dimarts, 12 de novembre del 2013

Els experts asseguren que la secessió de Catalunya és possible si hi ha una majoria . Encara que la Constitució espanyola no reconeix el dret d'autodeterminació , hi ha diverses fórmules perquè una comunitat autònoma aconsegueixi la independència . Molt complicada , però no impossible . La secessió de Catalunya , no recollida en la Constitució , podria , però, dur a terme si concorren tres factors : una majoria qualificada , la negociació amb Madrid i el suport de la Unió Europea i la comunitat internacional .






És viable que Catalunya s'independitzi ? "Si el 60% de la població de Catalunya optés per la independència , el procés seria irreversible , digui el que digui el dret . Una democràcia ha d'escoltar una opinió tan majoritària" , assegura Cesario Rodríguez Aguilera , catedràtic en Ciència Política de la Universitat de Barcelona (UB ) . En la seva opinió , encara que des del punt intern la secessió no seria possible sense una reforma constitucional , des de l' extern, tot dependria de l'actitud al respecte d'Europa i de la comunitat internacional .
Coincideix amb el seu plantejament Joan Lluís Pérez Francesch , professor de dret constitucional de la Universitat Autònoma de Barcelona ( UAB ) , que considera que malgrat que la Constitució espanyola està blindada davant la secessió , en el dret internacional hi ha mecanismes per fer un referèndum a Catalunya apel · lant a l'autodeterminació i al dret a decidir . " Jurídicament és complicat , però és possible sempre que hi hagi una majoria i que es negociï . Comportaria un problema de relacions amb Espanya i , per tant , caldria negociar amb ella" , explica .

 
El director de l'Institut Complutense de dret parlamentari , de la Universitat Complutense de Madrid , Javier García Roca , també creu que en democràcia la regla bàsica és la sobirania popular i que " un milió de persones , l'opinió del poble , mereix respecte" . No obstant això , afegeix que l'únic legitimat per convocar un referèndum a Catalunya , a l'estil del Quebec , és el Govern central . " I si la situació segueix així , Madrid no tindrà més remei que convocar-lo" , explica , tot i que espera que, abans d'arribar a aquest extrem , els partits facin un exercici d'autocrítica i expliquin els avantatges de la integració nacional .

 
2 . Quines fórmules podrien usar ? Referèndum consultiu a Catalunya : El procés consistiria en què el Govern central convoqués un referèndum consultiu a Catalunya i autoritzés a la Generalitat per conèixer la voluntat dels seus ciutadans . " Si guanyés el sí a la secessió , s'obriria un procés de reforma constitucional per reconèixer el dret d'autodeterminació" , afirma Rodríguez Aguilera . Aquest sistema es basaria i recolzaria en una sentència del Tribunal Suprem de Canadà que reconeix el dret a convocar un referèndum amb una pregunta clara , plenes garanties i una majoria qualificada , segons el professor García Roca . Referèndum consultiu a tot Espanya : El Govern també podria convocar el referèndum consultiu a nivell estatal . " No és tan evident que els espanyols votessin en contra de la secessió de Catalunya . De fet , hi ha més anglesos que escocesos a favor de la independència d'Escòcia " , sosté el catedràtic de la UB .
Declaració d'independència i referèndum d'autodeterminació : "Aquest mètode sempre és fruit d'una ruptura i sol ser violent , complex i dur" , assegura Pérez Francesch . El parlament català faria una declaració unilateral d'independència i convocaria una referèndum d'autodeterminació l'empara del dret internacional , de manera que hauria d'existir una majoria molt àmplia a favor de la secessió . Després començaria la construcció de l'Estat , i d'una constitució i de lleis pròpies.

  
" Si el Govern central no negociés , seria molt complicat . Tot dependria del suport de la Unió Europea perquè li de legitimitat . Un procés tan contundent , si no es fa amb sentit comú , és complicat i poc beneficiós , sobretot en temps de crisi " , afegeix. Independència -associació : "La independència no sempre ha de significar que Catalunya vagi del tot d'Espanya" , explica Pérez Francesch . Aquesta fórmula consistiria que Catalunya gaudís d'autogovern i després s'associés lliurement a l'Estat espanyol , com en el cas de Puerto Rico i Estats Units .
3 . Quines conseqüències podria esperar ? "Després de la secessió , Catalunya seria un nou Estat a Europa , però no a la Unió Europea perquè qui està en ella és Espanya . La República catalana tindria, per tant , de demanar el seu ingrés i esperar a la cua diversos anys fins aconseguir-ho" , argumenta Rodríguez Aguilera , que opina que les conseqüències polítiques serien severes .
I qui pagarà la pensió a una persona que hagi cotitzat 25 anys a la Seguretat Social a Catalunya ? . Aquest és un dels interrogants que es fa Peréz Francesch sobre les conseqüències econòmiques de la secessió . " Hi hauria d'haver una etapa transitiva d'adaptació al nou Estat . Aleshores es resoldrien problemes com aquest o com es reparteix la quota de solidaritat o els béns d'Espanya a Catalunya , com les delegacions del Govern" , declara . De fet , els experts coincideixen que "la independència d'un país de set milions d'habitants surt caríssima " , com assegura García Roca . " Cal crear un exèrcit propi , ambaixades i representació internacional , per començar .


 Els partits haurien de donar aquesta informació als ciutadans" , sosté . Sobre la possibilitat que la independència de Catalunya provoqués un efecte dòmino i animés a altres autonomies , com el País basc , a seguir els seus passos, el professor de dret constitucional és contundent: " Euskadi ja és , d'entrada , insolidària , així que l' tema econòmic és molt diferent al de Catalunya , com també ho són les bases de la seva idea de país . No crec que provoqués cap efecte en els bascos " , calcula .

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS