dissabte, 24 d’agost del 2013

DUIAP. Declaració Uninateral d'Independència per aclamació popular. La independència del Principat ha entrat de sobte en l'agenda de tots els mitjans i de les cancelleries del món i ja es discuteix no com una hipòtesi remota, sinó com un fet a tenir en compte a continuació. Ahir dos ministres espanyols en van parlar i ho van fer amb l'argument més pobre de tots: que la constitució espanyola ho prohibia. Com si això importes a ningú ... Fa uns pocs mesos la Unió Europea ens obria la porta.






Avui us proposo un exercici interessant. Hi ha alguns casos, però principalment el de Kossovë, que han obligat els governs del món a explicitar la seva actitud en cas de secessió - no som tan originals nosaltres. Sobre la base d'aquestes declaracions li proposi una llista dels estats que, en principi, serien més favorables a reconèixer la independència de Catalunya, i amb quins arguments.
Votaria a favor nostre, per exemple, Finlàndia, que en ocasió de la independència de Kossovë va dir que una declaració d'independència era un fet polític que creava legalitat per si mateix i que el principi del respecte de la integritat territorial d'un estat mai podia esgrimir contra la voluntat democràtica de secessió d'una part d'un estat. Per quina raó ara hauria de ser diferent?
Podria votar a favor nostre Alemanya que va reconèixer Kossovë pel principi de que una declaració d'independència no pot ser ignorada i que era "més eficaç per a la comunitat internacional d'acceptar que no obligar un territori a formar part d'un estat del qual no volia ser membre. Per quina raó ara hauria de ser diferent?
Votaria a favor nostre Àustria que, en el cas de Kossovë, va fer una de les defenses més contundents del dret de secessió. Concretament, va dir que la llei internacional no contenia cap clàusula contrària a la independència i la secessió d'un territori i que la voluntat del poble que la declarava era l'únic element que explicava.
Votaria a favor nostre Croàcia que també va deixar clar que l'únic argument decisiu i suprem era la voluntat democràtica del poble que volia ser independent.
Votarien a favor nostre els Estats Units, que en la seva declaració sobre la independència de Kossovë van deixar escrit que aquesta no violava la llei internacional 'perquè el principi d'integritat territorial no havia de ser respectat en cap cas per les unitats subnacionals, ja que únicament s'aplicava a les relacions entre estats '.
Votaria a favor nostre Noruega, que en la declaració sobre la independència de Kossovë recalcat que "tota declaració d'independència havia de ser per força unilateral ', i que no tenia cap sentit exigir un acord entre el nou estat i l'estat que n'escindia .
Votarien a favor nostre els Països Baixos que, sobre l'argument que Kossovë podia ser un precedent perillós, van sostenir que aquest debat no tenia cap sentit, perquè la comunitat internacional no podria impedir una independència, si aquesta es feia pacíficament i democràtica.
Votaria a favor nostre Gran Bretanya que va donar un argument en el cas Kossovë els més curiosos, contundents i clars: 'Un jutge no obligaria a una dona que es volgués separar continuar unida a la força al seu marit.'
No sé si cal prosseguir: Gran Bretanya, Estats Units, Països Baixos, Noruega, Croàcia, Àustria, Alemanya, Finlàndia ... I em refereixo a tot moment, insisteixo, a precedents escrits i signats oficialment per governs respectius i que inclouen aquests comentaris (tota la documentació oficial sobre el cas kossovès).
I crec que si, per a nosaltres, resulta interessant descobrir que del costat del si havia països com Gran Bretanya, els Països Baixos, Noruega, Estats Units, Croàcia, Àustria, Alemanya o Finlàndia, encara que resulta molt més instructiu veure qui hi havia a l'altra banda . Perquè la coalició del no era primerejada, evidentment, per Espanya i tenia el suport de països com l'Aràbia Saudita, Bielorússia, Bolívia, Rússia, Vietnam ...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS