dimecres, 13 de novembre del 2013

Shimon Peres va accedir a treure la bandera espanyola i , en el seu lloc , col · locar una segona bandera d'Israel . L'ambaixador espanyol a Tel Aviv , Fernando Carderera , havia reclamat a les autoritats d'Israel que la bandera espanyola presidís , al costat de la israeliana , la cita entre Peres i el president català . Sobre la raó de que la bandera espanyola no lluís costat de la israeliana durant la reunió entre Peres i Mas . Un portaveu oficial de l'Ambaixada d'Israel a Madrid va respondre ahir amb un lacònic " no comment " a les preguntes sobre la raó de que la bandera espanyola .







El president israelià i cap de l'Estat hebreu , Shimon Peres , va cedir ahir a les exigències d'Artur Mas i va retirar la bandera espanyola durant la trobada que tots dos van celebrar al palau presidencial de Jerusalem , i que posava fi al viatge oficial de quatre dies del president al Pròxim Orient . Fonts diplomàtiques han assegurat a El Confidencial que, davant les demandes de l'equip de Mas , Peres va accedir a treure l'ensenya espanyola i , en el seu lloc , col · locar una segona bandera d'Israel .
El passat mes de juny , el president d'Extremadura , José Antonio Monago , també va ser rebut per Peres a Jerusalem . En aquella ocasió, tots dos van posar per als fotògrafs davant de les banderes espanyola i israeliana , que presidien la sala del palau presidencial on es va celebrar la trobada . El president d'Israel , que exerceix funcions merament protocol · làries en el seu paper de cap de l'Estat , sempre rep els dirigents internacionals que el visiten amb les ensenyes dels seus respectius països , a més de la israeliana .
Un portaveu oficial de l'Ambaixada d'Israel a Madrid va respondre ahir amb un lacònic " no comment " a les preguntes d'aquest diari sobre la raó de que la bandera espanyola no lluís costat de la israeliana durant la reunió entre Peres i Mas . Tan sols va assenyalar que la decisió sobre què ensenyes presideixen els actes protocol · laris del cap de l'Estat hebreu amb mandataris estrangers sempre l'adopta la part israeliana , però no va aclarir si la iniciativa va partir de la Generalitat . En els dies previs al viatge , l'ambaixada ha assegurat que Mas seria tractat com "el president autonòmic d'un país amic com Espanya " .
El president murcià , Ramón Luis Valcárcel , també va visitar recentment Israel i ser igualment rebut per Peres . En aquella ocasió només va onejar la bandera israeliana , no l'espanyola , però això va obeir a que Valcárcel no va viatjar com el màxim dirigent d'una comunitat autònoma d'Espanya , sinó en la seva qualitat de president del Comitè de les Regions , un òrgan consultiu que representa els ens regionals i locals de la Unió Europea , segons un portaveu de l'Executiu murcià .
La versió catalana
La versió de la Generalitat és ben diferent . Un portaveu de Mas va assegurar ahir a la nit al Confidencial que l'ambaixador espanyol a Tel Aviv , Fernando Carderera , havia reclamat a les autoritats del país amfitrió que la bandera espanyola presidís , al costat de la israeliana , la cita entre Peres i el president català . El mateix portaveu va afegir que la decisió de no posar l'ensenya espanyola la va prendre Israel per iniciativa pròpia , sense que hagués intervingut cap petició per part de la Generalitat .
Les fonts diplomàtiques consultades recorden que no és la primera vegada que un president català provoca un incident similar . Pasqual Maragall i el seu llavors número dos , Josep Lluís Carod - Rovira , van viatjar el 2005 a Tel Aviv , en una gira que els va portar també a Palestina i Jordània . Durant la seva estada a la capital israeliana , Carod -Rovira es va negar a participar en un acte d'homenatge al assassinat primer ministre Isaac Rabin perquè no onejava la senyera , i sí les banderes espanyola i israeliana .
Però aquesta vegada la polèmica no s'ha limitat a aquesta guerra de banderes . Durant la seva cita amb Peres , el president català va estar acompanyat pel seu conseller d'Economia , Andreu Mas - Colell , l'alcalde de Barcelona , Xavier Trias , i l'ambaixador Carderera . Al final de la trobada , el representant diplomàtic d'Espanya a Israel ha assegurat que Mas "en cap cas" ha plantejat a Peres seu projecte sobiranista per a Catalunya , tot el contrari al que aquell havia relatat poc abans als nombrosos periodistes que l'han acompanyat en el viatge .
Catalunya i " els nazis "
Segons Carderera , Mas sí que ha defensat davant Peres que és partidari d'una Europa federal , amb poders centralitzats per als assumptes globals i suficient autogovern per a les regions , de manera que aquestes puguin gestionar els problemes quotidians dels ciutadans . El president de la Generalitat , que més tard ha visitat Yad Vashem , el memorial a les víctimes de l'Holocaust erigit als afores de Jerusalem , ha lamentat l'actitud dels que contribueixen a la "banalització del totalitarisme " al comparar Catalunya i els catalanistes amb " els nazis" .
Mas va tornar ahir a Barcelona sense haver assolit un dels principals objectius de la seva visita : reunir-se amb el primer ministre israelià , Benjamin Netanyahu . Sí que ha signat diversos acords de col · laboració tecnològica i científica amb universitats i centres de recerca israelians , però no ha evitat dures crítiques de l'oposició per equiparar la "lluita " de Catalunya a la del poble israelià i , en menor mesura , per haver viatjat en companyia de la seva dona, Helena Rakosnik . El PP ja ha presentat una bateria de preguntes al Parlament per saber " en qualitat de què " s'ha traslladat Rakosnik a Israel .

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS