dilluns, 16 de desembre del 2013

La Maçoneria Universal Gran Orient de Catalunya , sobre les recents declaracions del secretari general de la Conferència Episcopal espanyola , vol fer públiques les següents consideracions :













1 . Que el passat divendres 13 de desembre la Conferència Episcopal Espanyola , per boca del seu secretari general Sr . José María Gil Tamayo , va qualificar de "moralment inacceptable " la consulta sobre la independència que la Generalitat té previst celebrar el proper 9 de novembre del 2014.
2 . Que aquestes declaracions són d'una alta gravetat provinent de la jerarquia de l'Església Catòlica Espanyola , jerarquia que arrossega un tèrbol i vergonyós passat de col · laboració amb aquells que , en nom de la unitat d'Espanya , van usar les armes per aixafar la llibertat de tots els pobles de l'Estat espanyol , i amb ella la voluntat democràtica d'autogovern de la societat catalana .
3 . Que aquestes declaracions contravenen clarament un dels fonaments essencials de qualsevol societat lliure , com és l'autogovern democràtic , el qual constitueix un dels valors bàsics defensats universalment per la Maçoneria liberal . La discrepància sobre la forma i la legitimitat d'un referèndum sempre és respectable , però la seva condemna com " moralment inacceptable " és la condemna de l'instrument democràtic més directe del que disposa qualsevol societat moderna .
4 . Que , amb encara més claredat , aquestes declaracions contravenen un altre dels fonaments bàsics de la llibertat civil , com és la separació entre Estat i Església fonamentada en el valor de la laïcitat , un altre dels valors bàsics defensats per tot l'Orbe per la Maçoneria liberal . Qualsevol ciutadà o ciutadana , clergue o laic , creient o no creient , té naturalment el dret inalienable a manifestar la seva opinió sobre qualsevol assumpte polític , per contra , les institucions religioses com a tals , la influència de les que es fonamenta en un fenomen estrictament privat com és la fe , han d'abstenir d'utilitzar aquesta influència privada a l'esfera de la política , la qual ha de quedar estrictament subordinada a l'imperi de la raó pública .
5 . Que aquests dos valors , democràcia i laïcitat , són una part fonamental i irrenunciable de l'herència de la Filosofia del Segle de les Llums , base moral i intel · lectual de tot el que valorem de la civilització moderna , i recepta moral contra els extremismes , la irracionalitat , l'autoritarisme , la corrupció i les desigualtats que amenacen de destruir aquesta civilització . La jerarquia de l'Església Catòlica Espanyola no és ningú per posar en risc aquesta herència , que és ja patrimoni de tota la Humanitat .
6 . Que animem a tota la ciutadania catalana , clergues o laics , creients o no creients , a defensar la democràcia i la laïcitat allà on es trobin amenaçades . Sabem , en aquest sentit , que l'Església Catòlica catalana , com l'espanyola , és plena , en tots els seus nivells , de bons ciutadans , dels quals tenim l'absoluta seguretat que sabran estar a l' altura d'aquest moment històric , i els que ens trobaran sempre al seu costat fent causa comuna en defensa de la llibertat .
7 . Que el Gran Orient de Catalunya referma el seu compromís , ja expressat en ocasions anteriors , amb l'exercici de la democràcia a Catalunya , desitjant que aquest condueixi al naixement d'una República Catalana lliure , democràtica , laica i social , basada en els valors il · lustrats de la llibertat , la Igualtat i la Fraternitat , consagrada al progrés ia la protecció dels drets humans , i fonamentada en el principi que tots els éssers humans neixen iguals i dotats de certs drets fonamentals entre els quals figuren la Vida, la llibertat i la Recerca de la Felicitat .
Com deia Benito Juárez , germà Maçó i pare del Mèxic modern : "entre els individus , com entre les nacions , el respecte al dret aliè és la pau" .

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS