divendres, 1 de novembre del 2013

Els hereus del feixisme espanyol preocupats per la petició del PSOE a l'exhumació de les restes del dictador Franco i Jose Antonio , reinventen la història i el Diccionari Biogràfic Espanyol, de la Reial Acadèmia de la Història rectifica la històrica desembocant en gestes , desenfunda pistoles , branda sabres, salva vides , salva pàtries i converteix els més despietats personatges del passat en herois de moral indestructible , per exemple el militar Queipo de Llano , a ' Campeador ' .






 És el gènere preferit del Diccionari Biogràfic Espanyol, de la Reial Acadèmia de la Història ( RAH ) , alterar, reparar i modificar investigacions , documents i testimonis aportats per la comunitat científica històrica . El nou exemple -que va a portar nous maldecaps a Gonzalo Anes , el director de tot aquest tinglado de set milions d'euros públics - d'expiació executada pels acadèmics és la vida del militar Gonzalo Queipo de Llano (1875-1951) , apareguda en els tres nous volums publicats ( falten set per als cinquanta ) .
L'autor de l'entrada és Rafael Casas de la Vega (1926-2010) , un militar falangista , molt vinculat al franquisme , que va aconseguir el grau de general d'Estat Major i va ser especialista en l'estudi de les tàctiques militars dels primers anys de la Guerra Civil . Amb la seva elecció, la RAH tornava a fer saltar pels aires el criteri d'objectivitat i independència que ja va obviar en encarregar a Luis Suárez la vida de Francisco Franco .
Cases de la Vega va complir amb un relat a deu columnes ( Rajoy té cinc i Rato , quatre) dedicades majoritàriament a la formació del petit militar i les gestes bèl · liques a Cuba i el Marroc . I a la columna final resumeix la seva participació en el cop militar i la Guerra Civil . En aquesta part s'aclareix que "va contribuir d'una manera decisiva al triomf de les armes nacionals davant les republicanes " . I afegeix que "sense ell hagués estat molt difícil , potser impossible , que les forces revoltades a Àfrica passaran a la Península" , i que " sense elles , la marxa cap a Madrid i el manteniment d'Andalusia en mans nacionals no es podria haver fet " .
Cruel guerrer
L'historiador Joan Carles Losada escriu al combat per la història ( Passat i Present ) que entre els militars colpistes hi havia diferents opcions polítiques : "Els havia clarament decidits , convençuts de donar el cop , a ser protagonistes , a jugar-se el tot pel tot sense importar-los el preu a pagar oa cobrar als altres , disposats a desencadenar una matança de tots aquells elements que consideraven nocius per a Espanya . Era el grup de la Unió Militar Espanyola ( UME ) , de Mola , de Queipo de Llano i de molts dels africanistes forjats en les cruels guerres del Marroc oa la repressió d'Astúries , com el mateix Franco " .
D'aquí que les majors crítiques al treball de Cases de la Vega vinguin per l'absència de menció al bany de sang de Andalusia . Per aquí i per aquesta visió de la brutal repressió a la qual va sotmetre a la població: " Amb valor , va imposar la seva autoritat personal , fent-se càrrec del comandament militar , dominant al governador civil i les forces de seguretat al seu càrrec i enfrontant-se a les masses sindicals armades que se li van resistir en algunes zones , com el barri de Triana , fins al dia 23 " .
Evita l'historiador i militar parlar de les desenes de milers de morts , civils no " masses sindicals" . José Luis Ledesma , historiador i professor a la Universitat de Saragossa , traça un ràpid perfil de Queipo de Llano molt diferent al que dibuixa el presentat pel Diccionari : "La major carnisseria de la Guerra Civil es va produir a Andalusia i això és imputable més per acció que per omissió a aquest senyor " . A aquest " valor " a què es refereix Cases de la Vega , altres en dirien "sagnia " .
Avançat de la radiodifusió
També l'historiador Francisco Espinosa fa repàs a la figura del militar al llibre La justícia de Queipo , en la qual relata la columna de 500 miners de Huelva que es va desplaçar el 19 de juliol de 1936 a Sevilla per contenir els plans del colpista i com va ser la venjança : 25 persones moren en el moment , 68 són afusellades després d'un Consell de Guerra i 6.000 assassinats en tota la província d'Huelva . Només la massacre de Badajoz , dirigida pel general Yagüe i de la qual s'estimen entre 1.800 i 4.000 morts , és similar a les accions de Queipo .
No obstant això , Cases del Baix resol la participació en un escàs paràgraf i traça una polèmica interpretació sobre l'ús de la ràdio que va fer Queipo de Llano per comunicar-se amb els soldats partícips en el Cop : "És de destacar la seva importància en la utilització de la ràdio per mobilitzacions i arengues . Es pot dir d'ell que va ser el primer que va utilitzar la ràdio eficaçment com a arma de guerra " , escriu el militar sobre l'altre militar . És cert , es pot destacar el seu caràcter innovador , però no estaria de més assenyalar que a través d' aquest mitjà trucar a violacions massives .
"Els nostres valents legionaris i regulars han demostrat als rojos covards el que significa ser homes de veritat i de pas també a les seves dones . Això està totalment justificat perquè aquestes comunistes i anarquistes prediquen l'amor lliure . Ara almenys sabran el que són homes de debò i no milicians maricons . No es van a lliurar per molt que berreen i pataleen " , va radiar en un dels seus més famoses aportacions a la massacre .
La violència incontrolada a la zona republicana va ser condemnada pels dirigents de la República , començant pel seu propi president . "Encara que pequessin de porugues i no sempre es fora o es pogués anar del dit al fet , aquestes condemnes públiques marquen una diferència incommensurable amb el succeït a l'altra banda de les línies del front . Hi ha un abisme entre , posem per cas , els discursos radiats de Prieto i Azaña ( " no els imiteu " i " pau , pietat i perdó" ) i les poc catòliques arengues a la caça dels rojos i violació de vermelles de Queipo de Llano . És impossible menysprear la influència que uns i altres van haver de tenir en aquell irrespirable clima bèl · lic ", expliquen Francisco Espinosa i José Luis Ledesma també a El combat per la història ( Passat i Present ) .

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS