT [els instruments concrets que van seguir a les paraules de Draghi ] mai s'han utilitzat, però s'ha produït aquest efecte massiu . Però, va ser perquè de sobte el BCE va canviar tot el que havia dit en el passat per rescatar polítics ineficaços ? No ser perquè alguns països , com Itàlia , que estava en primera línia , van aportar proves que estaven fent el que s'esperava d'ells . El BCE ja havia assistit a Itàlia i Espanya , però la situació no era tan seriosa i la prima de risc va seguir pujant i pujant .
LA MATINADA DEL BLOQUEIG
Abans d'arribar a aquest acord polític que , segons Monti , permetria Draghi donar un gir a la política del BCE , va caldre estirar la corda fins a gairebé trencar per una de les prioritats de François Hollande i Angela Merkel . Tots dos pretenien exhibir un document anomenat " Pacte per al Creixement i l'Ocupació " que amb prou feines tenia objeccions tant pel obvi dels seus objectius com per la vaguetat de la seva aplicació .

    
La nit anterior , Rajoy i jo bloquegem l'acord per al creixement , perquè quin hauria estat el missatge que sortís d'aquest Consell ? Els mercats estaven esperant desesperadament un missatge d'estabilització . El pacte pel creixement sempre és una cosa bonica , però funcionarà al llarg dels anys . El missatge positiu sobre el creixement hagués estat sobrepassat completament pel negatiu missatge que no hi havia res sobre l'estabilització . No va ser fàcil , però sí el correcte.

    
- Ara que es coneix aquest poder del BCE , que Alemanya ha cedit ... quin sentit té seguir amb aquestes " reformes estructurals" , que els europeus veuen com a pura austeritat i que fan que perdin la fe a Europa ?

    
Tornaríem als vells hàbits de creixents dèficits pressupostaris . No estic a favor d'un moment de recreació , però en el desenvolupament del Pacte d'Estabilitat [ que controla el dèficit ] s'ha de prestar atenció a la inversió pública .
És per aquest motiu que Monti no vol ni sentir parlar d'un canvi en el mandat del BCE , que de moment no pot preocupar-se pel creixement o l'ocupació, a diferència de la Reserva Federal . Segons ell , " coneixent els polítics europeus" , el risc és elevat . També segueix havent riscos a Espanya encara que, segons il professore , les dures mesures aplicades hagin començat a donar els seus fruits .

    
- El president Rajoy diu que Espanya ha sortit de la crisi . Comparteix el seu optimisme quan encara hi ha una greu situació social ?

    
No crec que el president Rajoy digués que Espanya està totalment fora de tota crisi econòmica i social . No sóc un expert sobre Espanya , però no em sembla que aquest sigui el cas . Suposo que el que volia dir Rajoy és que el drama de la crisi financera ha passat . Però, compte , pot tornar . Espanya ha fet molt per eliminar els desequilibris que van generar la crisi . Hi ha signes de recuperació . Però probablement queda un llarg recorregut per recuperar un ritme de creixement normal . I això no passarà tan sols amb el treball individual dels països . Cal un treball a nivell europeu.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS