dijous, 13 de febrer del 2014

La pobresa es dispara : Gener comença tan malament com va acabar desembre, amb un màxim històric en el nombre de perceptors de la Renda de Garantia d'Ingressos ( RGI ) . Ja són 63.082 famílies en la pobresa .






El començament de l' any ha suposat un nou registre històric en el nombre de perceptors de la Renda de Garantia d'Ingressos ( RGI ) . Un total de 63.082 famílies rebien aquesta prestació durant el passat mes de gener , 265 més que al desembre , que ja va marcar el màxim en aquell moment . I és una comptabilitat que , previsiblement , no deixarà de créixer . Almenys a curt termini , tot i els anuncis que l'economia surt de la recessió . És l'altra cara d'Euskadi , la de les famílies que necessiten del ' salari social ' ( com antigament es denominava a la RGI ) per mantenir-se . La Renda de Garantia d'Ingressos és la principal ajuda amb què compta Euskadi per combatre la pobresa i evitar que les persones amb menys recursos caiguin en l'exclusió social . Es tracta d'una prestació sense equivalent en la resta d'Espanya , tant en quantitat com en qualitat (és un dret exigible per llei ) .
No obstant això , això no és un consol per a Raúl S. ( nom fictici ) . Raúl , qui prefereix ocultar la seva veritable nom " per vergonya " , és un d'aquests 63.082 perceptors de la RGI . Si és el cas , amb prou feines fa dos mesos cobrant l'ajuda , a la qual ha arribat després d'esgotar la prestació per desocupació . "Mai vaig pensar que hauria de recórrer a aquesta ajuda . Sents parlar, però creus que et queda lluny . Però a mesura que es va esgotant la prestació de l'atur i no trobes cap treball , comences a pensar que la RGI pot ser el teu taula de salvació . Tant de bo no hagués de recórrer a ella perquè prefereixo guanyar 500 euros treballant que els 650 que rebo al mes " .
Segons les dades recollides en un informe de Lanbide -Servei Basc d'Ocupació ( organisme que gestiona aquesta ajuda) , dels 63.082 perceptors registrats un total de 37.081 són dones i 25.968 homes. Pel que fa a les edats , la franja amb més pes és la que va dels 30 als 44 anys . Al voltant d'un 30% del total són pensionistes que o bé completen els seus ingressos amb una part de RGI o directament la perceben íntegra al no tenir altres recursos .
En els últims mesos ha emergit una figura de perceptor que pràcticament no existia en els anys anteriors a la crisi : home , autòcton , d'entre 35 i 55 anys i en atur . Des de gener de 2013 s'ha produït un increment gairebé del 40 % d'aquest col · lectiu. Precisament en aquest grup s'inclou Raúl G. "No ho sabia , però no m'estranya . L'atur ens ha enganxat molt fort" . Malgrat aquest auge , el perfil habitual dels perceptors d'aquests ajuts continua sent el d'una dona amb fills al seu càrrec.
Actualment , un perceptor que viu sol pot cobrar 650 euros al mes , que pugen a 923 en el cas de tractar-se d' un matrimoni amb dos fills . Entre els requisits per accedir a la RGI (a més de no tenir recursos econòmics ) hi ha el d'estar empadronat i tenir residència efectiva al País Basc durant els tres anys anteriors ininterrompudament . Si no es compleix aquest requisit , s'accepta l'empadronament almenys amb un any d'antelació a la data de presentació de sol · licitud si es poden acreditar cinc anys de vida laboral remunerada . Si no es compleix cap dels requisits anteriors , hauran d'haver estat empadronats durant cinc anys continuats dels deu immediatament anteriors .

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS