diumenge, 1 de setembre del 2013

No hi ha diners per al CORREDOR MEDITERRANI però ... si per un discutible aeroport a Madrid a només dos quilòmetres de l'aeròdrom de Casarrubios . Aquest projecte va ser impulsat per Esperanza Aguirre , que a causa de la crisi va paralitzar la seva construcció . No obstant això , Ignacio González ho va reactivar en arribar a la presidència madrilenya amb un pressupost de 230 milions . La seva proximitat a l'aeròdrom de Casarrubios planteja dubtes sobre la seva viabilitat , encara que es justifica la seva construcció amb el futur creixement , els Jocs Olímpics o Eurovegas .






 El 2007 , la que va ser presidenta de la Comunitat de Madrid , Esperanza Aguirre , presentava en societat una empresa pública regional anomenada "Aeroports de Madrid , Societat Anònima " , en els estatuts constava com a objecte social "la gestió , administració i explotació d'infraestructures aeroportuàries titularitat de la Comunitat de Madrid inclosa , si s'escau , la col · laboració en la planificació, així com la participació en la gestió de les infraestructures aeroportuàries de titularitat de l'Administració de l' Estat en el territori de la Comunitat de Madrid . "
Eren encara temps de bonança , en què no es escatimava en despeses i moltes empreses autonòmiques funcionaven solapant o fins i tot anant en direcció contrària de les dependents del govern central , com era aquest cas , projectant noves instal · lacions aeronàutiques en els voltants de la capital d'Espanya , mentre a Barajas s'havia rematat pocs mesos abans una de les inversions més importants de l'estat en infraestructures : els 757.000 metres quadrats de la famosa terminal T4 i la seva edifici satèl · lit , al costat de les noves pistes de vol , una inversió pròxima als 6.000 milions d' euros .
Aeroports de Madrid tenia com a objectiu principal dotar la comunitat d'un nou gran aeròdrom internacional , basat en la idea de l'avui ministre Alberto Ruiz Gallardón , quan era president regional . El 1997 va reservar a prop de 8.500 hectàrees a Campo Real, un poble de 5.000 habitants al sud-est de la capital , ia 18 quilòmetres de Barajas , per construir un aeroport substitutiu d'aquest , una idea que va xocar frontalment amb el plantejament del Ministre del Ram , Arias - Salgado , que va advocar per una ambiciosa ampliació de Barajas . La idea de Camp Real va quedar al calaix , però mai va morir definitivament , ja que cíclicament el govern regional desempolvaba el projecte i fins i tot prohibir qualsevol construcció a la zona que pogués afectar l'hipotètic aeroport .

 
Un cop rematat el "gran Barajas " , veient que no seria lògic presentar un competidor tan proper , es va creure oportú que aquest nou aeroport s'especialitzés exclusivament en càrrega aèria , passant per alt dos temes que no eren menors : les instal · lacions per a mercaderies ja existents a Barajas , que havien suposat inversions milionàries de diners públics i privat , i sobretot que més del 75% de la càrrega aèria a Espanya es mou en els cellers dels avions de passatgers , uns aparells que no anaven a aterrar a Campo Real , un lloc que fins i tot en 2007 era considerat pel Partit Popular com un ' centre neuràlgic ' per a la distribució de mercaderies a la regió, que anava a formar part d'una xarxa de nou grans instal · lacions cargueras en què es pretenia invertir 4.000 milions d'euros , generant 45.000 llocs de treball directes i 100.000 indirectes . Aquestes van ser algunes de les promeses en la campanya de les eleccions a l'Assemblea de Madrid que Aguirre va guanyar folgadament al maig de 2007 .
Ja en plena crisi i malgrat una important i evidentíssima caiguda de la demanda del transport aeri de tota mena, en 2010 , el Govern de Madrid va aprovar el projecte de Llei d'Instal · lacions Aeroportuàries , primer pas per a la construcció de Camp Real , del qual ja es tenia en compte que havia de ser un projecte a llarg termini , i un altre més , entre les poblacions d'El Álamo i Navalcarnero , aquest cop al sud de la capital , i destinat a l'aviació general , esportiva i corporativa ( jets privats , escoles de vol , helicòpters ) , un projecte que tenia un pressupost de 180 milions d'euros .
El més xocant de tot això és que els terrenys reservats per a la construcció d'aquest nou aeroport són a tan sols 1.800 metres en línia recta d'una instal · lació aèria ja existent : el ja esmentat aeròdrom de Casarrubios de la Muntanya , que té una intensa activitat d'aviació general que en gran part ha heretat de les restriccions i burocràcia de Quatre Vents . Així , en lloc de millorar unes instal · lacions ja existents , s'ha decidit construir unes noves i costoses pistes , edificis i accessos , perquè Casarrubios està en una altra comunitat autònoma , encara que tal és la proximitat que alguns hangars i una part de la pista de vol ( la capçalera 26 ) estan dins de la Comunitat de Madrid .

 
La presència de Casarrubios , a menys de dos quilòmetres , que no és un tema ni molt menys menor, no és l'únic problema a què s'enfronta el projecte defensat a capa i espasa per Gonzalez i els seus consellers : d'una banda , la proximitat de la base aèria de Getafe complicaria l'operativa de les dues instal · lacions , ja que segons la configuració de pistes de la base aèria existent i del futur aeroport faria incompatibles alguns procediments . D'altra banda , el període d'al · legacions ha acumulat un bon nombre d'interrogants sobre la viabilitat , realisme , sorolls i altres factors : l'ajuntament del Álamo , tot i ser del mateix partit que governa la Comunitat , dubta seriosament dels mesuraments de soroll i fins i tot ha sol · licitat " que de fer , no es faci més gran del projectat" , mentre que " Ecologistes en Acció " dubte de pràcticament tots els punts del projecte : necessitat , utilitat , beneficis econòmics i costos de la posada en marxa .
Així , amb seriosos dubtes sobre la seva utilitat , amb múltiples al · legacions , ia menys de dos quilòmetres d'una altra instal · lació , l'aeroport del sud-oest , podria estar operatiu , segons els seus principals valedors , el 2018 , amb l'insistent argument de la competitivitat , el futur creixement , els Jocs Olímpics o la construcció d'Eurovegas .

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS