dimarts, 24 de setembre del 2013

El front antiindependentista que ahir va proposar el Partit Popular ( PP ) ja és mort . Cap dels possibles socis que podien integrar està per la labor: ni els socialistes , ni els democristians d'Unió Democràtica ( UDC ) ni Ciutadans . La secretària general del PP , María Dolores de Cospedal ( que va ser qui va nomenar a aquestes tres formacions ) , i la presidenta popular a Catalunya , Alícia Sánchez - Camacho, s'han quedat soles al front que pensaven liderar .






Va ser una calculada proposta mediàtica : Sánchez - Camacho havia de llançar la idea a Barcelona per ser recollida després per Madrid i amplificar . I tot, a més , a les portes del debat de política general ( o sigui , el debat de l' Estat de la Nació versió catalana ) . Si el PP aconseguia enganxar a la seva idea a algun partit als que va llançar l'ham , li serviria per posicionar-se com L'Alternativa (així , en majúscules ) a Artur Mas al debat parlamentari més important de l'any .
Convergència i Unió ( CiU ) vol gravar a foc aquest debat , que comença demà al Parlament autonòmic . I per això , presentarà un text en el qual la Cambra enalteixi l'èxit de la Via Catalana, és a dir , la cadena humana que el passat 11 de setembre va unir el nord amb el sud de Catalunya . Però també vol que el Parlament com a tal es posicioni críticament la carta que Mariano Rajoy va enviar a Artur Mas . I , per si fos poc , prepara una nova declaració sobiranista reafirmant el referèndum independentista per l'any vinent i comprometent Mas a establir la data abans que acabi l'any . Finalment , aprovarà el document que va presentar la passada setmana Joan Rigol sobre el " dret a decidir" .
Són més visuals que efectius però que ajuden CiU a mantenir la tensió política i alimenten la seva estratègia . " Aquest no serà un debat més" , va advertir ahir el president i portaveu del grup parlamentari convergent , Jordi Turull . I per això Alícia Sánchez - Camacho lamenta que se centri el debat de política general al tema de la sobirania "quan és el moment de fer balanç de l'obra del Govern , escoltar les propostes que es facin i discutir les línies mestres dels pressupostos del 2014 " . I aquí és on els populars treuen les ungles , perquè denuncien que no hi ha gestió de Govern ( "s'ha aprovat una sola llei en tota la legislatura " , argumenten ) , que Artur Mas no treballa per sortir de la crisi ni crear ocupació i que parlar del referèndum en el debat de política general és "una estafa i una cortina de fum per enganyar els catalans i desviar l' atenció de les preocupacions reals dels ciutadans" .
La intenció de Convergència , però, és suscitar el major consens possible en tots els temes sobiranistes i aprofitar per presentar-se com líder del procés .
Desmarqueu dels possibles socis
Però davant aquest frontisme practicat entre nacionalistes i populars , els altres partits no es fien de res ni de ningú . Més que res , com han assenyalat diversos dirigents polítics consultats per El Confidencial , perquè fins fa un any "CiU i PP anaven junts a tot arreu , eren socis i posaven en marxa la piconadora al Parlament quan els interessava . Ara s'han divorciat i volen involucrar els altres en els seus baralles domèstiques " .
El portaveu parlamentari socialista , Maurici Lucena , va ser el primer a desmarcar-se de la proposta de les populars . Per Lucena , l'oferta és " retòrica , buida de contingut" . I va qualificar a Cospedal de bombera piròmana . "En aquest tema , el PP s'ha convertit en una màquina de cometre errors, que sempre escull l'opció més perjudicial perquè es reforci la concòrdia entre Catalunya i Espanya . És totalment cínic que plantegi una solució que, amb la seva catalanofòbia , té una clara responsabilitat en el deteriorament de la relació entre Catalunya i Espanya que ens ha portat a la situació actual " .

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS