dilluns, 12 d’agost del 2013

El 70% de les diputacions està en mans del PP, que maneja més de 3.800 milions de dòlars. Nepotisme, grans sous, imputats, enchufismos ... de tot hi ha en aquesta vasta xarxa de clientelisme caciquil que governa els designis de 15 milions de ciutadans. La caixa en mans dels barons. Diputacions del PP que s'hereten ... Diputacions del PP endogàmiques ... Diputacions del PP amb acumulació de sous i càrrecs. Diputacions del PP, niu d'imputats ... PP niu d'opacitat i cercats per la corrupció.




Prop de sis mil milions de pressupost, del qual el 80% va destinat a despesa corrent; un deute desbocada que arriba als 6.500 milions i més de 15 milions de ciutadans pendents de les seves en no menys controvertides decisions, són algunes de les xifres que acompanyen a les diputacions espanyoles, un mastodont decimonònic que compleixen dos-cents anys i que, ara per ara, estan controlades en el 70 per cent pel Partit Popular, que lluny de fer-les desaparèixer per no pràcticament de competències (recaptació d'impostos, pegats de carreteres i poc més), pretén reforçar perquè en això li va la gestió de ni més ni menys que 3.823 milions d'euros.
La caixa en mans dels baronsQuantitat prou important que el PP de Mariano Rajoy, expresident de la diputació de Pontevedra (1983-86), ha posat en mans dels presidents provincials del partit. De fet, de les 27 diputacions que controla en l'actualitat (Espanya compta amb 38 ens provincials en règim comú i 3 de règim foral), 21 estan presidides pels barons territorials del partit, en la mà es troba repartir ni més ni menys que 3.823 milions d'euros, quantitat que contrasta, i de quina manera, al pressupost que controlen els socialistes, que amb prou feines supera als mil milions d'euros en les set diputacions que presideixen.
Diputacions del PP que s'hereten ...I és que el PP sempre ha trobat en les diputacions el lloc idoni per teixir una vasta xarxa caciquil i clientelista, que ha portat fins i tot a traspassar la presidència de pares a fills, com si aquests organismes fossin patrimoni familiar i es poguessin heretar. Aquí hi ha els casos d'Orense, on el gran capo José Luis Baltar, actualment imputat per un delicte continuat de prevaricació en relació a 104 contractes signats al gener de 2010, "perquè contracte a qui em dóna la gana", va arribar a dir, va passar les andròmines de la diputació al seu fill Manuel Baltar, que com no pot ser d'altra manera porta també les regnes del PP a la província. Però tal vegada sigui el cas de l'imputat Carlos Fabra, president de la Diputació de Castelló des de 1995 a 2011, el més esperpèntic i caciquil ja que la família Fabra ha comptat amb set dels seus membres com a presidents, entre ells el pare del altre temps gran capo del PP castellonenc.
... Diputacions del PP endogàmiques ...Però no només s'hereten, les diputacions del PP pateixen una preocupant endogàmia, que, això sí, per decisió popular no canvien de color polític passi el que passi en el panorama nacional. Tal és el cas de Castella i Lleó, on el partit de la gavina porta governant a les nou diputacions provincials des del principi dels temps. 782 milions d'euros que els presidents del Partit Popular, tots ells en nòmina en els ens provincials, reparteixen al seu antull i de forma subjectiva, tot i que és Andalusia, amb 1.181 milions, la "gran banca provincial" del PP.
... Diputacions del PP amb acumulació de sous i càrrecsNo conformes amb obtenir importants beneficis o distribuir al seu lliure albir llocs de treball molt ben retribuïts (veure diputacions de Saragossa i Terol), alguns dels seus presidents "col · leccionen" càrrecs i sous públics, és clar, Tal és el cas de la presidenta de la Diputació de Lleó, Isabel Carrasco, amb una acumulació de 12 retribucions, o del president de l'entitat toledana, Arturo García-Tizón, que no conforme amb presidir la diputació, regidor, president del PP provincial i diputat nacional per aquesta província, també presideix la important comissió parlamentària Constitucional. Tot això li reporta uns ingressos superiors als 115.000 euros, bastant més que el president del Govern.
... Diputacions del PP, niu d'imputats ...Endogàmies, herències polítiques i administració de diners públics que en no poques ocasions porten o han portat els presidents de les diputacions del PP a seure al banc dels acusats. Als esmentats José Luis Baltar (expresident de Orense) i Carlos Fabra (expresident de Castelló), cal sumar altres tants, com ara: Diputació d'Almeria, on la fiscalia ha decidit ampliar la investigació que ja mantenia i incorpora una denúncia sobre una suposada trama societària al voltant de familiars i amistats de Gabriel Amat Ayllón, alcalde de Roquetes, president de la Diputació i president del PP provincial. Diputació d'Àvila, amb el seu president Agustín González (PP) imputat pel cas Bankia. Diputació de Segòvia, amb el seu expresident Atilano Soto (PP) també imputat pel cas Bankia. Diputació d'Alacant amb el seu expresident Joaquín Ripoll (PP) imputat pel cas Brugal. Diputació de València amb el seu expresident Enrique Crespo (PP) imputat pel cas Emarsa ...
Aguaitades per la corrupcióAmb aquests negres precedents, i que són només alguns exemples del que succeeix en les diputacions, des de la Lliga Anticorrupció adverteixen que la corrupció augmentarà amb aquesta reforma local i que es posarà en mans de gestors que majoritàriament estan tacats de casos de corrupció la gestió de serveis que podrien afectar més de 5.000 municipis. En aquest sentit, UPyD titlla les diputacions de "niu d'opacitat i de corrupció", al mateix temps que recorda que "són l'única administració els membres no són elegits pels ciutadans".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS