dissabte, 14 de setembre del 2013

Cap assumpte hauria de ser millor explicat als ciutadans que les reformes de les pensions . La ministra oculta dades que els treballadors han de conèixer . Quatre claus sobre la seva futura pensió que Báñez mai li explicarà.






" Solidaritat intergeneracional" .
Báñez : "La columna vertebral del sistema de pensions espanyol és la solidaritat entre diferents generacions d'espanyols" .Aquest tipus d'afirmacions són perilloses per diversos motius . D'una banda , apunta a la "solidaritat " un concepte voluntari , quan el sistema públic està basat en l'obligatorietat . No sabem si els treballadors actuals volen ser o no " solidaris" . La veritat és que estan obligats a ser-ho . L'Estat cobra les cotitzacions de la seva nòmina i de la seva empresa tant si els agrada com si no . De fet , els únics que poden decidir sobre aquesta qüestió , els autònoms , trien en un alt percentatge la cotització mínima . No perquè no vulguin als seus majors o perquè siguin més egoistes , és una elecció individual en què es valora el que s'aporta avui a canvi del que rebrà demà . I els comptes no surten .
"Mai es van a congelar" .
Báñez : "Les pensions no es congelaran . Pujaran sempre , en funció de les circumstàncies" .La ministra ha arribat a assegurar que els pensionistes " guanyaran poder adquisitiu" . Això no és cert . El nou factor de revaloració de les pensions ( FRP ) té un límit mínim del 0,25 %. Potser l'IPC no sigui el millor instrument per mesurar l'evolució dels preus , però si marca un 3% i la pujada de les pensions marcada pel FRP és del 0,25 %, està clar que els pensionistes perdran poder adquisitiu .Amb les xifres del sistema sobre de la taula , és possible que sigui inevitable l'aplicació d'aquest factor . El que no és obstacle perquè s'hagi d'exigir a la ministra que no intenti camuflar una evident característica del nou sistema . Tirarà les pensions , a poc a poc , cap avall . No en termes nominals ( nombre d'euros ) però sí reals ( capacitat de compra ) .
"La mateixa pensió que els seus avis " .
Báñez : "És important que els pensionistes d'avui cobrin una pensió justa i guanyin , però també que els de demà tinguin la mateixa pensió que van tenir els seus avis " .De tot el que ha dit la ministra d'Ocupació en aquests últims mesos , aquesta afirmació , que ha reiterat en nombroses ocasions , és la més sorprenent . Si els jubilats del futur tindran dret a la mateixa pensió que els seus pares i avis van tenir ( en cas que cotitzin el mateix) , llavors , ¿ per què tot aquest embolic ? Si ningú toca el sistema , un ciutadà que es retiri el 2050 amb 35 anys treballats , la base màxima de cotització i 65 anys cobrarà exactament el mateix que un jubilat actual amb aquestes condicions .
"Garantir la certesa" .
Báñez : "Els objectius d'aquest avantprojecte són garantir la confiança , la tranquil · litat i la certesa als pensionistes d'avui i de demà" .El Govern no ha de ser catastrofista . És evident que d'aquí a 30 o 40 anys continuarà havent pensions públiques . Però també és clar que seran inferiors a les actuals . I sobre el sistema pesen nombroses amenaces . Tots pensem que Espanya creixerà i que la taxa d'atur es reduirà ; que arribaran nous immigrants , que els productivitat , els sous i les cotitzacions es dispararan . I que això alleujarà la pressió sobre la Seguretat Social .Però no hi ha cap " certesa" . Algú que ara mateix tingui 30 o 35 anys i es vagi a jubilar el 2050 no pot saber si haurà de treballar fins als 70 anys o fins i tot més enllà . Tampoc pot saber quant cobrarà , ni les condicions per tenir dret a una prestació .
El missatge és que el sistema públic és " sostenible" , sense matisos , cosa especialment perillós per a aquells treballadors de sou mig -baix , normalment també els que menys coneixements financers posseeixen . Ells seran els que tindran les pensions més baixes i els que abans haurien de començar a estalviar per garantir la seva pròpia compte. Una altra opció seria habilitar opcions d'estalvi privat dins del sistema públic . A Suècia , un 2,5 % de les cotitzacions van a un pla individual i , també en aquest país , estan molt estesos els plans de pensions empresarials ( amb aportacions d'empleat i companyia ) . Res d'això es planteja en la reforma actual . Només hi ha bones paraules . En un tema tan important , potser no sigui suficient .

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS