diumenge, 22 de desembre del 2013

JA FALTA MENYS . Els nous ' independentistes ' locals . La Diputació de Guipúscoa va aprovar el dia 17 un decret pel qual reconeix la seva segregació de Sant Sebastià i la seva constitució com a municipi independent .





" Igeldo té una ikastola , un cementiri , una església i un frontó " , assenyalava aquesta setmana un veí del recentment declarat municipi ' independent' d'Igeldo resumint el que , al seu entendre , n'hi ha prou per definir un poble . No n'hi ha prou amb això , però. La polèmica Llei de Racionalitat i Sostenibilitat de l'Administració Local , aprovada pel Senat i el Congrés també aquesta setmana , posa l'accent en la viabilitat econòmica i sostenibilitat financera dels municipis . Indica , a més , que la seva creació requerirà "almenys 5.000 habitants" . La normativa foral prèvia , rebaixava aquesta xifra als 2.500 .
Igeldo té 1.074 . No obstant això , la Diputació de Guipúscoa va aprovar el dia 17 un decret pel qual reconeix la seva segregació de Sant Sebastià i la seva constitució com a municipi independent . Ho va fer emparant-se en que "està acreditat " que Igeldo és viable econòmicament i , per als seus responsables , això preval sobre el criteri de la mida impost fins llavors per la normativa foral ( i , des que es publiqui al BOE , per la nova llei estatal de l'administració local ) . La diputació atén més a la voluntat veïnal , que en un 61 % va votar a favor en una consulta celebrada al novembre. Comandada per Martín Garitano ( Bildu ) , aquest organisme fa així , per decret , efectiu a nivell local el 'dret a decidir' , que no és només una reivindicació de l'independentisme català , sinó també de Bildu .
El resultat , a l'espera dels possibles recursos davant els tribunals de l'oposició, és que , en ple debat sobre el separatisme català ( i el dret dels catalans a pronunciar-se sobre ell ) i la polèmica llei de reforma de l'administració local , una part de Sant Sebastià s'ha esqueixat de la ciutat . Amb ella s'ha anat un 0,5 % del territori i un 0,5 % dels seus habitants . També un tres estrelles Michelin , l'Akelarre de Pedro Subijana , i el principal càmping de Sant Sebastià , però no la muntanya del mateix nom , que no pertany al Igeldo independent .
La declaració de la seva independència per part de la diputació que presideix Martín Garitano "és una bildutada " , segons l'ha definit Arantza Quiroga , líder del PP Basc , per a qui es tracta d'una mostra del " caciquisme " d'aquesta formació que compta entre els seus representants al mateix alcalde de Sant Sebastià -Juan Karlos Izagirre , que a més va ser en el seu moment portaveu de l'associació que ha propiciat la secessió , Itxas Aurre [ Davant del Mar ] - i , entre els enclavaments en els quals té majoria , el mateix Igeldo (en les últimes municipals va obtenir 295 vots , la segona formació , el PNB , 74 ) . " Són els que estan en contra de respectar la voluntat dels igeldotarras dels que han d'explicar per què estan en contra d'aquest exercici de voluntat i democràcia popular . És més , alguns legitimen el dret a decidir d'Escòcia i Catalunya , però l'hi neguen a Igeldo " , ha dit per la seva part Martín Garitano . Un miler d'aquests igeldotarras celebrar ahir dissabte el seu " desanexión " al Boulevard ... , en ple Sant Sebastià . A la pancarta que encapçalava l'acte , es llegia " A favor del dret a decidir del poble" .
Més enllà de la polèmica , el cert és que Igeldo , el municipi número 89 de Gipuzkoa , no és únic en la seva espècie . Dels 8.126 que recull el Registre d'Entitats Locals del Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques ( a falta que incopore a Igeldo ) , 131 s'han creat des de 1990 , 15 d'ells des del 2000 .

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS