diumenge, 1 de setembre del 2013

Davant les declaracions del portaveu adjunt del PP al Congrés sobre la II República , he contactat amb quatre historiadors de conegut prestigi per explicar per què hi va haver una Guerra Civil i qui va ser el culpable de les més de 500.000 víctimes mortals que va causar el conflicte bèl · lic . Qui va ser el responsable del " milió de morts " de Rafael Hernando ? . "Els arguments rancis del PP procedeixen de la propaganda del règim" . " L'odi dels insurrectes cap a la democràcia es pot provar" . "A Europa no pots fer símbols nazis , aquí dirigents de NNGG es fan fotos amb símbols feixistes " .






Rafael Hernando , portaveu adjunt del PP al Congrés , va acudir al programa de televisió La matins de Cuatro amb una estratègia clara : comparar l'apologia del feixisme i de la dictadura de Franco amb el suport a la Segona República . Davant la insistència del presentador perquè contestés a la pregunta de si advoca per expulsar els joves de Noves Generacions ( NNGG ) que mostrin símbols franquistes , Hernando va perdre els papers i va acabar dient que "les conseqüències de la Segona República van portar a un milió d' morts " .
L'argument no és nou . A l'hora de justificar la Guerra Civil , que va acabar en genocidi , diversos polítics conservadors , com Esperanza Aguirre o Manuel Fraga , així com historiadors neofranquistes , han utilitzat com a argument el fracàs de la II República . " La II República va ser un autèntic desastre per a Espanya i els espanyols ", va escriure Aguirre en un article publicat a ABC . Fraga va ser encara més lluny i en una entrevista a El País l'any 2007 va assenyalar : "Però els morts amuntegats són d'una guerra civil en què tota responsabilitat , tota , va ser dels polítics de la II República . Tota ! " , va dir.
Per aclarir aquesta qüestió i amb la intenció d'evitar que a base de repeticions es pugui acabar convertint en veritat , Públic ha contactat amb quatre historiadors de reconegut prestigi en el camp de la historiografia de la Guerra Civil repetint una única pregunta : Qui va ser el responsable del milió de morts de la Guerra Civil ? Aquestes són les seves respostes.
Julián CasanovaCatedràtic d'Història Contemporània a la Universitat de Saragossa
La Guerra Civil és resultat d'un cop d'Estat i d'una revolta militar . Sense aquest cop d'Estat haurien passat moltes coses però mai s'hagués obert una Guerra Civil . No es pot dir mai que la República provoca un milió de morts . Primer perquè la Guerra Civil compta 600.000 morts més 50.000 assassinats després de la guerra pel règim . D'aquests 600.000 morts , 130.000 són assassinats a les zones controlades pels rebels i uns 55.000 , a la zona republicana . La resta mor en el front de batalla .
A més , la República , que arriba per un procés d'eleccions lliures , no té cap pla d'extermini . A la República, com diu Azaña , l'obliguen a fer una guerra . És obvi que per baix hi va haver un sector de gent que va aprofitar la situació per tractar d'eliminar al que considerava el seu enemic , però la República va parar aquesta dinàmica al desembre de 1936 i això es pot veure perfectament en el registre de defuncions . En bàndol franquista , però, les veus dirigents , incloses l'Església catòlica , defensen fins al final l'extermini del contrari . Les fonts històriques són molt clares respecte a aquest tema , però aquest país mai ha tingut educació històrica a les aules i l'educació política és com és .
Mirta NúñezDirectora de la càtedra de Memòria Històrica de la Universitat Complutense de Madrid
El senyor Hernando ha begut de llegendes franquistes . Per diversos motius . Com ja està més que demostrat , mai va haver un milió de morts encara que evidentment la guerra va ser sagnant , terrible i trist . El que hauria de saber el senyor Hernando és que el que va causar la guerra va ser un cop d'Estat encapçalat per militars insurrectes que tenien en el seu cap al general Mola i al general Franco . Per tant , al milió de morts , com ell diu, se'ls pot posar cara . Val a dir també que la República va ser el primer règim democràtic d'Espanya .
Va ser el primer a sortir d'unes urnes netes i el primer a portar una reforma progressista de l'Estat en forma de revolució burgesa , tantes vegades frustrada a Espanya . A més , va ser una reforma que es va intentar fer des de la llei i el Parlament pel que va ser un procés molt més lent del que haguessin volgut molts sectors socials . Les investigacions han mostrat també com els anomenats rebels , de manera freqüent , elaboraven en pobles i ciutats llistes de membres de partits polítics o sindicats donant lloc a una brutal repressió , de vegades legal i altres vegades irregular . No cal oblidar que els enemics dels insurrectes no eren només els partidaris del marxisme sinó també els demòcrates . L'odi dels insurrectes cap a la democràcia es pot provar .
José Luis LedesmaHistoriador i investigador . Coautor de Violència vermella i blava
Les declaracions d'Hernando el retraten millor que una descripció . El problema és que no se li hauria de prestar cap atenció si no fos pel càrrec que ostenta . Des d'un punt de vista històric , polític i moral , les seves declaracions són aberrants . Les seves declaracions , a més de falses i contràries a un 99% dels historiadors , són aberrants moralment . Si hem de discutir sobre qui va causar " el milió de morts " no són els republicans sinó els que van provocar la Guerra Civil, és a dir, una part de l'Exèrcit espanyol que es va revoltar contra la legalitat , contra un Govern legítimament constituït i el fracàs d'aquest cop d'Estat va provocar la guerra .
L'única participació de la República en aquella guerra va ser defensar-se. Les seves afirmacions mostren com una part del Partit Popular utilitza encara avui arguments rancis que procedeixen de la pròpia propaganda del règim franquista . Les seves declaracions són tan aberrants com dir-li a Alemanya que la República de Weimar va provocar l'holocaust jueu . El més greu és que la seva afirmació busca absoldre de qualsevol tipus de responsabilitat a l'altre bàndol i justificar la Guerra Civil .
Francisco Sánchez PérezProfessor Història Universitat Carlos III . Coordinador dels mites del 18 de juliol
Les declaracions d'Hernando responen a un patró habitual de barrejar la Guerra Civil i la República . Aquesta és una manera freqüent de deslegitimar la democràcia que hi va haver en aquest país abans de Franco , és a dir , la República . La Guerra Civil és producte d'un cop d'Estat militar que va comptar amb el suport de civils d'extrema dreta . De tot això , la República no té cap culpa . En altres països hi va haver tensions similars i no es van resoldre amb un cop d' Estat ni una Guerra Civil . A Espanya tenim el problema de qui va guanyar la Guerra Civil .
Mentre a Europa les democràcies liberals i el comunisme van guanyar al feixisme , a Espanya , la Guerra Civil la va guanyar el feixisme domèstic . A Europa no pots fer símbols nazis , aquí fins dirigents de NNGG es fan fotos amb símbols feixistes . Aquest és un problema històric que tenim en aquest país . La dreta espanyola té el problema que reivindica la dreta antiliberal que va existir durant la República , la dreta de Gil Robles o Calvo Sotelo . No citen a Alejandro Lerroux i Alcalá Zamora . Beuen de la dreta més extrema . La República va tenir els seus problemes , però els morts tenen a veure amb els que estaven en contra de la República i no van acceptar el joc democràtic . El seu argument és completament insostenible . El problema de tot això és que la frase l'ha dit el portaveu adjunt del Congrés del PP . Estaria bé saber quin llibre de referència sobre la República i la Guerra Civil té Hernando . Seria interessant veure què ha llegit sobre el tema . Aquesta és una incògnita que ocupa moltes converses entre els professors .

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS