dimarts, 12 de novembre del 2013

El TC suspèn la llei navarresa i el decret andalús amb el vot en contra d'UPN i PP i el suport de PSN , Bildu , Aralar , IU i els no adscrits , que permetia expropiar cases als bancs per evitar desnonaments .






El ple del Tribunal Constitucional ( TC ) ha suspès aquest dimarts de manera cautelar la llei navarresa de l'habitatge que preveu expropiar cases a bancs per evitar desnonaments . Segons han informat avui fonts del Constitucional , aquesta decisió s'ha pres en admetre a tràmit el recurs presentat pel Govern a l'octubre contra la llei navarresa " antidesnonaments " .
La llei va ser aprovada el passat 27 de juny pel Parlament de Navarra amb el vot en contra d'UPN i PP i el suport del PSN , Bildu , Aralar - Nabai , IE i els no adscrits . El passat mes de juliol , el ple del TC també va suspendre de manera cautelar el decret andalús sobre desnonaments , que autoritzava l'expropiació temporal d'immobles en procediments de desallotjament instats per entitats financeres , les seves filials immobiliàries o entitats de gestió d'actius .
En la provisió notificada avui sobre la llei " antidesnonaments " navarresa , el ple del TC dóna trasllat de la seva decisió a la comunitat foral perquè en el termini de 15 dies es personi en el procés i formuli les al · legacions oportunes . D'acord amb la legislació , ha donat també trasllat de la demanda i dels documents presentats al Congrés , al Senat i al Parlament de Navarra .

En aplicació de l'article 161.2 de la Constitució , i d'acord amb el que disposa l' article 30 de la Llei Orgànica del Tribunal Constitucional , la resolució indica que per a les parts del procés se suspèn l'aplicació del precepte impugnat des de la data en què es va interposar el recurs del Govern (14 d'octubre de 2013). La providència afegeix que "per als tercers" , la suspensió serà efectiva des del dia en què la suspensió aparegui publicada al Butlletí Oficial de l'Estat ( BOE ) .
El Govern va recórrer els articles 1, 2, 5, 6 i 7 de l'esmentada llei navarresa al · legar que envaïa competències de l'Estat i va invocar l'article 161.2 de la Constitució perquè es produís la suspensió. L'Executiu va considerar que no pot integrar-se el contingut essencial del dret de propietat privada des de les competències sectorials d'habitatge ni tampoc d'urbanisme , almenys quan s'estigui afectant la regulació de les condicions bàsiques que garanteixen la igualtat de tots els espanyols en l'exercici dels drets i en el compliment dels deures constitucionals .
Així , va al · legar que l'article 149.1.1 de la Constitució reserva a l'Estat tal competència , així com el seu article 149.1.8 li atorga la competència en matèria de legislació civil .
També va argumentar el Govern que la llei recorreguda defineix els criteris per definir un habitatge com deshabitada basant-se " en presumpcions i mers indicis" , com la denúncia d'un veí , que són contraris al principi de presumpció d'innocència que regeix el procediment administratiu sancionador .
En atribuir valor probatori a indicis i establint presumpcions legals sense admetre la prova del contrari s'infringeixen els articles 24.2 i 25 , i el 149.1.18 de la Constitució , va argumentar també el Govern .
Igualment va veure inconstitucional el Govern la regulació com a infracció molt greu de les persones jurídiques no donar efectiva ocupació a l'habitatge , per establir una responsabilitat penal i administrativa sancionadora al marge del principi de culpabilitat .
Per a l'executiu , la norma discrimina més " arbitràriament" a les persones jurídiques en regular l'expropiació del dret d'ús de l'habitatge a entitats financeres oa les seves filials immobiliàries o entitats de gestió d'arxius, i no a la resta de propietaris com immobiliàries o fons d'inversió .

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS