diumenge, 24 de novembre del 2013

La nova llei de Rajoy s'assembla a les lleis de Franco per oficialitzar la por i l'opressió . La Llei d'Ordre Públic en l'Espanya de 1959 , contemplava multes de fins a un milió de pessetes per una manifestació " no autoritzada" o que es desenvolupés fora dels límits " permesos per l'autoritat" . Una llei per oficialitzar la por :






Al febrer de 1939 , un mes abans que Franco proclamés a Burgos la seva victòria en la Guerra Civil després del cop d'estat que va donar contra la Segona República , les autoritats franquistes consolidaven el terreny legal que anava a regir , amb duresa i crueltat , la vida dels espanyols durant els propers anys .
La Llei de Responsabilitats Polítiques va prohibir tots els partits polítics i criminalitzar de manera retroactiva comportaments que eren legals en el moment en què s'havia comès -durant els anys de la Segona República - . "Aquesta llei es va concebre com un mecanisme repressiu , dirigit a castigar i neutralitzar l'enemic " , subratlla Álvaro Dueñas . La responsabilitat política s'estenia des de 1934 i abastava tant els que s'oposessin als militars revoltats com a qui mostrés " passivitat greu " sobre això.
Aquesta norma possibilitava la creació de procediments per a la imposició de sancions , i va constituir la branca legal de l'espoli econòmic dels vençuts . Però la seva finalitat era la perpetuació de la por com a sistema de repressió , i no la recaptació de béns. Prova d'això és que el 1942 , com a conseqüència del ingent nombre de denúncies en tramitació , el tribunal de responsabilitats polítiques es va col · lapsar , i es va decidir declarar insolvents a les persones que no tinguessin béns que confiscar , sobreseient seus expedients . Un any abans , la sotssecretaria de Presidència , amb Carrero Blanco al capdavant , va realitzar una enquesta entre tribunals regionals i jutjats de responsabilitats polítiques per conèixer el nombre d'expedients en tramitació . En l'estiu de 1941 , es van publicar els resultats amb prop de 150.000 expedients i 100.000 tot esperant iniciar-se.
El 1945 es va decretar la no obertura de nous expedients , però els antics van continuar la seva tramitació fins a mitjans dels anys 60 , segons un estudi de la Universitat de Castella-la Manxa publicat el 2007 .
L'entramat jurídic i legal del franquisme va començar en el propi Ban de Guerra , publicat al juliol de 1936 i en vigor fins a 1948 amb el pretext de fer front a la guerrilla antifranquista . Amb el posterior decret 108 de setembre de 1936 , la junta de defensa nacional va confiscar els béns dels partits polítics i va començar la depuració dels funcionaris al servei de la Segona República . La llei per l'ocupació pública , d'agost de 1939 , reservava el 80 % de les places per a oficials , excombatents , orfes i altres persones vinculades a les idees dels revoltats , segons l'estudi de la universitat manxega .

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS