dijous, 13 de febrer del 2014

Catalunya no necessita l'ajuda d'Espanya per sortir de la crisi . Les dades de la Generalitat : exporta un 50% més que el 2009 , l'atur ha baixat a la regió al 22% i l'economia catalana va caure la meitat ( 0,6% ) que la mitjana nacional , tesi que ve avalada pels últims dades sobre creixement , exportacions i turisme que li han fet arribar assessors econòmics de màxima confiança . Mentrestant Mariano Rajoy no vol veure ni dialogar amb Artur Mas .






El president de la Generalitat és conscient que la millora de la situació econòmica és clau per seguir endavant amb el seu pla per separar-se d' Espanya .
Per això , segons ha sabut El Confidencial Digital de fonts molt properes a Artur Mas , des de mitjans de l'any passat sol · licita informes mensuals als ' gurus ' del seu cercle més proper per conèixer al detall l'evolució de l'economia a la regió .
En l'últim dossier sobre l'estat de la comunitat , que li han traslladat seus col · laboradors el passat mes de gener , i al contingut ha tingut accés ECD , es posa l'accent en tres fets fonamentals . Són els indicadors econòmics que convencen Artur Mas que Catalunya està sortint de la crisi sense l'ajuda d'Espanya :
a) És la comunitat que més ocupació crea en aquests moments.
b ) Està sortint de la crisi gràcies a les relacions comercials amb altres països i al turisme estranger.
c ) L'economia catalana està caient la meitat que l'espanyola .
La comunitat que crea més ocupació
Pel que fa a l'evolució de l'ocupació, una de les xacres de l'economia nacional , les dades que maneja el president de la Generalitat es resumeixen en els següents indicadors :
- Catalunya va tancar l'any passat amb 53.700 persones ocupades més que l'exercici anterior, cosa que el situa al capdavant de les comunitats que presenten taxes anuals positives d'ocupació . Es tracta d'un augment del 1,91%.
- L'increment del nombre d'empleats va ser especialment significatiu en l'últim trimestre, quan Catalunya va registrar una pujada en l'ús de 25.400 persones . Això va suposar un augment percentual del 0,89% .
- L'autonomia va tancar el 2013 amb una taxa d'atur del 22,26% i un total de 820.400 aturats . Aquesta xifra representa que , a finals de 2013 , l'economia catalana va registrar 64.700 desocupats menys que durant l'últim trimestre de l'any anterior .
- La desocupació també es va reduir en 20.100 persones a Catalunya entre el tercer i el quart trimestre de 2013 .
Davant d'aquestes xifres , en el conjunt de l'Estat , la taxa d'atur se situa en el 26,03% , amb un total de 5.896.300 aturats , el que equival a 69.100 desocupats menys que fa un any , i 8.400 menys en relació al trimestre anterior .
Fort impuls de les exportacions
D'altra banda, segons l'informe, les exportacions han acumulat un creixement d'un 0,7% durant el 2013 . Es destaca el fort impuls que han acumulat les vendes a l'exterior en els últims quatre anys , marcats per la crisi .
Actualment , Catalunya exporta un 50% més que el 2009 i un 18 % més que el 2007 , segons valors corrents .
Rècord de turistes des de l'any 2007
L'aportació del turisme a l'economia catalana és d'un 11% aproximadament . L'any 2013 , Catalunya va rebre 15,5 milions de turistes , això suposa un 8% més que el 2012 .
És la millor xifra des de 2007 , que va ser un exercici rècord respecte a l'arribada de turistes a la regió .
Es destaca també la despesa que fan els turistes quan visiten Catalunya . Durant el 2013 cada visitant va gastar 912 euros i la despesa total va arribar als 14.182.000 d'euros, un 14,2% més que el 2012 .
Màxima activitat al Prat de Barcelona
L'aeroport del Prat va registrar un rècord d'arribades i sortides durant l'any 2013 . Concretament , es van registrar 35.210.735 viatgers . Al mes d'agost , va ser el primer en què els usuaris de l'aeròdrom de Barcelona van ser superiors als de l'aeroport de Madrid -Barajas .
Prat va sumar 3.900.000 d'usuaris, mentre que els de Barajas van ser 3,8 durant aquest mes . Aquesta tendència de creixement del Prat continua en l'arrencada d'aquest any . El mes de gener va tancar amb 2,1 milions de passatgers , un 5,2 % més .
Cau la meitat que l'economia espanyola
Segons les dades del departament d'Economia de la Generalitat , inclosos en l'informe elevat a Artur Mas , l'economia catalana va caure un 0,6% el 2013 . Es tracta de la meitat del que ho va fer l'espanyola durant el mateix exercici ( -1,2% ) .
El PIB es va situar en un 0,4 % en el quart trimestre de 2013 i la variació interanual va ser del 0,7% . La demanda externa i la millora de la demanda interna van ser claus per impulsar l'economia catalana durant el quart trimestre de l'any passat .

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS