dissabte, 23 de novembre del 2013

La fi dels antibiòtics . El 65 % de les pits de pollastre venudes als EUA contenen bacteris que fan al consumidor resistent a la tetraciclina . La " catastròfica amenaça " per a la humanitat que implica la cada vegada més estesa resistència genètica als medicaments antibiòtics . La cirurgia es troba davant un dels seus majors reptes en l'últim segle , ja que les operacions sense poder tractar les infeccions seran una catàstrofe . Alexander Fleming ja va advertir quan va rebre el Nobel de medicina el 1945 que el mal ús de la penicil · lina , amb dosis massa elevades , podria fer que els microbis es tornessin resistents i revertir així els seus beneficis .





La portadora d'una simple grip , condemnada a morir ia romandre en règim d'aïllament mentre agonitza . Es tracta de l'arrencada de The Drugs Your say Work : A Global Threat ( Penguin Special ) , un llibre a mig camí entre l'assaig i la ciència - ficció distòpica , amb el qual la directora del consell de la Salut del Regne Unit , Sally Davies , intenta cridar d'atenció sobre les apocalíptiques conseqüències de l'accelerada resistència als antibiòtics que s'està desenvolupant entre els humans .
La que és una de les màximes responsables de la sanitat britànica ja va alertar en diversos informes públics sobre la " catastròfica amenaça " per a la humanitat que implica la cada vegada més estesa resistència genètica als medicaments antibiòtics . El passat mes de març , va signar un estudi en el qual comparava les conseqüències econòmiques i els riscos per a la salut a mig termini amb el terrorisme bacteriològic i el canvi climàtic . L'elevada prescripció mèdica d'antibiòtics , el seu consum irresponsable per part de la població i la seva utilització en les granges per accelerar l'engreix dels animals ha provocat el sorgiment d' superbacteris resistents als fàrmacs .
L'any passat van morir 5.000 britànics per infeccions hospitalàries , encara que només la meitat van ser causades per bacteris resistents als medicaments . La Food and Environment reporting network eleva aquesta quantitat a 23.000 persones . Malgrat que les xifres estan lluny de significar un problema de salut pública a dia d'avui , en menys de tres dècades ens trobarem al aterridor escenari dibuixat a The Drugs Your say Work si no varia la tendència , segons assegura Davies . Les seves raons , sustentades en dades i en informes mèdics i farmacològics : "Estem perdent la batalla contra les malalties infeccioses , les bacteris estan adaptant , evolucionant i fent-se resistents als fàrmacs moderns , en definitiva , els medicaments ja no funcionen" .
Els bacteris resistents es transfereixen d'animals a humans
La pèrdua de funcionalitat dels antibiòtics per combatre les infeccions en l'organisme s'està produint a passos de gegant des de fa tot just dues dècades . Sense aquests fàrmacs , la medicina , l'alimentació i la vida en general seria ben diferent de com l'entenem avui en dia . Malalties comuns que serien incurables ; multitud d' operacions que , sense antibiòtics , no podrien realitzar-se , una societat sumida en el pànic pel risc de contagi de persones malaltes , i una cadena alimentària òrfena del principal element que permet accelerar l'engreix dels animals i prevenir de malalties contagioses .
Alexander Fleming ja va advertir quan va rebre el Nobel de medicina el 1945 que el mal ús de la penicil · lina , amb dosis massa elevades , podria fer que els microbis es tornessin resistents i revertir així els seus beneficis . La penicil · lina va salvar moltes vides i va ser un dels majors avenços per a la humanitat d'aquest segle . El simple fet de pensar que el futur podria semblar-se als temps previs al seu descobriment , canvia completament la nostra concepció del món .
Compte enrere per entrar a la "Era Post - antibiòtica "
Com una llei natural , els bacteris desenvolupen les seves defenses contra aquests medicaments , però s'ha arribat al punt que els avenços en la indústria farmacèutica són més lents que els de les superbacteris . La I. coli o la Klebesiella són algunes de les més conegudes i esteses . Altres menys freqüents fins ara, però que ja es coneixen com superbacteris , són les denominades NDM -1 , MRSA , MDRTB i C diff , totes elles podrien convertir en intractables certes infeccions comunes .
- Dràstica augment de les taxes de mortalitat en el part . Els antibiòtics s'empren rutinàriament en els parts per cesària , sent els responsables que el nombre de morts per part es convertissin gairebé residuals en els països més desenvolupats econòmicament .
Un panorama en què les parelles es plantejarien seriosament la possibilitat de ser pares, en el que pocs serien els incauts que s'atrevissin a sortir al carrer sense mascareta i que , com anticipa el director del departament de medicina de la Universitat de Brown , louis Rice , a ningú li interessaria tenir una assegurança mèdica perquè centenars de velles malalties serien intractables . El sol fet de fer-se un tatuatge o una liposucció comportarien seriosos riscos per a la salut .
La pilota està ara en la capacitat i els recursos econòmics que les indústries farmacèutiques destinen al desenvolupament de nous fàrmacs enfront dels que no hi hagi resistències . No obstant això , la història ha demostrat que cap és per sempre , i que els bacteris desenvolupen també les seves pròpies defenses de forma cada vegada més accelerada . D'altra banda , la indústria alimentària també hauria de replantejar una limitació en l'ús d'antibiòtics . Uns canvis que , segons un informe econòmic del National Pork Producers Council publicat fa una dècada , implicaria un augment del cost de producció de 3,3 euros més per animal .

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS